Logo
 Spausdinti šį puslapį

Aktyvus mėnuo įsigaliojus privalomam augintinių ženklinimui ir registravimui

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay.com nuotr. Asociatyvi Pixabay.com nuotr.

Per pirmą mėnesį po to, kai įsigaliojo privalomas gyvūnų augintinių ženklinimas bei registravimas, stebimas didesnis aktyvumas. Per gegužę gyvūnų augintinių registre (GAR) užregistruota daugiau nei 30 tūkstančių šunų, kačių ir šeškų. Valstybinė maisto bei veterinarijos tarnyba (VMVT) ragina ne vėluoti ir per keturis mėnesius nuo atsivedimo, mikroschemomis paženklinti ir Gyvūnų augintinių registre užregistruoti savo šunis, kates ar šeškus, bei laiku paskiepyti juos nuo pasiutligės.

 

„Vis daugiau keturkojų šeimininkų, veisėjų ar globėjų atveda savo augintinius skiepytis nuo pasiutligės ir registruotis Gyvūnų augintinių registre. Nuo praėjusių metų pradėjome aktyviau raginti ženklinti bei skiepyti šunis, kates ir šeškus, organizuojame viešus renginius, informacines kampanijas, raginame piliečius būti pareigingais. Džiugina didėjantis žmonių sąmoningumas, atsakomybė ir sutelktumas, rūpinantis gyvūnų sveikatingumu bei gerove. Tikime, kad šiais gyvūnų gerovės metais numatytos visuomeninės iniciatyvos suburs dar daugiau neabejingų piliečių, organizacijų bei institucijų, – viliasi VMVT Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus vedėjas Egidijus Mecelis.

Gyvūnų augintinių registro, per mėnesį paženklinta beveik 30 tūkstančių gyvūnų, daugiausia – šunų (beveik 21 tūkstantis), kačių registruota daugiau nei 8 tūkstančiai bei 13 šeškų. Birželio pradžioje iš viso GAR registruota 316914 gyvūnų augintinių: šunų – 241398, kačių 102065 bei 451 šeškas. Atkreiptinas dėmesys, kad toliau didėjo į Lietuvą iš Ukrainos įvežamų gyvūnų skaičius: jei per gegužės mėnesį užregistruoti kiek daugiau nei trys šimtai gyvūnų, tai birželį šis skaičius išaugo ko ne dvigubai. Tradiciškai, daugumą sudaro šunys.

VMVT primena, kad gegužės pirmąją baigėsi pereinamasis laikotarpis suženklinti visus gyvūnus – nuo šiol visi Lietuvoje atsivesti gyvūnai augintiniai per keturis mėnesius privalo būti užregistruoti GAR, paženklinti mikroschemomis. Tuo tarpu, iš karo siaubiamos Ukrainos atvežamų gyvūnų augintinių ženklinimui bei skiepijimui galioja lengvatos – bendradarbiaujant su privačiais veterinarijos gydytojais, pabėgėlių iš Ukrainos gyvūnų augintinių ženklinimas bei vakcinavimas organizuojamas nemokamai, o privalomas 21-os dienos karantinas po skiepo gali būti atliekamas toje vietoje, kur gyvūnas augintinis apsistojęs su savo šeimininkais.

„Be to, pabėgėlių nuo karo gyvūnams augintiniams nemokamai atliekamas pasiutligės antikūnų kiekio nustatymo tyrimas. Taip pat reikia nepamiršti ir vakcinacijos nuo pasiutligės – ji atliekama praėjus ne mažiau dvylikai savaičių nuo gyvūno atsivedimo, o vėliau pakartotinai vakcinuojama pagal vakcinos gamintojo rekomendacijas: kasmet, kas du ar trys metai – tai būtina atlikti, – primena E. Mecelis.

Daugiau informacijos apie privalomą gyvūnų ženklinimą ir registravimą skaitykite VMVT svetainėje internete: Gyvūnų augintinių ženklinimas ir registracija | Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (vmvt.lt)

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,