Logo
 Spausdinti šį puslapį

Unikalaus vėjo malūno Kantvainiuose detalės – meistro rankose

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Gargždų krašto muziejaus iliustr. Gargždų krašto muziejaus iliustr.

Gargždų krašto muziejus džiaugiasi, jog pasirašyta konservavimo ir restauravimo sutartis, ir unikalaus Jono Genio pastatyto vėjo malūno išlikusių detalių irimas bei nykimas bus sustabdytas.

 

Muziejus nuo 2016 metų ieškojo galimybių išsaugoti Jono Genio vėjo malūno metalo ir medienos detales, kurios ilgą laiką buvo sudėtos pavėsinėje, bei pristatyti malūno techninį išskirtinumą.

Jono Genio vėjo malūnas ypatingas savo konstrukcijų sprendimų. Jei daugelio vėjų malūnų pagal vėjo kryptį sukdavosi „galva“ su sparnais, tai Jono Genio malūnas sukdavosi visu korpusu su ratukais. Toks malūnas buvęs bene vienintelis visoje Lietuvoje.

Jo būta penkiabriaunio, su nedideliu priestatėliu, karkasas medinis, skiedromis apkaltais šonais. Vokietijoje pirktus įrengimus velenais suko 4 sparnai. Keturių aukštų, 13 m aukščio (neskaitant sparnų) pastatas buvo pastatytas ant ratelių ir važiavo žiediniu bėgiu.

Nors malūnas buvo įtrauktas į technikos paminklų sąrašą, tai jo neišgelbėjo. 1979 m. bebaigiantis sugriūti malūnas su viltimi atstatyti išvežtas į Rumšiškių liaudies buities muziejų. Deja, malūnas deramo muziejininkų dėmesio nesulaukė, o per 20 metų supuvo pagrindiniai malūno mazgai.

Agluonėniškiams pavyko susigrąžinti malūną, tačiau paramos atstatyti išlikusius jo elementus negavo, nes unikalų malūną iš technikos paminklų sąrašo išbraukė, panaikino stovėjimo vietą.

Muziejus įgyvendina projektą „Bendradarbiavimas nuo kranto iki kranto“ pagal Europos kaimynystės priemonę ir yra finansuojamas Europos Sąjungos pagal 2021-07-09 finansavimo sutartį Nr. 1S-241.

Liepos 9 d. baigiasi antrasis projekto etapas – bus teikiama jau antroji pažangos ataskaita, kurioje apžvelgiami nuveikti darbai ir planuojamos ateinančios veiklos. 

Projekte „Bendradarbiavimas nuo kranto iki kranto“ dalyvauja dvi savivaldybės – Klaipėdos rajono ir Neringos.

 

Ši informacija parengta padedant Europos Sąjungai. Už šios informacijos turinį atsako tik Gargždų krašto muziejus ir ji negali būti laikoma atspindinčia Europos Sąjungos požiūrį.

Programos interneto svetainė: www.eni-cbc.eu. Europos Komisijos Tarptautinio bendradarbiavimo ir plėtros generalinio direktorato interneto svetainė: https://ec.europa.eu/europeaid/node/22_lt

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,