Logo
 Spausdinti šį puslapį

„Lituanicos“ skrydžio minėjimui – meno ir pramogų puokštė lakūnų gimtinėse

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Mato Laužadžio nuotr. Mato Laužadžio nuotr.

Lietuva netrukus turės ypatingą progą švęsti. Nedideliu lėktuvu įveikę Atlanto vandenyną ir patekę į aviacijos istoriją, prieš 89-ius metus S. Darius ir S. Girėnas visam pasauliui pranešė apie Lietuvą. „Lituanicos“ skrydis buvo ne kas kita kaip drąsos, atsidavimo ir meilės Tėvynei išraiška. Šia proga kasmet liepos viduryje Lietuvos aviacijos muziejus sukviečia lietuvius į S. Dariaus ir S. Girėno tėviškėse vykstančius renginius.

 

Kviečia Stepono Dariaus tėviškė

Liepos 17-ąją visi keliai ves į Judrėnus, S. Dariaus tėviškę. Čia jau nuo vidurdienio šurmuliuos mugė, bus galimybė paragauti garsiųjų gaspadinių sūrių ir ukrainietiškų barščių. 14 val. bus aukojamos šv. Mišios, o po jų bus duotas startas proginiam bėgimui „Atminimo ugnis – Dariui“. 16 valandą prasidės iškilmingas minėjimas, kurį vainikuos Rolando Pakso pilotuojamo lėktuvo „Bellanca“ (mūsų žinoma „Lituanica“) skrydis. Pavakary susirinkusiems koncertuos „Bijotaičių“ ir „Mingės“ kapelijos. Muzikinę programą pratęs estrados grandai Simonas Donskovas ir Edmundas Kučinskas. Vakarop vėl kelsime galvas į dangų. Šventės svečiams – specialus, kvapą gniaužiantis ANBO akrobatinių skrydžių grupės pasirodymas. Šventinį vakarą užbaigs roko grupės „Patruliai“ koncertas.

Šventę organizuoja Lietuvos aviacijos muziejus drauge su Veiviržėnų kultūros centro Judrėnų skyriumi, talkinant Judrėnų seniūnijai, Judrėnų Stepono Dariaus bendruomenei, Klaipėdos rajono savivaldybei.

„Liepos 17-ąją minime ir Pasaulio lietuvių vienybės dieną. Tai labai prasminga diena susiburti, nes S.Darius ir S.Girėnas savo skrydžiu siekė suartinti po visą pasaulį pasklidusius mūsų tautiečius“, – sakė Lietuvos aviacijos muziejaus vadovas Mindaugas Kavaliauskas.

 

Švęs ir Stasio Girėno gimtinė

S.Girėno tėviškėje Vytogaloje šventė prasidės liepos 15 dieną 18 valandą. Šventės lankytojų laukia ne tik pramoginė, bet ir meninė programa. Tradiciškai muziejaus kiemelyje bus aukojamos šv. Mišios už S. Darių ir S. Girėną bei Vytogalos bendruomenę.

Duris atvers ir Algimanto ir Mindaugo Černiauskų fotografijos paroda „Tarp žemės ir dangaus“, kurioje ir unikalūs kadrai iš Krokšlio kaimo (Dzūkija) šventės, kurioje pagerbiamas S. Dariaus ir S. Girėno atminimas. Šventės dalyvių laukia įdomios edukacinės programos: meninė medžio drožyba, vilnos vėlimas, audimas ar pjovimas dvitraukiu pjūklu.

Žinoma, bus dėl ko pakelti akis ir į dangų: šventės svečių laukia Tauragės aeroklubo sveikinimas, skraidyklių, motorizuotų parasparnių skrydžiai ir net saldainių lietus. Beje, patirti skrydžio parasparniu svaigulį bus galima ir virtualių akinių, kurie bus prienami šventės lankytojams, pagalba.

Šventinę nuotaiką kurs muzikos ir šokio pasirodymai. Išgirsime grupę „Baltos varnos“, Valdą ir Vainorą Lacko, Tauragės kultūros centro Pagramančio kultūros namų vokalinį duetą „Rasa ir Ernesta“, šoks linijinių šokių grupė „Smaragdas“. Temstant ekrane bus galima pasižiūrėti filmą „Skrydis per Atlantą“.

 

Fotogalerijoje – Mato Laužadžio nuotraukos:

Paveikslėlių galerija

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,