Logo
 Spausdinti šį puslapį

Durbės mūšis primena istorinę žemaičių vienybę

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Klaipėdos r. sav. nuotr. Klaipėdos r. sav. nuotr.

Liepos 13-oji – Durbės mūšio diena, kuri dar kartais vadinama ir Žemaičių vienybės diena. Šia proga prie Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos pastato vienai dienai suplevėsavo Žemaitijos vėliava, kviečianti prisiminti ne tik šią visai Lietuvai itin reikšmingą datą, bet ir vertinti savo šaknis, etninės kultūros tradicijas.

 

Gargždai – Klaipėdos rajono centras – išskirtinis pasienio miestas, kuriame susikerta du etnografiniai regionai – Žemaitija ir Mažoji Lietuva. Klaipėdos rajone puoselėjamos abiejų etnografinių regionų tradicijos ir net dvi tarmės. Jei didžioji dalis rajono gyventojų geba kalbėti žemaitiškai, tai Mažosios Lietuvos šišioniškių tarmė – jau nykstanti, ja kalba vos keletas asmenų. Todėl tarmių, dainų, papročių saugojimas, pagarba istorijai turėtų būti svarbūs kiekvienam mūsų.

„Iki galo suprasti, kas mes tokie esame, galime tik žinodami savo šaknis, savo krašto istoriją. Šiandien, minėdami Durbės mūšio, kuris kažkodėl nepelnytai pamirštas, 762-ąsias metines, prisiminkime ir žemaičių vienybę, jų susitelkimą siekti bendro tikslo, gebėjimą įkvėpti laisvei. Juk pergalė Durbės mūšyje leido sustiprėti Lietuvos valstybei. Tad švęskime šią pergalę, švęskime žemaičių vienybę. O geriausiai tai galime padaryti patys puoselėdami žemaičių kalbą, tradicijas bei mokydami savo vaikus etnokultūros, liaudies tradicijų, pilietiškumo“, – sako Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos direktorius Sigitas Karbauskas.

1260 m. liepos 13-oji – Durbės mūšio data – viena svarbiausių Lietuvos ir gal net visų Baltijos šalių istorijos datų. Žemaičių drąsa, ryžtas ir užsispyrimas mūšyje sustabdė geriau ginkluotą kryžiuočių kariuomenę ir davė pradžią viso rytinio Baltijos regiono sukilimui. Sukilo kuršiai, žiemgaliai, estai – prasidėjo Didysis Prūsų sukilimas.

Žemaičių pergalė Durbės mūšyje leido pasaulyje išlikti Baltijos šalims. Tai svarbi ir atmintina data kiekvienam lietuviui, o kilusiems iš Žemaitijos – ypatingą žemaičių vienybę primenanti diena, leidžianti dar kartą prisiminti ir įvertinti savo krašto istoriją, papročius, vienybės svarbą.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,