Logo
 Spausdinti šį puslapį

Kretingos rajono gidas: veiklos ras kiekvienas

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
K. Bakūno nuotr. K. Bakūno nuotr.

Ar keliaujate po Lietuvą ieškodami geriausios vietos padaryti tobulą nuotrauką? Taip! Tad, Kretingos miestas ir rajonas tikrai turėtų atsidurti Jūsų kelionių po Lietuvą sąraše. Šiame krašte veiklos ras net išrankiausias keliautojas. Kryptis Kretinga – ieškantiems peno sielai ir nuostabiausių vaizdų Instagramui.

 

1. Mėgstantiems natūralumą – Kašučių ežero žavesys

Kretingos rajone atrasite daugybę upių ir upelių bei tvenkinių. O štai ežerą šis kraštas turi tik vieną - Kašučių. Tačiau šis vienas – unikalus ir tobulas geriausioms vasaros nuotraukoms bei poilsiui. Saulėlydžiai prie Kašučių ežero – visada ypatingi ir patys gražiausi. Gal kaltas vandens raibuliavimas, šalia alsuojantis miškas ir absoliuti ramybė. Vieninteliame Kretingos rajono ežere – vanduo skaidrus it ašara. Atidžiau pabraidžius jo pakrantėmis galima atrasti senovinę kuršių genties kūlgrindą – slaptą taką po vandeniu.

 

2. Kalniaus sodyba – ramybės uostas

Visai šalia Kašučių ežero yra įkurta Kalniaus sodyba – tobulas ramybės uostas, ieškantiems natūralumo, gamtos artumo, bet kartu ir egzotikos. Čia galite pasimėgauti ne tik grynu oru ir ypatinga nakvyne palapinėje medyje, bet ir jodinėjimu nepakartojamo grožio fryzų veislės žirgais! Pamatę juodais karčiais besiplaikstančius grakščius žirgus tikrai užsimanysite ne tik su jais nusifotografuoti, bet šokti į balną ir leistis į nuotykius prie Kašučių ežero.

 

3. Fotogeniškiausia architektūra, skaičiuojanti antrą šimtmetį

Niekas nepaneigs – fonas geroms nuotraukoms turi būti išskirtinis. O jei dar fonas pasakoja kokią nors istoriją, turime tobulą nuotrauką atminimų albumui ar socialiniams tinklams. Tokių tobulų fonų Kretingos rajone tikrai yra ne vienas. Tačiau šios vasaros topas – vėjo malūnas Lazdininkuose. Vis dėlto, nepatingėkite jo aplankyti sutemus – žvaigždėtas dangus ir debesis remiantys malūno sparnai yra nepakartojama kompozicija geriausiai vasaros nuotraukai.

 

4. Lietuvos Šveicarija

Norint pasijausti kaip Šveicarijoje, visai nebūtina ten vykti. Kretingos rajone galima aptikti lietuviškąją Šveicariją – nuostabius Minijos upės vingius, kuriuose per daugelį metų susiformavo įspūdingos atodangos. Viena gražiausių – Dauginčių atodanga. Jos plotis – net 44 metrai, o aukštis – 22 metrai. Dauginčių atodanga yra viena iš lankytinų vietų, kurias galima aptikti vaikštant Šilpelkės miško pažintiniu taku. Tako ilgis yra 1,5 kilometro ir vingiuoja per natūraliai susiformavusį Šilpelkės mišką. Nuostabus Minijos upės darbas atima žadą – prieš tūkstančius metų išraityta upės vaga ir nugludinti aukšti krantai tikrai verti ne vienos asmenukės.

 

5. Žemaitijoje – Japoniško sodo tradicijos

Atvykę į Kretingos kraštą įsitikinsite, kad čia be galo žalia ir gaivu. Šio krašto žmonės yra tikri gamtos bičiuliai ir puoselėtojai. Tad norėdami aplankyti visus nuostabius parkus bei sodus, turėkite bent keletą dienų atostogų. Štai atvykus į Japonišką sodą, neorėsite iš jo išeiti mažiausia pusdienį. Pavasarį čia įstabiai žydi sakuros, vėliau geriausioms atostogų nuotraukoms vilioja magnolijos, azalijos ir neįsivaizduojamo žalumo kalvos bei ežerėlių akys. Taip nejučia ir atsidursite tolimojoje Saulės šalyje.

 

6. Baltų mitologijos parkas: kuo tikėjo mūsų protėviai?

Visai šalia įkurtas Baltų mitologijos parkas irgi vilioja kuo dažniau spausti fotoaparato mygtuką. Juk čia, gryniausiame ore, miške, kvepiančiame grybais ir samanomis, gyvena visi baltų dievai. Eidami miškų takeliais, klaidžiodami mitologijos labirintais atrasite meilę, savastį ir sudėtingą, bet kartu ir paprastą pasaulio tvarką. Kai kurie lankytojai sako, kad parką tarsi supa gera energija ir čia vis norisi sugrįžti.

 

7. Atostogų parkas – tobuloms atostogoms

Lietuviška vasara mėgsta papokštauti. Palepinusi keliomis karštomis dienomis, mėgsta apdovanoti lietingomis savaitėmis. Tačiau tokia vietinė vasara nebaisi, jei renkatės poilsį „Atostogų parke“. Didžiuliame gydymo ir sveikatinimo komplekse yra net 16 baseinų, didžiulis sąrašas su unikaliomis pirčių programomis. Tarp kurių – net gintarinė pirtis. Miško kaimynystėje stūkso romantiškos rąstinės vilos, o pramogų komplekse tiek, kad lyti gali ir visą mėnesį.

 

8. 313 Cable park – norėsis dar

Kretingos rajone įkurtas „313 Cable park“ yra naujausias ir moderniausias vandenlenčių parkas Europoje. Nuo šiol norint patirti geriausią gyvenime vandens nuotykį nebūtina trenktis į kitą pasaulio kraštą. Viskas yra čia pat – galybė vandens, trasos adrenalino mėgėjams, nuostabi terasa stebėtojams ir, žinoma, puikus maistas po jėgas atimančių, bet užkrečiančių kartoti dar ir dar užsiėmimų. Apie parką jo kūrėjai yra pasakę: aplankėme daugybę pasaulio vandenlenčių parkų – kelionės mus taip įkvėpė, kad beliko sukurti geriausią parką pasaulyje. Čia, Lietuvoje. Tad nereikia delsti – nuotykiai jau laukia „313 Cable park“. Čia, Kretingos rajone.

 

9. BOOM parkas – gražiausiems vasaros prisiminimams

Vandens purslai, linksmi nusileidimai lynu, vandens batutai ir kvapą gniaužiantys nusileidimai ant pripūstų ratų – BOOM parkas yra tikra vaikų vasaros svajonė. Ir ne tik vaikų – šiame pramogų komplekse nelaimingų nebūna. Kol vaikai siaučia vandens pramogose, suaugusieji gali mėgautis jaukiu poilsiu pavėsinėse, geru maistu ar kinu bei proto mūšiais. Tai tobula vieta susitikti su seniai matytais bičiuliais, kepti kepsnius ir tiesiog mėgautis atostogomis. Čia padarytose nuotraukose niekada nebūna liūdnų veidų.

 

10. Grožis kaip iš paveikslėlio

Viešėdami Kretingos krašte, būtina užkopkite į Kalnalio apžvalgos bokštą – vieną pirmųjų Lietuvoje. Nors ir neaukštas, vos 15 metrų, bokštas pakylės jūsų sielas arčiau debesų. Nuo Kalnalio apžvalgos bokšto atsiveria įstabus Salanto upės slėnis, neaprėpiami rajono miškai ir įspūdingas Imbarės piliakalnis.

 

11. Krašto platumos protėvių žvilgsniu

Leidžiantis vaizdingu keliu pro Kartenos miestelio slėnį, atsiveria įspūdingas Kartenos piliakalnis. Jei tikėtume legendomis, šį piliakalnį supylė užsispyrę žemaičiai, kariavę su švedais ir rusais. Toje pačioje kalvoje atsirado ir Kartenos pavadinimas. Neva žemaičių karalius stovėjęs savo tvirtovėje, kai pilies link veržtis pradėjo net dvi priešų armijos. Švedai su rusais susipešė, kas turi pirmi pilį pulti. Bežiūrėdamas į tas peštynes, žemaičių karalius ištarė: „veiziekit, karė tena“. Ne žemaičiams vertimas būtų – žiūrėkite, karas tenai. Tie, kas užlipa į piliakalnį, yra apdovanojami nuostabiu Kartenos apylinkių peizažu bei geru kadru.

 

12. Žvilgsnis nuo Senosios Įpilties piliakalnio

Senosios Įpilties piliakalnis, vadinamas Pilies kalnu, tituluojamas vienu įspūdingiausių ir didingiausių Šiaurės vakarų Lietuvos piliakalnių. Nuo piliakalnio žvelgiant į apylinkes, akys raibsta nuo tvenkinio skaidrumo, o į praeitį nukelia vietinių suręsta pilaitė. Prie piliakalnio palei tvenkinį įrengtas ekologiškas basakojų takas. Tai – visiškai natūralus, gamtos apsuptyje įrengtas pėsčiųjų takas, kuriuo keliaujama tik basomis. Tako paklotė maloniai stebinanti ir suteikianti galimybę patirti neįtikėtinų pojūčių.

 

13. Mažųjų rojus pas nykštukus

Vaikai neretai diktuoja kelionės sąlygas. Tam, kad mažieji liktų patenkinti ir atostogų nuotraukose liktų su šypsenomis, būtina užsukti į Nykštukų kaimelį „Vienkiemyje“. Čia – tikras vaikų rojus. Nykštukų kaimelyje stovi ir mini mokykla, ir malūnas bei daugelis kitų mielų sumažintų pastatų. Nameliai – lyg iš pasakų, į kuriuos galima užeiti bei juose žaisti slėpynių. Tikras vaikiškų svajonių išsipildymas.

 

14. Dvaro parke – neįprastas laikrodis

Grafų Tiškevičių puoselėtas Kretingos dvaro parkas žavi visus miesto svečius ir šiandien. Net 23 hektarų parke tyvuliuoja trys tvenkiniai, ošia grafų didybę prisimenančios medžių alėjos ir šimtamečiai ąžuolai. Parko teritorijoje yra išlikęs ne vienas dvaro pastatas – malūnas, ūkvedžio namas, spirito varykla, darželis ir, žinoma, patys rūmai su Žiemos sodu. Vasaros sode, kaip jį vadino Tiškevičiai, prieš keletą metų atstatytas vienas iš keturių fontanų, tebestovi legendomis apipintas Meilės akmuo. Tarp gausybės įvairių rūšių medžių, spalvingų gėlynų ir minkštos vejos puikiai dera Astronominis kalendorius su Saulės laikrodžiu. Parke rasite ne vieną vietą tobuliems „Instagram“ kadrams.

 

15. Užburiantis saulėlydis

XIX amžiaus pabaigoje Prūsijos imperijos statytas geležinkelio tiltas Bajoruose, Kretingos miesto dalyje, žaviausias besileidžiant saulei. Grakštus arkos linkis bei raudonų plytų ir dangaus spalvų dermė sukuria unikalų foną unikaliausiam vasaros atostogų prisiminimui.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,