Logo
 Spausdinti šį puslapį

Dėl J. Lankučio viešosios bibliotekos direktorės melagingo pareiškimo

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Klaipėdos r. sav. nuotr. Klaipėdos r. sav. nuotr.

Praėjusią savaitę Jono Lankučio viešosios bibliotekos direktorė Indra Tamašauskienė savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje pasidalijo informacija apie bibliotekoje vykdomus darbus. Tuo pačiu vadovė, siekdama tik jai vienai žinomų tikslų, paskelbė, kad iš Klaipėdos rajono savivaldybės nesulaukia pagalbos. Toks direktorės teiginys ne tik melagingas, bet ir diskredituoja jos vadovaujamos įstaigos bei Savivaldybės vardą. Tenka tik apgailestauti, jog vienos didžiausių rajono įstaigų direktorė, vadovaujanti bibliotekai beveik metus, vis dar nesupranta, kad biblioteka ir filialai yra išlaikomi iš Savivaldybės biudžeto, o būtent vadovė turi planuoti ir užtikrinti, kad šis finansavimas būtų pakankamas.

 

#Bet... kol kas vis dar dirbame iš idėjos ir be Klaipėdos rajono savivaldybė pagalbos“, – tai tiksli Indros Tamašauskienės citata iš jos įrašo socialiniame tinkle. Citata yra ne tik klaidinanti, bet ir melaginga. Indra Tamašauskienė, teigdama, kad dirbama tik iš idėjos, patogiai pamiršta, kad Jono Lankučio viešoji biblioteka yra išlaikoma iš Savivaldybės biudžeto.

Kasmet šiai įstaigai finansavimas auga. Jei 2018 metais buvo skirta 790 tūkst. eurų, tai šiemet bibliotekos biudžetas viršija 1,2 mln. eurų. Ši suma yra didžiausia iš visų Klaipėdos rajono kultūros įstaigų. Už šias lėšas yra išlaikomi ne tik 22 filialai visame Klaipėdos rajone, kad gyventojams paslaugos būtų kuo prieinamesnės, bet ir didinamas knygų fondas, organizuojami renginiai, vykdomi reikalingi remontai ir atnaujinimai.

Kultūros įstaigos turi ir atskirą 203 tūkst. eurų dydžio eilutę Savivaldybės biudžete, skirtą įstaigų patalpoms remontuoti, tarnybiniams automobiliams remontuoti, priemonėms įsigyti, kultūros veikloms organizuoti. Iš šios eilutės šiemet J. Lankučio viešajai bibliotekai skirta didžiausia suma iš visų kultūros įstaigų – 76,9 tūkst. eurų. Todėl sakyti, kad įstaiga dirba tik „iš idėjos“ – ne tik neteisinga, bet ir nesąžininga kitų kultūros įstaigų, kurios gavo mažesnį finansavimą, siekiant patenkinti bibliotekos poreikį, atžvilgiu.

I. Tamašauskienė taip pat nutyli, kad „darbas iš idėjos“ patogus ir jai. Praėjusiais metais įstaigai buvo nupirktas automobilis, už kurį iš biudžeto kiekvieną mėnesį yra atseikėjimą ne mažiau nei po 450 eurų, o šiuo automobiliu naudojasi vadovė. Direktorė taip pat nedirba savanoriškais pagrindais. Jai mokamas atlyginimas, ji skatinama ir kintamąja atlyginimo dalimi.  

Indra Tamašauskienė Jono Lankučio viešajai bibliotekai vadovauja jau beveik metus. Būtent ji, kaip vadovė, turėjo praėjusių metų pabaigoje formuoti ir naują šių metų įstaigos biudžetą. Jos, kaip vadovės, atsakomybė buvo sudėlioti ne tik tikslus, leidžiančius įstaigai nepertraukiamai dirbti, bet ir ateities planus, tokius kaip būtinieji remontai ar plėtra.

Įstaigos vadovė turėjo numatyti, kokie pokyčiai reikalingi, siekiant gerinti knygų, renginių ar pačių bibliotekų prieinamumą Klaipėdos rajono gyventojams. Jos atsakomybė planuoti biudžetą taip, kad užtektų lėšų reikalingiems darbams. Būtent direktorė turėjo numatyti, kad reikalingi vieni ar kiti pokyčiai, kurie Klaipėdos rajono gyventojams pagerintų knygų, renginių ar pačių bibliotekų prieinamumą. Jos atsakomybė užtikrinti, kad atsirastų finansavimas, leidžiantis praplėsti erdves skaitytojams.

Klaipėdos rajono savivaldybė svarsto visų įstaigų gautus prašymus dėl papildomų lėšų ir pagal galimybes jas skiria. Savivaldybė vertina bendradarbiavimą ir bendravimą su įstaigų vadovais bei supranta norą kuo greičiau pasiekti matomų rezultatų tvarkant patalpas. Tačiau neigiamai vertiname melagingus pareiškimus, kuriais dėl nežinomų tikslų siekiama sumenkinti Savivaldybės, kaip bibliotekos steigėjos, reputaciją.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,