Logo
 Spausdinti šį puslapį

Klaipėdos rajono pradinukai šiemet plaukti nesimokys

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi ŠMSM nuotr. Asociatyvi ŠMSM nuotr.

Kartu su naujais mokslo metais startuoja ir naujas projekto „Mokėk plaukti ir saugiai elgtis vandenyje“ sezonas. Šįmet nemokamas plaukimo pamokas galės lankyti apie 10 tūkst. vaikų – tam skirti 560 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.

 

Pagal VšĮ Lietuvos plaukimo federacijos informacijos ir paslaugų biuro parengtą mokymo plaukti programą 32-iuose nemokamuose užsiėmimuose pradinukai mokosi plaukti skirtingais plaukimo būdais, pasinerti po vandeniu, saugiai elgtis vandenyje ir prie vandens. Užsiėmimai vyksta fizinio lavinimo pamokų metu, vaikus plaukti baseinuose moko plaukimo treneriai, turintys ne mažesnę nei 3 metų mokymo plaukti patirtį.

„Tikrai neatsiras abejojančių tuo, kaip svarbu vaikams pažinti vandenį, išmokti saugiai elgtis jame ir prie jo, išmokti plaukti. Siekiame, kad projekte galėtų dalyvauti daugiau vaikų, todėl nuosekliai didiname finansavimą jam. Be to, tikimės, kad projektas plėsis ir atnaujinus senus ar atsiradus naujų baseinų“, – kalba švietimo, mokslo ir sporto viceministras Linas Obcarskas.

Plaukimo pamokas finansuoja Švietimo, mokslo ir sporto ministerija bei projekte dalyvaujančios savivaldybės. Valstybės lėšomis yra finansuojami 18 užsiėmimų, likusieji – savivaldybių ir kitomis lėšomis. Plaukimo pamokos antrokams prasideda kiekvienais mokslo metais, trunka iki gruodžio (18 pamokų) ir būna tęsiamas vasario–gegužės mėnesiais (14 pamokų).

2020 m. ŠMSM šiai programai skyrė 170 tūkst. eurų ir finansavo apie 3500 mokinių plaukimo užsiėmimus. 2021 m. skirta beveik 430 tūkst. eurų – nemokamose plaukimo pamokose galėjo dalyvauti apie 8 tūkst. pradinukų. 2022 m. planuojama apmokyti 10 tūkst. vaikų – tam skirti 560 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.

Nuo 2009 metų vykstančiame projekte iš viso sudalyvavo jau daugiau nei 73 tūkst. antros klasės mokinių.

 

Klaipėdos rajono pradinukai programoje nedalyvaus

Kaip informavo Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos Viešųjų ryšių ir bendradarbiavimo skyriaus patarėja Rita Rapalienė, kiekvienais metais Lietuvos plaukimo federacija sudarydavo sąlygas Klaipėdos rajono pradinių klasių mokiniams dalyvauti projekte „Mokėk plaukti ir saugiai elgtis vandenyje“ skiriant tam reikalingą finansavimą (mokinių bei plaukimo pamokų kvotą). Šiemet Savivaldybė taip pat kreipėsi į Lietuvos plaukimo federaciją dėl galimybės dalyvauti projekte, informuodama federaciją, kad UAB „Klaipėdos baseinas“ atstovai, su kuriais kasmet bendradarbiaudavome, organizuojant plaukimo veiklas mokiniams, patikino, kad nuo 2023 m. sausio mėn. galėtų mokyti plaukti Klaipėdos rajono pradinių klasių mokinius, nes tuomet turėtų laisvų plaukimo takelių bei trenerių, galinčių mokyti plaukti.

„Tačiau į Savivaldybės kreipimąsi buvo gautas Lietuvos plaukimo federacijos Informacijos ir paslaugų biuro atsakymas, kad lėšos skiriamos 10 apskričių ir projektas vyksta 2022 m. rugsėjo 1 d. – gruodžio 13 d. Pasak Lietuvos plaukimo federacijos, „Klaipėdos baseinas“ atsisakė vykdyti šį projektą, todėl lėšos nukreiptos į kitus baseinus esančius Klaipėdos apskrityje (Klaipėdos „Gintaro“ sporto centrą, Palangos sporto centrą). Todėl Klaipėdos rajono vaikams nebus galimybių sudalyvauti šiame projekte“, – paaiškino R. Rapalienė.

 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,