Logo
 Spausdinti šį puslapį

Kas ir kada diegs išmaniuosius elektros skaitiklius

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
ESO nuotr. ESO nuotr.

Bendrovė „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) pradėjo pirmųjų Lietuvoje išmaniųjų elektros energijos skaitiklių diegimo darbus. Nuo šiol kas mėnesį tikimąsi iš senųjų ir naujuosius pakeisti apie 40 tūkst. apskaitos prietaisų.

 

Natūralu, kad vis didesniam skaičiui šalies gyventojų taps aktualu būtent kas ir kada diegs išmaniuosius elektros apskaitos prietaisus. Į šiuos ir kitus svarbius klausimus atsako bendrovės Išmaniosios apskaitos valdymo departamento direktorė Aurelija Židickytė-Orvydė.

„Įdiegus šiuolaikinius elektros apskaitos prietaisus galėsime stebėti savo vartojimo įpročius ir priimti sprendimus taupyti, pamiršti laikus kai kas mėnesį reikia eiti į laiptinę, rūsį ar kiemą nurašyti skaitiklio rodmenų. Tai taupys kiekvieno mūsų pinigus bei laiką ir reikš mažiau rūpesčių kasdieniame gyvenime, taip pat trumpesnį laiką be elektros gedimų metu, mažiau patikrinimų ir kitų nepatogumų, kurie iki šiol buvo paprasčiausiai neišvengiami“, – A. Židickytė-Orvydė.

 

Kas diegs skaitiklius?

Per pirmąjį projekto etapą planuojama įdiegti apie 1,2 mln. skaitiklių. Iš jų apie 800 tūkst. diegs ESO, o už likusių skaitiklių diegimą atskiruose Lietuvos regionuose bus atsakingi bendrovės samdyti rangovai. „Kiekvienas klientas apie numatomą skaitiklio keitimą bus iš anksto informuotas asmeniškai telefonu, trumpąja žinute arba el. paštu. Skaitiklį keis ESO inžinieriai arba rangovai“, – sako ESO atstovė.

Vilniaus ir Kauno regionuose skaitiklius diegs MB „Laustata“, tuo metu Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio, Utenos ir Alytaus regionuose – tiekėjų grupė, veikianti jungtinės veiklos pagrindu: UAB „City Service Engineering“ ir UAB „Mano Būsto priežiūra“.

Gali pasitaikyti atvejų, kad naudodamiesi elektrikų vardu, sukčiai bandys apgauti gyventojus. A. Židickytė-Orvydė pabrėžia, kad išmaniojo skaitiklio pakeitimas gyventojams nieko nekainuoja, o apskaitos prietaiso keitimą vykdantys ESO inžinieriai ar rangovai už tai jokio mokesčio neima. Skaitiklio keitimus vykdantys darbuotojai vilki specialią aprangą ir visada turi ESO patvirtintą pažymėjimą.

„ESO darbuotojai ar bendrovės samdyti rangovai ateina tik keisti skaitiklio. Jie niekada neprašo pinigų ar apmokėti už paslaugas, jie netikrina namų elektros tinklų, instaliacijos, nevykdo jokių remonto darbų. Reikalaukite pažymėjimo – taip būsite tikri, kad į namus neįsileidžiate energetiku apsimetusio sukčiaus“, – sakė ESO atstovė.

 

Kada bus diegiami skaitikliai?

Planuojama įdiegti iki 2026 m. gyventojams, kurie per metus naudoja daugiau nei 1 tūkst. kilovatvalandžių (kWh) elektros energijos bei visiems verslo klientams. Nuo 2026 m. – keičiama visiems likusiems gyventojams, pasibaigus senųjų skaitiklių metrologinei patikrai arba jiems sugedus.

„Yra pagrindiniai kriterijai, pagal kuriuos planuojame išmaniųjų skaitiklių diegimą. Sudaryta prioritetinių klientų grupė, tai – nauji klientai ir gaminantys vartotojai, kuriems privalome nedelsiant įdiegti skaitiklį, taip pat tie klientai, kurių skaitiklis sugenda. Kaip atskira prioritetinė grupė – žmonės su negalia, jie nuo spalio mėnesio galės teigti prašymus skaitiklio pakeitimui. Likusiems klientams skaitiklių pakeitimas bus planuojamas optimizuojant diegimo maršrutą“, – teigia A. Židickytė-Orvydė.

Ji pabrėžia, kad siekiama, jog kuo greičiau didesnė klientų dalis galėtų naudotis išmaniosios apskaitos galimybėmis, todėl diegimo kiekiai užtikrinami suplanuojant efektyviausia maršrutą, mažiausiais kaštais, taip siekiant darbus vykdyti kuo efektyviau, planą sudarant atsižvelgiant į prioritetinių grupių darbų lokacijas.

Visa informacija apie išmaniosios apskaitos infrastruktūros projektą pateikiama svetainėje ismaniejiskaitikliai.lt.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,