Logo
 Spausdinti šį puslapį

Iš Gargždų kilęs Tomas Lamanauskas tapo naujuoju Tarptautinės telekomunikacijų sąjungos generalinio sekretoriaus pavaduotoju

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Susisiekimo ministerijos nuotr. Susisiekimo ministerijos nuotr.

Praėjusį ketvirtadienį Bukarešte (Rumunija) vykusioje Tarptautinės telekomunikacijų sąjungos (ITU) plenarinėje sesijoje išrinkta nauja ITU vadovybė – generalinio sekretoriaus pavaduotoju 2023–2026 metų kadencijai tapo iš Gargždų kilęs Tomas Lamanauskas. Tai pirmas kartas šalies istorijoje, kai Lietuvos atstovas išrenkamas į tokias aukštas pareigas Jungtinių Tautų Organizacijoje. Naująja ITU generaline sekretore išrinkta amerikietė Doreen Bogdan-Martin.

 

Į šią poziciją kartu su T. Lamanausku taip pat kandidatavo Pietų Korėjos ir Samoa atstovai.

„Sveikinu T. Lamanauską, pripažintą pasaulinio lygio profesionalą, įrodantį, kad pasaulinio lygio informacinių ir ryšių technologijų srities kompetencijos gali užaugti ir skleistis Lietuvoje, tęsiant ir įprasminant ilgalaikį šalies įdirbį šioje organizacijoje. ITU – seniausia specializuota Jungtinių Tautų agentūra, ypač svarbi dėl tokių klausimų kaip 5G plėtra ir skaitmeninis junglumas, galimybių mūsų šalies verslui“, – sako susisiekimo ministras Marius Skuodis.

T. Lamanauskas yra sukaupęs išskirtinę daugiau kaip 20 metų tarptautinę patirtį informacinių ir ryšių technologijų (IRT) srityje. Jis anksčiau vadovavo ITU korporatyvinės strategijos padaliniui, pastaraisiais metais šioje organizacijoje dirbo specialiuoju patarėju krizių strategijai (COVID-19 klausimais) bei partnerystės iniciatyvoms. T. Lamanauskas taip pat buvo Bahreino Karalystės telekomunikacijų reguliavimo tarnybos generalinio direktoriaus pavaduotoju, Didžiosios Britanijos Mergelių Salų telekomunikacijų reguliavimo komisijos generaliniu direktoriumi bei valdybos nariu, po to tapo Vanuatu Respublikos premjero tarnybos IRT politikos patarėju.

„Esu dėkingas už ITU narių išreikštą pasitikėjimą tokiu atsakingu momentu. Ši pergalė galėjo įvykti tik visų Lietuvos institucijų sutelktų pastangų ir visos Lietuvos dėka. Artimiausiu metu laukia svarbūs darbai, susiję su tarptautine informacinių technologijų ir telekomunikacijų plėtra visame pasaulyje, ITU efektyvumo, skaitmeninių inovacijų ir tvarumo skatinimu“, – teigia T. Lamanauskas.

Lietuvos kandidato dalyvavimas ir laimėjimas tokio aukšto lygio rinkimuose yra beprecedenčio tarpinstitucinio bendradarbiavimo ir susitelkimo rezultatas. T. Lamanausko kandidatūrą daugiau nei metus trukusios kampanijos metu aktyviai rėmė Lietuvos Respublikos susisiekimo ministerija, Ryšių reguliavimo tarnyba, Užsienio reikalų, Ekonomikos ir inovacijų ministerijos, šalies vadovai ir Europos Sąjunga (ES). ITU rinkimai pripažinti kaip strategiškai svarbūs ES  ir T. Lamanauskas buvo pripažintas ES kandidatu. 

Šioje plenarinėje sesijoje naująja ITU generaline sekretore, įveikusi Rusijos kandidatą, išrinkta amerikietė D. Bogdan-Martin. Ji pakeis nuo 2015 m. ITU vadovavusį Houlin Zhao. Tęsiantis ITU aukščiausiajai plenarinei konferencijai, bus renkami nauji 3 biurų vadovai, taip pat ITU tarybos ir Radijo ryšio reguliavimo valdybos nariai.

Pasak M. Skuodžio, galime ir turime išnaudoti Lietuvos kaip dinamiškos ir technologiškai pažangios valstybės potencialą. Tuo tikslu Susisiekimo ministerija transporto inovacijoms plėtoti kuria „Sandbox“, vadinamosios smėlio dėžės, aplinką – teisinę, reguliacinę ir motyvuojančią finansinę aplinką praktiškai pritaikomoms, 5G ryšio technologijų pagrindu sukurtoms susisiekimo inovacijoms išbandyti.

Be to, Lietuva yra viena pirmaujančių pasaulyje pagal šviesolaidinio ryšio tinklo ir interneto spartą. 65 proc. Lietuvos ploto padengęs ryšys šią savaitę pasiekė apie 80 proc. šalies gyventojų. Planuojama, kad iki 2025 m. 5G atsiras tarptautiniuose sausumos transporto koridoriuose, valstybinės reikšmės magistralėse, oro ir jūrų uostuose.

1865 m. įkurta ITU užtikrina radijo dažnių išteklių, reikalingų radijo ryšio tinklams plėtoti, paskirstymą, skatina moderniausių ryšių technologijų plėtrą, nustatydama telekomunikacijų standartus, teikia pagalbą valstybėms plėtojant telekomunikacijas.

Kartu su Lietuva ITU priklauso 193 valstybės ir daugiau nei 800 privataus sektoriaus bei akademinės bendruomenės organizacijų.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,