Logo
 Spausdinti šį puslapį

VMI realiu laiku tikrina naudotų automobilių pardavėjus: jau išaiškino nelegalių veiklų, surinko daugiau mokesčių

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi nuotr. Asociatyvi nuotr.

Nesąžiningiems naudotų automobilių pardavėjams nuslėpti vykdomą nelegalią veiklą ir išvengti mokesčių darosi vis sunkiau. Siekiant užtikrinti mokesčių mokėtojų pareigų vykdymą, Valstybinės mokesčių inspekcijos specialistai (VMI) transporto priemonių pardavėjų kontrolę vykdo realiu laiku – ypatingas dėmesys skiriamas sandoriams, kurių metu automobiliai parduodami už mažesnę nei rinkos kainą. Toks pat principas taikomas ir identifikuojant nelegalią transporto priemonių pardavimo veiklą vykdančius asmenis, siūlančius pirkėjams pasirašyti vadinamuosius kauferius.

 

„Kontrolė realiu laiku reiškia tai, kad analizuojami ką tik įvykę sandoriai. Jei kyla įtarimų, kad automobilis pirktas ne vykstant į užsienį, bet iš už suklastotos užsienietiškos pirkimo-pardavimo sutarties besislepiančio tarpininko, specialistai pirkėją iškart kviečia pokalbiui, aiškinasi automobilio įsigijimo aplinkybes. Kvietimų patikslinti informaciją sulaukia ir tie pardavėjai, kurie transporto priemones parduoda už gerokai mažesnę, nei rinkos kainą“, - sako VMI Kontrolės departamento vyresnysis patarėjas Rolandas Puncevičius, primindamas, kad gyventojai, sutinkantys pasirašyti kauferį arba sutartyje nurodyti mažesnę automobilio pardavimo kainą, nei sumokama realiai, prisideda prie dokumentų klastojimo ir mokesčių grobstymo.

Siekiant identifikuoti nesąžiningus transporto priemonių pardavėjus, VMI specialistai neapsiriboja turima ar iš partnerių Lietuvoje gaunama informacija. Duomenys tikrinami ir tarptautiniu lygiu: naudojama EUCARIS vairuotojų ir automobilių duomenų sistema, aktyviai bendradarbiaujama su kitų valstybių mokesčių administratoriais.

Platus valdomų duomenų spektras leidžia sėkmingai identifikuoti asmenis, kurie vykdo prekybą automobiliais, tačiau jos nėra įregistravę, taip pat nesumoka ir priklausančių mokesčių. Pavyzdžiui, įvertinus automobilio pirkėjo pateiktas aplinkybes ir pasitelkus papildomą informaciją, VMI specialistams pavyko identifikuoti asmenį, kuris automobilių prekybos veiklą vykdė nelegaliai. Nustatyta, kad jis į vieną iš skelbimų portalų buvo įkėlęs beveik 200 automobilių pardavimo skelbimų. Atlikus patikrinimą, asmuo įregistravo vykdomą veiklą.

Bendradarbiaujant su užsienio šalių mokesčių administratoriais nustatoma net absurdiškų situacijų. Užfiksuota atvejų, kai transporto priemones lietuviams esą parduoda ir sutartį pasirašo tuo metu jau mirę kitų šalių piliečiai.

Aktyvi VMI veikla naudotų automobilių sektoriuje duoda rezultatų. Vis daugiau transporto priemonių pardavėjų veiklą ima vykdyti legaliai – palyginus 2021 ir 2022 metų rugsėjo mėn. duomenis, fizinių asmenų, įregistravusių automobilių prekybos veiklą, skaičius išaugo beveik 19 proc., juridinių asmenų – beveik 5 proc.

Šiais metais kontroliuojant automobilių prekybos sektorių atlikti 220 patikrinimų, kurių rezultatas biudžetą papildys daugiau nei 597 tūkst. eurų. 2019-2021 m. kontroliuojant šį sektorių buvo atliktas 1751 kontrolės veiksmas. Nustatyta papildomai mokėtinų mokesčių suma viršija 8,1 mln. eurų. Praėjusiais metais, palyginus su 2020 m. duomenimis, naudotų automobilių prekybos veiklą vykdančios įmonės, į kurias buvo nukreiptos VMI kontrolės priemonės, sumokėjo 2,4 karto (5,5 mln. eurų) daugiau mokesčių. Per šių metų sausio – rugpjūčio mėn., naudotų automobilių sektoriaus atstovai valstybės biudžetą papildė 218 mln. eurų.

VMI primena, kad gyventojai, pastebėję galimus mokestinius pažeidimus, informaciją gali perduoti paskambinę VMI pasitikėjimo telefonu 1882, taip pat užpildžius elektroninę formą VMI internetinėje svetainėje (https://www.vmi.lt/evmi/stop-seseliui). Pranešėjų anonimiškumas garantuojamas.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,