Logo
 Spausdinti šį puslapį

Nuo kitų metų teks atsisveikinti su nemokamais lengvais plastikiniais maišeliais

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Karolinos Pansevič, Delfi nuotr. Karolinos Pansevič, Delfi nuotr.

Seimo Aplinkos apsaugos komitetas apsisprendė sumažinti žalingo aplinkai plastiko naudojimą. Seimui pritarus, nuo 2023 metų liepos pasirinkę pomidorus pakuoti į labai lengvą plastikinį maišelį, už jį turėsite susimokėti.

 

Po šios permainos už tokius maišelius bus taikomas simbolinis mokestis, kuris, tikimasi, paskatins žmones susimąstyti, ar plastikinio maišelio visada reikia, o gal vertėtų rinktis medžiaginį daugkartinį.

Tokią Pakuočių ir pakuočių atliekų įstatymo pataisą beveik prieš metus inicijavo Laisvės frakcijos narys Kasparas Adomaitis kartu su konservatorių, liberalų ir Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ atstovais. K. Adomaitis tikina, kad šis klausimas, iš pirmo žvilgsnio, paprastas, tačiau sukėlė daug diskusijų.

„Pagrindinis šio įstatymo tikslas yra keisti pirkėjų elgseną ir mažinti perteklinį maišelių naudojimą. Neturime tikslo uždrausti juos apskritai, nes būna atvejų, kai jie nepamainomi.

Plastikinių maišelių žala slypi dviejuose dalykuose. Pirma, tokie maišeliai dažniausiai lieka šiukšle ir nėra išmetami tinkamai. Antra, šie maišeliai praktiškai neperdirbami, nes beveik visada yra užteršti maistu ir juos labai sunku surinkti į vieną vietą. Todėl perteklinio naudojimo ribojimas yra labai skatintinas“, – teigia parlamentaras K. Adomaitis.

Pataisa numato, kad mokestį už lengvus plastikinius maišelius galės nustatyti patys prekybos centrai. Pavyzdžiui, prekybos centras „Rimi“ Estijoje taiko 5 centų mokestį už vieną ploną plastikinį maišelį. Seimo narys K. Adomaitis tikina, kad labai daug šalių sprendžia plastikinių maišelių problemą ir dalis jų pasirinko kelią, kai iš prekybos centrų pradedama reikalauti kompostuojamų maišelių.

„Vis dėlto kompostuojami maišeliai irgi nėra geras sprendimas – paprastai jie nesusikompostuoja tinkamai, nes tam reikia labai specialių sąlygų, ir tik dar labiau užteršia aplinką mikroplastiku“, – papildo Laisvės frakcijos narys.

Pažymima, kad šviežios mėsos ir žuvies produktai ir toliau bus pakuojami į lengvus plastikinius maišelius – čia taikoma išimtis. „Kadangi tokius produktus, kaip mėsa ar žuvis, į plastikinius maišelius supakuoja patys prekybos centro darbuotojai, tai perteklinio naudojimo nebūna“, – sako K. Adomaitis.

Prekybos centrų atstovai pastebi, kad sunaudojamų plonų plastikinių maišelių kiekis mažėja, tačiau nežymiai.

Kiekvienais metais visame pasaulyje yra pagaminama 5 trilijonai plastikinių maišelių, o kiekvienam iš jų suirti gali prireikti daugiau nei 1000 metų. Beveik 513 mln. tonų plastiko atliekų kasmet patenka į vandenynus, o tarp jų ir plastikinių maišelių atliekos. Europos Komisijos duomenimis, plastikiniai maišeliai yra vienas iš dešimties dažniausiai išmetamų daiktų Europoje.

Aplinkosaugininkai pabrėžia, kad plastikui suirus, mikroplastiko dalelių iš aplinkos pašalinti beveik nebeįmanoma. Remiantis atliktais tyrimais, plastikinių maišelių patekimas į vandenis kasdien nužudo tūkstančius akvakultūros gyvūnų.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,