Logo
 Spausdinti šį puslapį

„Klaipėdos vanduo“ skatina įmonių socialinę atsakomybę ir skelbia akcija – riebalus priims nemokamai

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
„Klaipėdos vanduo“  nuotr. „Klaipėdos vanduo“ nuotr.

Bendrovė „Klaipėdos vanduo“ skatindama įmonių socialinę atsakomybę ragina skystas atliekas, t. y. aliejų ir riebalus, tvarkyti atsakingai. Nuo š. m. lapkričio 1 dienos iki kitų metų vasario 1 d. visos į didžiausią Klaipėdos nuotekų valyklą atvežtos riebalų atliekos t. y vykdant veiklą panaudotas aliejus ir riebalai, bus priimamos nemokamai. Šia akcija bendrovė „Klaipėdos vanduo“ ragina įmones prisidėti prie tvaraus verslo ir žengti žingsnį draugiško aplinkai miesto kūrimo link.

 

„Netinkamas ir neleistinas riebalų tvarkymas, toks kaip šių atliekų nuleidimas į buitinių nuotekų tinklus, gali pridaryti žalos ne tik pačiai įmonei, bet ir visam miestui. Į centralizuotus tinklus išleisti riebalai, greitai šąla ir prilimpa prie vamzdynų sienelių, todėl tinklai kemšasi ir gali skleisti nemalonius kvapus. Mes kiekvienais metais profilaktiškai ir nuo užsikimšimų išplauname kone 150 kilometrų buitinių nuotekų tinklų. Kasmet mums tenka likviduoti apie 300 avarijų, o net ketvirtadalis jų kyla dėl riebalais užkimštų tinklų. Pavyzdžiui, per šių metų 9 mėnesius mūsų avarinės tarnybos 253 kartus vyko į pagalbą atkemšant tinklus, kone puse jų pietinėje miesto dalyje. Todėl tikimės, kad šia socialine akcija paskatinsime ir įmones, kurių veikloje susidaro riebalai, atsakingiau pažiūrėti į riebalų kaip atliekos tvarkymą“, – sako bendrovės „Klaipėdos vanduo“ generalinis direktorius Benitas Jonikas.

Bendrovė „Klaipėdos vanduo“ ragina klientus, kurių veikloje susidaro riebalų atliekos, įsirengti riebalų gaudykles ir jas tinkamai prižiūrėti – reguliariai išvalant gaudyklių rezervuarus bei sutartyse su bendrove deklaruoti išleidžiamų medžiagų koncentracijas.

„Įmonės, kurių veikloje susidaro riebalų atliekos, turi deklaruoti susidarančias koncentracijas ir įsirengti riebalų gaudykles. Tačiau vykdydami įmonių kontrolę dėl galimos taršos pastebime, kad dažnu atveju tai nėra daroma, o riebalai tiesiog keliauja į buitinių nuotekų tinklus. Nuo metų pradžios atlikome išleidžiamų nuotekų kokybės patikrinimus daugiau nei 350 Klaipėdos miesto ir rajono įmonių, kurių veikloje galimai susidaro riebalai, tačiau to nėra deklaravusios. 123 įmonėse rasta tarša riebalais. Visos šios įmonės paragintos sudaryti sutartis, įsirengti riebalų gaudykles ir deklaruoti taršą“, – tinkamai nuotekas tvarkyti ragina bendrovės „Klaipėdos vanduo“ Klientų aptarnavimo direktorė Dovilė Kozlovienė.

Riebalų gaudyklės, kurias turi įsirengti įmonės, atskiria aliejus, taukus ir kitas riebalines medžiagas iš gamybinių nuotekų bei neleidžia šioms medžiagoms patekti į nuotekų tinklus bei juos užkimšti. Atskirti riebalai kaupiami gaudyklės rezervuare. Riebalus iš gaudyklių įmonės atiduoda skystų atliekų vežėjams, o šie pristato į Dumpių nuotekų valyklos riebalų priėmimo punktą. Vienos tonos riebalų priėmimas nuotekų valykloje kainuoja nuo 6,13 iki 18,38 eurų be PVM priklausomai nuo pH koncentracijos (pagal tai nustatomas skystos atliekos rūgštingumas ar šarmingumas).

„Įmonės pristatančios riebalus į Dumpių nuotekų valyklą prisideda ne tik prie tvaraus miesto kūrimo, socialinės atsakomybės, bet ir kartu prie žiedinės ekonomikos. Iš atvežtų riebalų nuotekų valykloje yra gaminamos biodujos. Pagamintą „žalią“ elektros energiją naudojame savo reikmėms Dumpių nuotekų valykloje. Skaičiuojame, kad apie 75 procentai reikalingos elektros sudaro „žalia“ energija, pagaminta iš biodujų“, – sako bendrovės „Klaipėdos vanduo“ generalinis direktorius Benitas Jonikas.

Bendrovė „Klaipėdos vanduo“ yra vieninteliai Lietuvoje galintys priimti didelius kiekius riebalų. Į Dumpių nuotekų valyklą kasdien iš maisto gamybos įmonių atvežama iki 10 tūkst. litrų riebalų.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,