Logo
 Spausdinti šį puslapį

3 būdai, kaip apsisaugoti nuo infekcijų

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Įmonės nuotr. Įmonės nuotr.

Infekcijas sukelia mikroskopiniai organizmai, vadinami patogenais. Tai – bakterijos, virusai, grybeliai ar pirmuonys, kurie patenka į organizmą, dauginasi ir sutrikdo normalią jo veiklą. Kai kurie žmonės, ypač sergantys lėtinėmis ligomis (pavyzdžiui, širdies ligomis ar vėžiu), patyrę rimtų traumų arba vartojantys imuninę sistemą silpninančius vaistus, yra mažiau atsparūs infekcijoms. Tačiau dauguma sveikų žmonių gali išvengti infekcijų, laikydamiesi kelių pagrindinių principų, kuriais dabar ir pasidalinsime.

 

1. Gera asmens higiena

Vienas svarbiausių dalykų, norint išvengti infekcijų, yra geri asmens higienos įpročiai. Pirmasis iš jų – kruopštus rankų plovimas. Būtina tai daryti pasinaudojus tualetu, prieš ruošiant ar valgant maistą, po sodo ar kitų nešvarių darbų. Nusiplauti rankas reikėtų ir po nosies pūtimo, nusikosėjus ar nusičiaudėjus, taip pat pamaitinus arba paglosčius augintinį, po sergančio asmens lankymo ar slaugymo.

Antra – čiaudint ar kosint reikėtų burną užsidengti servetėle ir tada ją išmesti. Po ranka neturint servetėlės, kosėti ar čiaudėti reikėtų ne į ranką, o į alkūnę. Bet kokį rimtą įpjovimą ar gyvūno įkandimą turėtų apžiūrėti gydytojas. Siekiant išvengti infekcijų, svarbu nekrapštyti gyjančių žaizdų ir nespaudyti spuogų. Nerekomenduojama dalintis indais, stiklinėmis ir valgymo įrankiais. Taip pat geriau vengti tiesioginio kontakto su kitų panaudotomis servetėlėmis, nosinaitėmis ar panašiais daiktais.

 

2. Skiepai

Skiepai yra būtini norint išvengti tam tikrų ligų. Todėl vertėtų pasikonsultuoti su sveikatos priežiūros specialistu dėl savo imunizacijos būklės. Apskritai, vaikai turėtų būti skiepijami rekomenduojamais rutininiais vaikystės skiepais, o suaugusieji pasirūpinti, kad jų skiepai būtų atnaujinti. Keliaujant į užsienį, rekomenduojama pasikonsultuoti su sveikatos priežiūros paslaugų teikėju dėl papildomų skiepų. Svarbu nepamiršti ir savo augintinių – jų skiepai taip pat turėtų būti reguliariai atnaujinami. Taip bus apsaugomi ne tik augintiniai, bet ir jų šeimininkai.

Nepavykus išvengti bakterijų, virusų, grybelių ar pirmuonių sukeliamos ligos, būtina kreiptis į infektologą. Jis įvertins paciento nusiskundimus ir paskirs reikiamą gydymą. Susidūrus su infekcinėmis ligomis, infektologas Antėja klinikoje suteiks profesionalią pagalbą.

 

3. Saugūs lytiniai santykiai

Patikimiausias būdas išvengti lytiškai plintančių infekcijų – tai susilaikyti nuo lytinių santykių arba turėti ilgalaikius abipusiai monogaminius lytinius santykius su partneriu, kuris žino, kad yra sveikas. Riziką užsikrėsti lytiškai plintančiomis infekcijomis sumažina prezervatyvų naudojimas bet kokių lytinių santykių metu. Pastebėjus neįprastus simptomus, tokius kaip išskyros iš lyties organų, pūslelės ar opos, bėrimai, niežulys, būtina vengti lytinių santykių ir nedelsiant kreiptis į gydytoją.

Šie pagrindiniai principai gali padėti išvengti infekcinių ligų. Vadovautis jais nėra sudėtinga, o viso to nauda – neabejotina. Pradėkite formuoti tinkamus įpročius jau dabar, o jeigu juos jau turite, nenustokite ieškoti naujų būdų, kaip dar galite sustiprinti savo sveikatą.

 

 

Reklama.

Dėmesio! Kalba netaisyta. Redakcija už pateiktą informaciją neatsako.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,