Logo
 Spausdinti šį puslapį

Klaipėdos pareigūnai įspėja – plintančios naujosios psichoaktyvios medžiagos gali kelti grėsmę gyvybei

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi nuotr. Asociatyvi nuotr.

Naujos psichoaktyviosios medžiagos (angl. new psychoactive substances, sutr. NPS) – tai sintetinės ar natūralios medžiagos, kurios dažnai gaminamos siekiant imituoti jau kontroliuojamų narkotinių ir psichotropinių medžiagų poveikį. Jos nėra įtrauktos į Jungtinių Tautų 1961 m. bendrosios narkotinių medžiagų konvencijos ir 1971 m. psichotropinių medžiagų konvencijos sąrašus, todėl platinamos „legaliai“. Europos narkotikų ir narkomanijos stebėsenos centro (ENNSC) duomenimis, vidutiniškai kone kiekvieną savaitę Europos rinkoje atsiranda po 1 tokią naują medžiagą. Jos siūlomos kaip buitinės priemonės, cheminiai reagentai moksliniams tyrimams, augalų trąšos, net maisto papildai, nosies purškalai ar skystis elektroninėms cigaretėms.

 

NPS vartotojais dažniausiai tampa paaugliai ir jaunimas, linkę eksperimentuoti, ieškoti nuotykių ir stiprių įspūdžių. Jie dažnai klaidingai mano, kad NPS yra saugesni, nes – yra „legalūs“, nauji, gražiai ir patraukliai supakuoti. Tačiau pasak specialistų, didžiausias NPS keliamas pavojus yra nežinoma jų sudėtis ir poveikis – vis dažniau aptinkamos naujos tokių medžiagų formos, kurios didina perdozavimo, stipraus apsinuodijimo ar netgi mirties riziką.

Klaipėdos apskrities pareigūnai ragina atidžiau stebėti savo vaikus, giminaičius, draugus, kalbėti apie galimas grėsmes, ugdyti kritinį mąstymą, kad jaunimas apsvarstytų visas galimas pasekmes prieš eksperimentuojant su nežinomomis medžiagomis.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,