Logo
 Spausdinti šį puslapį

Į Muzikinio teatro premjerą teks paėjėti pėsčiomis

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Vitos Jurevičienės nuotr. Vitos Jurevičienės nuotr.

Plačiau praverta valstybės piniginė ir Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro rekonstrukcijai skirti papildomi 5 milijonai eurų teatro vadovus paskandino euforijoje. Pasidžiaugta, kad lygiai po metų, 2023-iųjų gruodį, visi darbai pagaliau bus baigti ir teatras pakvies į neatpažįstamai pasikeitusius savo namus. Bėda ta, kad jau dabar aišku, jog į iškilmingą pristatymą šventiškai pasidabinusiems svečiams iki teatro durų nežinia kokį kelią teks pėsčiomis klampoti per sniegą, o gal ir, žinant pajūrio orus, per murziną pliurzą. Kitoje gatvės pusėje, po Atgimimo aikšte, požeminė automobilių stovėjimo aikštelė atsiras ne greičiau nei per dvejus metus.

 

Prieš kelias dienas vykusiame Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro ir Klaipėdos miesto savivaldybės vadovų pasitarime pastarieji netryško tokiu optimizmu, kaip teatralai. Šiems pranešus, kad teatro rekonstrukcija bus baigta 2023 metų gruodį, miesto valdžia informavo, kad iki to laiko savo įsipareigojimų teatrui tikrai nesuspės įvykdyti.

Dar 2018 metais Klaipėdos miesto savivaldybės taryba pritarė sutarčiai su Klaipėdos valstybiniu muzikiniu teatru. Remdamasi ja, uostamiesčio Savivaldybė įsipareigojo po šalia esančia Atgimimo aikšte įrengti ne mažiau nei 116 rekonstruotam teatrui privalomų automobilių stovėjimo vietų naujoje požeminėje transporto stovėjimo aikštelėje. Nors šios vietos turėjo būti įrengtos iki 2021 metų pirmojo ketvirčio, jau dabar aišku, kad ši požeminė aikštelė pačiame miesto centre atsiras tik po kiek daugiau nei dvejų metų - 2025 metų pradžioje. Ir tai geriausiu atveju.

 

Įvardija pabaigtuvių datą

„Tikrai negaliu pasakyti, ar tai bus garsioji opera “Traviata", – paklausta, ką pirmiausia išvys publika atgimusio Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro scenoje, nusijuokė pastarojo vadovė Laima Vilimienė.

Tačiau ji patikino, jog rekonstrukcijos darbai tikrai bus baigti lygiai po metų.

„Taip, 2023-iųjų gruodį visi darbai bus baigti. Kiek jau dabar yra padaryta, būtų sunku tiksliai įvardyti. Viena yra statybų rangos darbai, visai kas kitas – teatrui reikalingos įrangos pirkimas. Didžiąją dalį įrangos mes jau esame ne tik nusipirkę, bet ir sumontavę pačiame teatre. Aišku, darbų dar liko nemažai. Kiek matau eidama pro šalį, dabar prasideda išorės apdailos darbai. Bus toks ypatingas architektūrinis elementas – išraityta banga. Ją reikėjo iš anksto užsakyti ir lazeriu išpjauti. Daug darbų yra ir viduje: inžineriniai tinklai, salės akustinis kiautas, interjeras ir visa kita“, – naujienų portalui „Vakarų ekspresas“ sakė L. Vilimienė.

Pačiame uostamiesčio centre esančioje Atgimimo aikštėje planuojama statyti požeminę dviejų aukštų parkavimo aikštelę, kurioje bus apie 220 automobilių stovėjimo vietų. Vitos JUREVIČIENĖS nuotr.

 Pačioje uostamiesčio centre esančioje Atgimimo aikštėje planuojama statyti požeminę dviejų aukštų automobilių stovėjimo aikštelę, kurioje bus apie 220 stovėjimo vietų. Vitos Jurevičienės nuotr.

 

Nuotaikos nesugadins

Uostamiesčio Savivaldybės žinia, kad požeminė automobilių stovėjimo aikštelė po Atgimimo aikšte tuo pačiu metu kaip ir teatro rekonstrukcija užbaigta nebus, pačių teatralų nenuliūdino.

„Įkurtuvių džiaugsmo tai tikrai neapkartins. Mūsų džiaugsmas bus toks didelis, kad mes visai kitomis akimis šią situaciją matome. Be to, yra įvairių sprendimo būdų. Mes tik pradėjome eiti tuo keliu – tartis su Savivaldybe. Bet svarbiausia, kad procesas prasidėjo. Aš tikrai nespėliosiu, kokie būdai yra ir kokie iš jų yra patys geriausi. Nesu specialistė, kad galėčiau įvardyti alternatyvas – yra atsakingi už šį darbą žmonės, kurie ir analizuoja situaciją, jie pasiūlys variantus ir alternatyvas, o mes jau pasirinksime ir eisime tuo keliu“, – patikino L. Vilimienė.

 

Dveji metai

Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis „Vakarų ekspresui“ patvirtino, kad požeminės automobilių stovėjimo aikštelės po Atgimimo aikšte kartu su Muzikinio teatro rekonstrukcija įrengti tikrai nebus suspėta.

„Realiai reikėtų kalbėti apie porą metų nuo statybos darbų rangos konkurso procedūrų pabaigos. Jas planuojame baigti iki kitų metų vasario ar kovo mėnesio. Tikimės, kad kitų metų pradžioje pavyks išsirinkti rangovą, nors objektas ir yra didžiulis ir galima nemenka rizika, jog ne viskas gali vykti taip sklandžiai, kaip norėtųsi. Potencialūs rangovai gali ir susipešti“, – kalbėjo G. Neniškis.

Teigiama, kad Atgimimo aikštės sutvarkymo ir požeminio parkingo po ja įrengimo techninis projektas bus baigtas dar iki šių metų pabaigos. Pirmą kartą jis buvo parengtas dar 2019 metais, tačiau tuomet jo atsisakyta dėl per didelės kainos ir techninių sprendimų, kurie buvo siūlomi.

„Vakarų ekspresas“ rašė, jog pirminiuose pasiūlymuose klaipėdiečių nesužavėjo idėja įrengti veidrodinį dangaus kūnų judėjimo atspindį, todėl atsigręžta į žemiškesnius dalykus – siūloma įprasminti uostamiesčio istoriją, sukuriant žemėlapio atspaudą, kuriame būtų vaizduojami Biržos gatvės kvartalo pastatai. Projektuotojų teigimu, prireikus šis meninis akcentas galėtų būti paverčiamas scena renginiams.

Pagal šių metų pradžioje patvirtintus projektinius pasiūlymus Atgimimo aikštėje planuojama statyti požeminę dviejų aukštų parkavimo aikštelę, kurios bendras plotas siektų apie 8 500 kv. m. Numatyta įrengti apie 220 automobilių stovėjimo vietų, dalis jų bus skirtos žmonėms, turintiems negalią, taip pat numatomos elektromobilių įkrovimo prieigos. Įvažiavimas į požeminę aikštelę būtų iš Naujojo Sodo g. ir Liepų g., išvažiavimas - į skersgatvį, besijungiantį su Danės g. Pėstiesiems ties išėjimu iš požeminės aikštelės į Herkaus Manto g. numatyta perėja.

G. Neniškio teigimu, visa tai kainuos apie 16 milijonų eurų. Tačiau tikroji kaina paaiškės sužinojus konkurse dalyvausiančių įmonių pasiūlymus.

„Tendencijos yra visokios – kaina gali augti, nes auga darbo užmokestis, tačiau gali ir mažėti, nes krenta metalo kainos. Įvardyta suma suskaičiuota krizės kainomis. Kad ir kaip būtų keista, kuo ilgiau užtruks objekto įrengimas, tuo jis gali kainuoti pigiau. Bet čia irgi reikia momentą ištaikyti, nes kainos gali ir šoktelėti. Dabar visi yra gudrūs, apsidraudžia ir taiko įvairiausias indeksacijos metodikas“, – svarstė G. Neniškis.

Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras tikisi savo gerbėjus į iš pagrindų atnaujintus savo namus pakviesti jau prieš kitų metų gražiausiais šventes. Vitos JUREVIČIENĖS nuotr.

 Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras tikisi gerbėjus į iš pagrindų atnaujintus savo namus pakviesti jau prieš kitų metų gražiausias šventes. Vitos Jurevičienės nuotr.

 

Variantų nedaug

Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos vadovo teigimu, variantų, ieškant išeities iš susidariusios situacijos, yra ne tiek ir daug, o realių – vos du.

„Pirmasis reikalautų vos ne ministerijos lygmens įsikišimo, kad, oficialiai baigus teatro rekonstrukciją, mūsų pradėtas projektas būtų užskaitytas ir gautas leidimas atidėti projekte numatytų teatrui reikalingų automobilių stovėjimo aikštelių pateikimo pristatymą laikotarpiui, kol darbai Atgimimo aikštėje ir po ja bus baigti. Tuo labiau, kad tuo metu jie tikrai bus jau pradėti ir judės į priekį“, – pasakojo G. Neniškis, pridurdamas, kad „katlavaną“ jau bus iškasta, tačiau tam reikia valingo sprendimo, nes Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija gali labai formaliai į šį klausimą pažiūrėti – nebus mašinų stovėjimo aikštelių ir rekonstruotas pastatas liks neatiduotas naudoti.

„Antrasis variantas - stovėjimo vietas suprojektuoti 300 metrų spinduliu aplink teatrą ir jas įrengti. Kalba eitų apie Danės ir J. Karoso gatves, plotus prie „Klaipėdos energijos“ Danės gatvėje. Iš esmės, teatrui reikalingas minimalus automobilių stovėjimo vietų skaičius yra kiek daugiau nei 40. Tai gerokai mažiau, nes dabar įvardytos daugiau nei 100 teatrui paskaičiuotų vietų. Tuo labiau, kad ir po teatro rekonstrukcijos atsiranda papildomas plotas transportui parkuoti, tad formaliai būtų galima išsiversti ir su 40 vietų. Pabraižysime, sudėliosime ir rasim kur jas įrengti. Toje pačioje Danės gatvėje dar yra vietų, o kaip variantas yra ir vienos krypties eismo joje padarymas. Padėties nedramatizuojame. Pasirašėme sutartį ir ją vykdome, bet Savivaldybei priimtiniausias būtų pirmasis variantas – tokiu atveju nereikėtų papildomų sprendimų ir automobilių stovėjimo aikštelių įrengimo gatvėje ar kažkur pievoje“, – neslėpė G. Neniškis.

 

Optimizmą vertina atsargiai

Tačiau nė vieno iš šių variantų gali ir neprireikti. „Vakarų ekspreso“ pakalbinti statybų specialistai į Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro vadovų optimizmą dėl įvardytos rekonstrukcijos darbų pabaigos žiūri labai atsargiai. Jų teigimu, skirti pinigai dar negarantuoja, kad viskas vyks tiksliai pagal planą. Tuo labiau kad tai yra ne tik didžiulis, bet ir specifinės paskirties pastatas, reikalaujantis atitinkamų sugebėjimų ir kruopštumo.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,