Logo
 Spausdinti šį puslapį

Tinkamai pakuoti savo siuntas gali išmokti kiekvienas: kokių klaidų nedaryti?

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi nuotr. Asociatyvi nuotr.

Artėjant Kalėdoms, vis dažniau galvojama apie dar nenupirktas ir nesupakuotas dovanas. Nors gruodžio mėnesį užgriūna ypač daug prieš metų pabaigą susikaupusių darbų, dovanų pirkimo ir išsiuntimo taip pat nereikėtų atidėlioti iki paskutinės savaitės.

 

Be to, iš anksto apgalvoti reikėtų ne tik pačias dovanas, bet ir tinkamą jų pakavimą, ypač, jei ketinama naudotis paštomatais. Tad ką pravartu žinoti apie siuntų pakavimą, kad siunčiamos dovanos saugiai pasiektų kelionės tikslą?

Ieškantiems informacijos apie siuntų pakavimą, ženklinimą ar papildomus reikalavimus, „Omniva LT“ logistikos skyriaus vadovas Laurynas Kazlauskas dalinasi svarbiausiais patarimais:

 

1. Tinkamai pasirinkite pakuotę bei jos dydį

„Prieš pakuodami siuntą, įvertinkite jos matmenis, svorį, turinio atsparumą išoriniams smūgiams ar spaudimui. Norėdami būti ramūs dėl to, kad siuntinys pasieks adresatą nepažeistas, pasirinkite šiek tiek didesnę pakuotę ir palikite pakankamai vietos apsauginiam užpildui. Jis padės pakuotės turinį išlaikyti vietoje bei apsaugoti nuo galimų sutrenkimų gabenimo metu. Universaliausia ir dažniausiai siuntos pakavimui naudojama – gofruoto kartono dėžė dvigubomis sienelėmis. Pasirinkus tinkamą dydį ir apsaugines priemones, joje siųsti galima beveik viską. Kartono vokai ar vokai su oro burbuline plėvele tinka apsaugoti lengvai suspaudžiamoms ar sulenkiamoms siuntoms. Svarbu nepamiršti, kad visi siuntiniai yra ženklinami lipduku, nurodančiu siuntėjo bei gavėjo informaciją, tad reikia įsitikinti, kad adreso kortelė priklijuota tvirtai ir savaime neatlips“, – teigia L. Kazlauskas.

Pasak bendrovės atstovo, dėl šios priežasties geriau nepakuoti siuntų į maišus ar maišelius – prie jų ne visuomet prisitvirtina adreso kortelė su gavėjo informacija ir toks įpakavimas yra itin nesaugus bei neatsparus aplinkos sąlygoms.  

 

2. Užpildai ir kitos apsauginės priemonės

Apsvarsčius kelionės atstumą, numatomą laiką bei temperatūrinius ypatumus, svarbu tinkamai pasirinkti užpildą ar kitas papildomas apsaugines priemones.

„Pakuojant siuntinį, labai svarbu pasirinkti tokį užpildą, kuris transportavimo metu padės apsaugoti ne tik jūsų, bet ir kitų klientų siuntas. Užpildyti dėžę bei apsaugoti jos turinį nuo pažeidimų galite naudodami popieriaus gniužulus, polistireno granules ar medienos pluoštą. Gofruoto kartono lakštai, ar tokio kartono pertvaros, tinka siuntos turiniui atskirti ir suteikia papildomą apsaugą lengvai dūžtantiems daiktams. Taip pat trapiems siuntiniams apsaugoti tinka ir oro maišai bei burbulinės plėvelės. Tam, kad pasirinktas užpildas tinkamai atliktų savo funkciją, pasirūpinkite tinkamu jo kiekiu. Jam palikite bent po 5 cm iš visų pusių – viršaus ir apačios – taip pat“, – sako L. Kazlauskas.

Kaip teigia bendrovės atstovas, tiek siuntos pakuotę, tiek jos užpildą, jei tik jie nepažeisti, rekomenduojama naudoti dar kartą, siunčiant naujas siuntas. Tokiu būdu visi prisidedame prie tvaresnio gyvenimo. 

 

3. Papildoma apsauga siuntos turiniui

„Prieš dedant siuntinį į pakuotę, pasirūpinkite jo saugumu bei apsauginėmis pakavimo medžiagomis. Pavyzdžiui, papildomai apsukite jį burbuline plėvele, o jeigu daiktas neatsparus drėgmei – supakuokite jį į tvirtus, nepralaidžius plastikinius maišelius. Jeigu siunčiate kelis daiktus vienoje dėžėje, suvyniokite kiekvieną daiktą atskirai. Prieš užklijuodami pakuotę, švelniai ją pakratykite ir įsitikinkite, kad turinys pakuotėje nejuda laisvai. Jeigu jūsų siuntinys sveria daugiau nei 30 kilogramų, tokią pakuotę būtina papildomai sutvirtinti. Tai galite padaryti polipropileno, viniline ar stiklo pluošto lipniomis juostomis“, – nurodo L. Kazlauskas.

 

4. Siuntų žymėjimas ir specialiosios paskirties ženklai

„Kiekviena siunta privalo turėti adreso kortelę, kurioje nurodytas ir siuntėjo, ir gavėjo vardas, pavardė, adresas bei telefono numeris. Jeigu šios informacijos nėra ar ji neįskaitoma – siuntas gabenanti įmonė gali atsisakyti pristatyti siuntą ir pažymėti ją kaip netinkamą pervežimui. Norint to išvengti, užregistruokite siuntą internete ir atsispausdinkite siuntos adreso kortelę. Jeigu informaciją rašote ranka, naudokite lotyniškas raides ir arabiškus skaitmenis. Siunčiant tarptautinę siuntą, užrašykite gavėjo šalies pavadinimą anglų kalba ir, jei toje šalyje naudojami kiti rašmenys, vežėjai taip pat rekomenduoja užrašyti adresą toje šalyje naudojamais rašmenimis. Siunčiant lengvai lūžtančius ar dūžtančius daiktus, juos taip pat svarbu atitinkamai pažymėti. Tokius ženklus galima įsigyti pašto skyriuose ar kitose specializuotose parduotuvėse, juos klijuokite šalia adreso kortelės. Ženklus apie lengvai dūžtančius siuntinius rekomenduojama klijuoti keliose vietose“, – pažymi L. Kazlauskas.

 

5. Specialiosios siuntos ir kaip pasirūpinti jų saugumu

„Siunčiant lengvai lūžtančius ar dūžtančius daiktus, veidrodžius, lemputes, keramikos gaminius ar elektronikos dalis, visuomet pasirūpinkite papildomomis apsaugos priemonėmis, burbulinėmis plėvelėmis bei užpildais. Taip pat savitarnos svetainėje rekomenduojame užsisakyti paslaugą „atsargiai“. Užsisakius šią paslaugą, siuntų rūšiavimo skyriuje ji bus tvarkoma rankiniu būdu ir ant jos bus draudžiama krauti kitas siuntas. Jei šia paslauga naudojasi privatūs asmenys, specialiosios paskirties lipdukais pasirūpins „Omniva“ darbuotojai. Siunčiant skysčius ar smulkiapluoštes medžiagas, labai svarbu pasirūpinti išsiliejimui atsparia apsaugine pakavimo priemone – taip apsaugosite ne tik savo, bet ir kitas siuntas. Jeigu siunčiate temperatūrinio režimo reikalaujančias siuntas, apsvarstykite kelionės trukmę ir pasirūpinkite terminiais maišeliais ar dėžėmis“, – primena L. Kazlauskas.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,