Logo
 Spausdinti šį puslapį

Netektis futbolo bendruomenėje: mirė futbolo karalius Pele

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Pele Pele

Vienu geriausių visų laikų pasaulio futbolininku įvardijamas Pele ketvirtadienį mirė San Paulo ligoninėje būdamas 82-ejų metų, praneša BBC.

 

2021 metais rugsėjį Pele buvo atlikta operacija, kurios metu buvo pašalintas piktybinis auglys. Vis dėlto tai nepadėjo, vėžinis susirgimas vėl išplito ir futbolo legendai pradėta taikyti chemoterapija.

Pastaraisiais metais Pele dažnai atsidurdavo ligoninėje dėl įvairių kitų negalavimų – širdies veiklos sutrikimų, kvėpavimo takų infekcijos, inkstų ir prostatos problemų.

2022 metų pasaulio futbolo čempionatą ir Argentinos triumfą jis taip pat stebėjo per televizorių iš San Paulo ligoninės palatos bei buvo vienas iš tų garsenybių, pasveikinusių „Albicesete“ ir Lionelį Messi su iškovotu išsvajotu titulu.

Kalėdas brazilas taip pat pasitiko ligoninės palatoje, kartu su savo artimaisiais.

„Viskas, kuo esame, yra tavo dėka. Be galo tave mylime. Ilsėkis ramybėje“, – socialiniame tinkle „Instagram“ parašė dukra Kely Nascimento.

Vienas geriausių visų laikų futbolininkų Edisonas Arantesas do Nascimento, labiau žinomas kaip Pele, gimė 1940 metų spalio 23 dieną.

Pele įvardijamas kaip viena sėkmingiausių ir populiariausių XX a. pasaulio sporto asmenybių. 1999 metais jis Tarptautinio olimpinio komiteto buvo įvardintas „šimtmečio sportininku“.

Brazilo 1279 įvarčiai per 1363 rungtynes, įskaitant ir draugiškas, yra pripažintas pasaulio Guinnesso rekordas.

Pele klube „Santos“ pradėjo žaisti būdamas 15-metis, o sulaukęs 16-os metų debiutavo Brazilijos nacionalinėje ekipoje. Per savo karjerą jis su Brazilijos rinktine laimėjo tris pasaulio čempionatus – 1958, 1962 ir 1970 metais.

O Rei (Karalius) vadinamas puolėjas su „Santos“ klubu 1962 ir 1963 metais triumfavo „Copa Libertadores“ ir Tarpžemyniniame turnyruose.

Gražaus žaidimo ir įspūdingų įvarčių derinys padarė Pele žvaigžde visame pasaulyje. Per geriausius savo karjeros metus jis buvo geriausiai apmokamas sportininkas pasaulyje.

Baigęs karjerą 1977 metais Pele tapo futbolo ambasadoriumi.

 

Faktai

Pele per savo karjerą pelnė 129 taip vadinamus „hat-trick'us“ (trys įvarčiai per vienas rungtynes). Jei tiksliau, 92-ose rungtynėse pelnė 3 įvarčius, 31-eriose – 4 įvarčius, šešeriose – 5 įvarčius, o kartą per rungtynes surinko 8 įvarčius.

Pele yra Guinnesso knygos rekordininkas – per karjerą pelnė daugiausiai įvarčių ir laimėjo daugiausiai – tris – pasaulio čempiono aukso medalius. Jis vis dar yra jauniausiais žaidėjas, pelnęs įvartį pasaulio čempionato finale.

1956 metais Pele pasirašė sutartį su „Santos“ klubu už 10 JAV dolerių per mėnesį. 1975 metais jis pasirašė trejų metų 7 mln. JAV dolerių sutartį su „New York Cosmos“ ir tapo tuo metu geriausiai apmokamu sportininku pasaulyje.

Kaip Pele su nacionaline ekipa laimėjo pirmąjį pasaulio čempionatą 1958 metais, Europos klubai Madrido „Real“, „Juventus“, Milano „Inter“ ir „Manchester United“ pradėjo vilioti kylančią žvaigždę. Kad išsaugotų puolėją gimtinėje, Brazilijos prezidentas Janio Quadros 1961 metais paskelbė Pele nacionaliniu turtu. Pele tapo nacionaliniu herojumi, futbolo idealu daugeliui būsimų kartų.

Pele išleido kelias memuarines knygas, įskaitant „Mano gyvenimas ir nuostabus žaidimas“, „Mano gyvenimas nuotraukose“ ir „Pele: Autobiografija“. Pats nusifilmavo keliuose filmuose nuo 1970 iki 1980 metų.

Kiekvienais metais lapkričio 19-ąją švenčiame Pele diena. 1969 metais lapkričio 19-ą dieną jis pelnė savo 1000-ąjį įvartį karjeroje.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,