Logo
 Spausdinti šį puslapį

Gyventojai gaus išsamesnę informaciją apie geriamojo vandens kokybę, saugą ir kainas

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pexels.com nuotr. Asociatyvi Pexels.com nuotr.

Nuo šiol gyventojai gaus išsamesnę informaciją apie vandentvarkos įmones, geriamojo vandens kokybę, saugą ir kainas. Apie tai informuoti įpareigoti vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo paslaugų tiekėjai. Jeigu geriamojo vandens kokybė kels pavojų sveikatai, vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo paslaugų tiekėjai turės informuoti apie priežastis, ribinių verčių viršijimą, alternatyvų tiekimą, priemones, kurių imtasi.

 

Tai numato Geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo paslaugų kokybės reikalavimų pakeitimai, kurie įsigalioja nuo sausio 18 d.

Vandentvarkos įmonės privalo abonentams ir vartotojams teikti svarbią informaciją apie geriamojo vandens kokybę ir saugą, geriamojo vandens ruošimo būdus, jo valymo tipus bei dezinfekciją. Jos turi informuoti ir apie atliktą geriamojo vandens tiekimo sistemos rizikos vertinimą, geriamojo vandens litro ir kubinio metro kainą.

Be to, vandentvarkos įmonės įpareigotos teikti informaciją apie tiekiamo geriamojo vandens pavojų žmonių sveikatai, jo priežastis, rodiklių ribinių verčių viršijimą, geriamojo vandens tiekimo draudimą ar vartojimo apribojimą, alternatyvų tiekimą ir apie atliekamus veiksmus šiems trūkumams pašalinti.

Reikalavimuose nurodyta informacija turės būti skelbiama kartą per metus geriamojo vandens tiekėjo ir nuotekų tvarkytojo internetinėje svetainėje ir atnaujinama, kai bus pasikeitimų.

Taip pat Geriamojo vandens direktyva įpareigojo, kad informacija apie geriamojo vandens kokybę ir saugą kartą per metus būtų pateikta vartotojui ir abonentui kartu su apmokėjimo dokumentu.

Kartu numatoma, kad vandentvarkos įmonės nuo 2023 m. gegužės 1 d. turės pateikti Nuotekų tvarkymo informacinėje sistemoje informaciją apie pastatus, kuriuose gyvenantiems asmenims geriamojo vandens tiekėjas teikia centralizuotas nuotekų tvarkymo paslaugas ir apie pastatus, kuriuose gyvenantiems asmenims geriamojo vandens tiekėjas teikia nuotekų transportavimo paslaugas.

Šių duomenų rinkimo tikslas – nustatyti kiekvieno nekilnojamo turto nuotekų tvarkymo būdą. Duomenys bus kaupiami Nuotekų tvarkymo informacinėje sistemoje sistemai, kuri skirta apsaugoti aplinką nuo individualiai išleidžiamų nuotekų žalingo poveikio.

Šiais pakeitimais įgyvendinamos Geriamojo vandens direktyvos nuostatos, skirtos užtikrinti išsamesnės informacijos apie geriamojo vandens kokybę ir saugą bei Miesto nuotekų valymo direktyvos nuostatos, skirtos sukurti individualių nuotekų tvarkymo sistemą ir apsaugoti aplinką nuo išleidžiamų nuotekų žalingo poveikio.

Paslaugų kokybės reikalavimai nuo šiol taikomi ir viešajam, regioniniam bei garantiniam geriamojo vandens tiekėjui ir nuotekų tvarkytojui.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,