Logo
 Spausdinti šį puslapį

Zigmas Bitinas apie pasiruošimą artėjantiems savivaldos rinkimams: kandidatai šiais metais itin stiprūs

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Klaipėdos rajono rinkimų komisijos pirmininkas Zigmas Bitinas. Astos Šatkienės nuotr. Klaipėdos rajono rinkimų komisijos pirmininkas Zigmas Bitinas. Astos Šatkienės nuotr.

Ilgametis Klaipėdos rajono rinkimų komisijos pirmininkas Zigmas Bitinas nuo politikos nenutolsta dar nuo tada, kai buvo renkamas pirmasis atkurtos Lietuvos Prezidentas. Nors šachmatų sportas ir yra didžioji pirmininko aistra ir darbas, tačiau taip pat, jau 27-erius metus, jis nuosekliai dirba mūsų rajonui ir užtikrina sklandžią veiklą rinkiminiu laikotarpiu, kurios užkulisiais dalinosi pokalbio metu.

 

„Pačioje apygardoje pirmininkauju nuo 1996 metų, o per visus nepriklausomos Lietuvos metus tik vieną kartą nutiko taip, kad rinkimuose nedalyvavau, nes pats tapau kandidatu. Dabar kiekvieną kartą esu ant ribos ir galvoju, kur yra šito kelio pabaigų pabaiga. Visgi, artėju prie garbaus amžiaus – 64 metai šachmatininkams yra pats didžiausias jubiliejus – juk tiek lentoje iš viso yra langelių...“

Z. Bitinas papasakojo, kaip ir kokiais niuansais remiantis yra sudaroma Klaipėdos rajono rinkimų komisija, įvardijo jos funkcijas, rajono rinkėjų ir kandidatų skaičius bei pateikė politinių partijų ir su jomis į mero postą kandidatuojančių politikų sąrašą. Pasidalino ir savo ilgamečio bei nuolatinio rajono rinkimų komisijos pirmininko darbo patirtimi, čia kylančiais iššūkiais ir tuo, kas svarbu, norint šioje pozicijoje išlikti ne vienerius metus.

 

Partijos ir politiniai komitetai savivaldos rinkimuose

Iki sausio 19 dienos kandidatams buvo išduoti parašų rinkimų lapai, o toliau, atsižvelgiant į surinktų parašų skaičių, seks tikrinimas ir sprendimo priėmimas, ar galima teikti kandidatus registracijai į VRK.

Kaip teigia Z. Bitinas, pagal naują kodeksą, parašus rinkti reikėjo ne visiems, kaip iki šiol. Dabartinė įvesta pataisa nurodo, kad toms politinėms organizacijoms, kurios prieš 4 metus dalyvavo savivaldos rinkimuose ir tada parašus surinko, parašų rinkti šiemet nereikia. VRK nustatytų surinkti parašų skaičius šiuose rinkimuose mūsų rajonui – 350.

Parašų rinkime dalyvavo Laisvės partija, Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ ir politinis komitetas „Bendrai geriau“.

Pirmininkas paaiškino, kad politinių komitetų dalyvavimas rinkimuose buvo pradėtas dėl pažeistų žmogaus teisių – reikalavimo priklausyti kuriai nors politinei partijai, norint dalyvauti rinkimuose. Tam, kad šios teisės nebūtų pažeistos, Lietuvos Respublikos Seimas priėmė sprendimą pataisyti rinkimų įstatymą, įvedant visuomeninių politinių komitetų (po Rinkimų kodekso įsigaliojimo politinių komitetų) dalyvavimą visų lygių rinkimuose. Pats Z. Bitinas įsitikinęs, kad toks sprendimas – teisingas.

 

Kandidatai į šių metų savivaldybės tarybos ir mero rinkimus

Šiais metais savivaldos rinkimuose dalyvauja 8 partijos ir 1 komitetas. Pradinis visų savivaldos rinkimų kandidatų skaičius buvo apie 350, vėliau, pačioms partijoms beformuojant sąrašus, iš kai kurių po keletą narių atkrito, tad kandidatuojančių į Tarybos narius šiuose savivaldos rinkimuose turime 325 (2019 m. rinkimuose tokių narių skaičius siekė 389).

- Darbo partija. Pateikė minimalų keliamų kandidatų skaičių – 14. Kandidatas į mero postą – Algirdas Virvičius.

- Laisvės partija – 16 keliamų kandidatų. Kandidatūros į mero postą neteikė.

- Demokratų Sąjunga „Vardan Lietuvos“ – 48 keliami kandidatai. Kandidatas į mero postą – Edmundas Zbarauskas.

- Politinis komitetas „Bendrai geriau“ – 23 keliami kandidatai. Kandidatas į mero postą – Vaclovas Macijauskas.

- Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai – 37 keliami kandidatai. Kandidatas į mero postą – Vytautas Tamašauskas.

- Tautos ir teisingumo sąjunga (centristai, tautininkai) – 41 keliamų kandidatų. Kandidatas į mero postą – Sigitas Karbauskas.

- Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga – 45 keliami kandidatai. Kandidatas į mero postą – Bronius Markauskas.

- Lietuvos socialdemokratų partija – 50 partijos narių. Kandidatė į mero postą – Ligita Liutikienė.

- Liberalų sąjūdis – 54 keliami kandidatai. Kandidatas į mero postą – Justas Ruškys.

Kandidatų į savivaldos rinkimus paraiškų tikrinimą VRK vykdys iki vasario 3 d. – tai kandidatų pateiktų dokumentų, asmens duomenų, deklaracijų ir kitų privačių interesų, biografijų tikrinimas. Šiandien žinoma, kad, kol kas, mūsų rajone, dėl pateiktų dokumentų neatitikimo, išbraukti 3 kandidatai (po vieną iš Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“, Tautos ir teisingumo sąjungos ir Liberalų sąjūdžio).

 

Spekuliuoti rinkimais pirmininkas mandagiai atsisakė

Apie šių savivaldos rinkimų perspektyviausius kandidatus Z. Bitinas spekuliuoti mandagiai atsisako, tik patikina, kad kandidatai šiais metais itin stiprūs.

„Tikrai sunku pasakyti, kas galėtų veržtis į pirmąsias pozicijas, kiekvienas turi savo privalumų. Stengiuosi neprognozuoti ir jau daug metų vengiu politikavimo, tegul tuo užsiima kiti. Nors ir esu buvęs po vienos partijos vėliava – LDDP, o dabar, nuo pat kūrimosi pradžios, priklausau LSDP, tačiau niekada nesinaudojau jokiomis to privilegijomis ir niekur daugiau „nevaikščiojau“. Mano uždavinys yra gerai pasiruošti ir sklandžiai pravesti rinkimus“, – patikino Klaipėdos rajono rinkimų komisijos pirmininkas Z. Bitinas.

 

Augantis rinkėjų skaičius Klaipėdos rajone

„Mūsų rajonas yra vienas iš nedaugelio Lietuvos regionų, nuolat augančių pagal rinkėjų skaičių“, – teigia Z. Bitinas ir dalinasi statistika, jog dabar siekiame 52 800 rinkėjų, o prieš ketverius metus savivaldos rinkimuose turėjome beveik 5 tūkstančiais mažiau.

Klaipėdos rajono rinkimų komisijos pirmininko teigimu, šie skaičiai keičiasi kasdien, nes VRK programa yra lygiagrečiai sujungta su Registrų centru, tad informacija yra nuolat atnaujinama. Tarp visų Lietuvos didžiųjų rajonų esame didžiausia apyarda Lietuvoje pagal rinkėjų skaičių. 

 

Rajono savivaldos rinkimų komisijos sudarymas ir funkcijos

Remdamasis ilgamete patirtimi, Z. Bitinas teigia, kad rajono savivaldos rinkimai yra visada patys sunkiausi rajono komisijoms, nes joms priklauso visos kandidatų registravimo funkcijos. Šiemetinis atvejis, anot pašnekovo, mūsų rajone yra kiek paprastesnis – nėra daug politinių komitetų ir save išsikėlusių kandidatų. Gana daug reikalų turi tie, pas ką savivaldybėse tokių yra – jų registracijos eina būtent per rajono komisiją ir tik tada sutvarkyti dokumentai perduodami į VRK.

Komisijas, tiek apygardų, tiek savivaldybių rinkimų, formuoja VRK. Pagal nustatytą tvarką trys žmonės į komisiją eina automatiškai – nuo teisininkų draugijos, nuo teisingumo ministro ir nuo administracijos direktoriaus – jiems net kai kurios funkcijos yra numatytos. Teisiniai klausimai, politinė stebėsena, kuri bendrauja su spauda, stebi žiniasklaidą, informacines priemones, politinių reklamų įkainius. Taip pat ir naujai sukurta skundų tyrimų grupė, kuri yra ypač svarbi agitaciniu laikotarpiu, kai kandidatai ima „špaguotis“ tarpusavyje.

Likusius kandidatus į komisiją siūlo partijos, politinės organizacijos, kurios gavo vietas Seime pagal daugiamandačius rinkimų rezultatus, taip pat partijos (politinės organizacijos), gavusios ne mažiau dvi vietas paskutiniuose savivaldos rinkimuose. Šį kartą rajono komisijoje yra 13 narių.

 

Apie iššūkius darbe

„Kiekvieni rinkimai turi savo sunkumus, viskas priklauso nuo pradžių pradžios. Pirma reikia apsispręsti – dabar, po šitiek metų, jau man automatiškai gaunasi, kad į klausimą ar dar pirmininkausiu, atsakau ilgai negalvodamas. Nors šiemet Klaipėdos rajone pirmininką rinko iš trijų kandidatų, bet labai greitai buvo nuspręsta šias pareigas ir toliau patikėti man. Nežinau kitų niuansų, bet viena iš priežasčių – patirtis“.

Anot Z. Bitino, iššūkiai ateina kartu su komisijos narių sąrašu, kuriame kaskart pasirodo daugybė naujų žmonių, čia pirmininkas nuolat dirba mokytoju. Kaip pats pasakoja, neužtrunka paaiškėti, kurie jau yra matę, „pačiupinėję“ ir dirbę bei džiaugiasi, jei pavyksta išskirstyti darbus pagal žmonių galimybes ir pomėgius.

„Ir dabar yra naujų žmonių, dar niekad nebuvusių rajono komisijoje – jų aš labai neapkraunu, leidžiu pažiūrėti iš šalies, savarankiškai paanalizuoti, semtis patirtį. Tačiau tuo pačiu ir nuosekliai mokau kiekvieną – yra tikrai daug gabių, jau galinčių mane pakeisti žmonių – neįvardinsiu nei vieno, kad ko nors neįžeisčiau, bet jų šiandien turime gal 10. Jeigu man pasiseka gerai susikomplektuoti komisiją ir ją nuteikti tikram darbui, o ne politikavimui, nesvarbu, kas ir iš kokių partijų atėję, visi turi viską pamiršti ir eiti bendram darbui, tada viskas sekasi sklandžiai – šitoje vietoje sunkumų nebelieka. Lieka tik mano uždavinys visiems formuoti užduotis ir tą darbą koordinuoti. Šiems rinkimams susikomplektavome gana sklandžiai, visiems einasi neblogai“, – aiškino ilgametis rajono rinkimų komisijos pirmininkas Z. Bitinas.

Medija

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,