Logo
 Spausdinti šį puslapį

Kas sudaro automobilio išmetimo sistemą?

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Įmonės nuotr. Įmonės nuotr.

Automobilis su vidaus degimo varikliu turi turėti išmetamųjų dujų šalinimo sistemą. Tokia sistema, vadinamoji išmetimo sistema, buvo išrasta tuo pačiu metu, kaip ir variklis, ir bėgant metams buvo tobulinama ir modernizuojama. Ką sudaro transporto priemonės išmetimo sistema ir kaip veikia kiekvienas jos komponentas, paaiškinsime toliau šiame straipsnyje.

 

Trys išmetimo sistemos komponentai

Kai oro ir degalų mišinys variklio cilindre sudega, susidaro išmetamosios dujos, kurias reikia pašalinti, kad cilindras vėl prisipildytų reikiamo kiekio mišinio. Šiuo tikslu automobilių inžinieriai išrado išmetimo sistemą. Jį sudaro trys pagrindiniai komponentai: išmetimo kolektorius, katalizinis konverteris (katalizatorius) ir išmetimo slopintuvas. Apžvelkime kiekvieną šios sistemos komponentą atskirai.

Išmetimo kolektorius atsirado beveik tuo pačiu metu kaip ir vidaus degimo variklis. Tai variklio priedas, kurį sudaro keli vamzdžiai, jungiantys kiekvieno variklio cilindro degimo kamerą su katalizatoriumi. Išmetimo kolektorius gaminamas iš metalo (ketaus, nerūdijančiojo plieno) arba keramikos.

Kadangi kolektorių nuolat veikia aukšta išmetamųjų dujų temperatūra, ketaus ir nerūdijančiojo plieno kolektoriai yra patvaresni. Geriau rinktis nerūdijančiojo plieno kolektorių, nes ant jo kaupiasi kondensatas, kai išjungus transporto priemonę įrenginys atvėsta. Ketaus kolektoriuje kondensatas gali sukelti koroziją, o nerūdijančiojo plieno kolektoriuje korozija nevyksta. Keraminių kolektorių privalumas – mažas svoris, tačiau jie ilgai neatlaiko aukštos išmetamųjų dujų temperatūros ir įtrūksta, tuomet yra reikalingas išmetimo sistemos remontas.

Išmetimo kolektoriaus principas yra paprastas. Išmetamosios dujos per išmetimo vožtuvą patenka į išmetimo kolektorių, o iš jo – į katalizatorių. Tai keraminis korys, kurio paviršius padengtas platinos-iridžio lydinio sluoksniu.

Susilietus su šiuo sluoksniu, cheminės redukcijos reakcijos metu iš išmetamųjų dujų susidaro azoto oksidai ir deguonis, kurie naudojami veiksmingiau deginant išmetamosiose dujose esančias degalų liekanas. Dėl katalizatoriaus reagentų azoto ir anglies dioksido mišinys iš katalizatoriaus išsiskiria į išmetamųjų dujų kaminą. Galiausiai trečiasis transporto priemonės išmetimo sistemos ramstis yra duslintuvas – tai įtaisas, skirtas išmetamųjų dujų triukšmui mažinti. Jį savo ruožtu sudaro keturi komponentai: vamzdis, jungiantis rezonatorių arba katalizatorių su duslintuvu, duslintuvas, išmetimo vamzdis ir išmetimo antgalis.

Išmetimo vamzdžio galas yra paskutinė jungties dalis. Jis pagamintas iš chromuoto plieno ir atlieka estetinę funkciją.

 

 

Reklama.

Dėmesio! Kalba netaisyta. Redakcija už pateiktą informaciją neatsako.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,