Logo
 Spausdinti šį puslapį

Naujus metus pradedate remontu? Ekspertai primena, kaip tinkamai pasirūpinti statybinėmis atliekomis ir kokių klaidų šiukštu nedaryti

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Freepic.com nuotr. Asociatyvi Freepic.com nuotr.

Ar tapetai tikrai negali keliauti į popieriaus konteinerį? Ar į konteinerį telpančios statybinės atliekos gali būti metamos su mišriomis buitinėmis atliekomis? Šių klausimų sako dažnai sulaukiantys ir „Ekonovus“ ekspertai, jie akcentuoja, kad statybinėmis atliekomis būtina tinkamai pasirūpinti, nes paliktos prie konteinerio jos ne tik gali priversti paploninti kišenes, bet ir teršia gyvenamąją aplinką.

 

Pradėjus namo statybas, būsto renovaciją ar paprasčiausią kambario remontą gali susidaryti nemenkas kiekis nekasdienių statybinių atliekų – tapetai, dažų likučiai, statybinis laužas, medienos ar laminato, vamzdyno dalių, stogo čerpių likučiai. „Ekonovus“ Kauno padalinio vadovas Darius Šlapikas sako, kad šiomis atliekomis būtina pasirūpinti atsakingai ir tai padaryti galima priklausomai nuo atliekų kiekio.

„Statybinės atliekos turėtų būti tvarkomos atskirai nuo kitų buityje susidarančių atliekų. Pradėjus didelės apimties statybos darbus naudinga išsinuomoti specialiai statybinėms atliekoms kaupti skirtą konteinerį, kuris būtų pritaikytas statybinėms atliekoms. Idealu, kai statomi keli konteineriai ir statybinės atliekos rūšiuojamos vietoje (statybinis laužas, medis, plastikas ir panašiai). Jeigu pradėjote smulkesnius darbus ir atliekų kiekis nebus didelis, jas galite pristatyti į stambiagabaričių atliekų surinkimo aikšteles“, – pataria ekspertas.

Tiesa, pasitaiko galvojančių, kad statybinėms atliekoms telpant į mišrių buitinių atliekų konteinerį, jos ir gali būti čia metamos. Vis dėlto, pasak D. Šlapiko, yra tikrai ne taip, atliekos dydis nepaverčia jos buitine, todėl net ir smulkūs, pavyzdžiui, laminato gabaliukai negali keliauti kartu su mišriomis atliekomis.

Taip pat net ir geri norai gali būti neteisingi. Dažniausiai statybinės atliekos nėra rūšiuojamos, todėl į popieriaus atliekų konteinerį neturėtų būti metami ir seni tapetai, kurie yra užteršti įvairiomis cheminėmis medžiagomis – klijais ar netgi dažais. Tokios atliekos priskiriamos prie statybinių atliekų ir turėtų būti metamos į statybinių atliekų konteinerį ar pristatomos į pavojingų atliekų surinkimo aikšteles.

Net ir švarūs tapetai nėra tinkami rūšiuoti, nes neretai tai – kombinuota medžiaga, kuri negali būti perdirbama, todėl likučiai turėtų būti metami į mišrių komunalinių atliekų konteinerį. Vis dėlto švarių tapetų likučius ekspertas kviečia panaudoti kūrybiškai, galbūt paverčiant juos aplankalais knygoms ar paprasčiausiai pasidalinant su tais, kuriems jie gali būti reikalingi.

 

Ypatingas dėmesingumas

Dalis remonto ar statybų metu susidariusių atliekų gali daryti didesnį poveikį aplinkai, todėl jos yra priskiriamos prie pavojingų atliekų ir turėtų būti tvarkomos atskirai nuo kitų statybinių ar tuo labiau buitinių atliekų. D. Šlapikas paaiškina, kad tokios atliekos gali būti išvežamos naudojant specialias talpas arba pristatant jas tiesiai į pavojingų atliekų surinkimo aikšteles.

Prie tokių atliekų priskiriamos cheminėmis medžiagomis užterštos atliekos, dažų, klijų ar kitų cheminių medžiagų likučiai, įvairių remonto metu naudojamų medžiagų likučiai flakonuose, asbesto atliekos.

Svarbu atkreipti dėmesį, kad prie cheminėmis medžiagomis užterštų atliekų priskiriami ir teptukai, dažymo voleliai, talpos ar net darbo drabužiai ištepti dažais, klijais ar kitomis medžiagomis, todėl jie turėtų būti tvarkomi kartu su pavojingomis atliekomis.

 

Atnaujinti baldai ir buitinė technika

Remontas dažnai neapsiriboja tik kambarių apdaila, neretai atnaujinami ir namuose esantys baldai bei buitinė technika, kuri taip pat negali būti paliekama prie konteinerio. „Ekonovus“ ekspertas sako, kad pirmiausia, ką galima padaryti su jau panaudotais baldais, tai pasvarstyti, galbūt galite juos pritaikyti sode, padovanoti kaimynams ar kitiems artimiesiems, dažnai galima rasti ir įvairių grupių socialiniuose tinkluose, kuriose jums netinkamus naudoti baldus ar buitinę techniką galite atiduoti tiems, kurie jiems suteiks antrą gyvenimą.

„Pirmiausiai turėtume galvoti ne kaip išmesti daiktą, bet kaip paversti jį kuo ilgiau naudojamu. Galbūt kartais pakanka daiktą profesionaliai išvalyti, pervilkti ar perdažyti ir galėsime naudoti toliau. Apie tai vertėtų pagalvoti ir įsigyjant naujus baldus ar techniką, verta apsvarstyti, ar ji gali būti atnaujinama, iš kokių medžiagų ji pagaminta, skirti dėmesio daiktų ilgaamžiškumui“, – vadovautis tvarumo idėjomis ragina ekspertas.

Vis dėlto nusprendus išmesti senus baldus, tai daryti svarbu teisingai. Netinkami naudoti baldai turėtų būti pristatomi į stambiagabaričių atliekų aikšteles, taip pat verta pasidomėti, galbūt gyvenamojoje savivaldybėje yra taikoma stambiagabaričių daiktų išvežimo paslauga, pavyzdžiui, vieną kartą per metus.

Elektronikos prietaisai turėtų būti metami į specialius konteinerius, kuriuos galima rasti elektronikos prekybos vietose.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,