Logo
 Spausdinti šį puslapį

Nauja pacientų registracija leidžia greičiau patekti pas specialistą

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
A. Gricienė pažymi, jog, įdiegus naująją sistemą, sumažėjo pacientų skundų. Vitos JUREVIČIENĖS nuotr. A. Gricienė pažymi, jog, įdiegus naująją sistemą, sumažėjo pacientų skundų. Vitos JUREVIČIENĖS nuotr.

Respublikinėje Klaipėdos ligoninėje įdiegta nauja pacientų registracijos sistema pasitvirtino – ji sumažino skundų skaičių ir padeda greičiau patekti pas reikiamą specialistą. Registratūros darbuotojos pažymi, kad situaciją būtų galima dar labiau pagerinti, jei keistųsi kai kurie pacientų įpročiai.

 

Pacientui perskambina

Pastaruosius kelerius metus Respublikinė Klaipėdos ligoninė tobulina pacientų registracijos sistemą. Prieš kurį laiką skirtingus telefonų numerius pakeitė bendras registratūros numeris, o praėjusių metų pabaigoje įdiegta nauja pacientų registracijos sistema. Pacientui nepavykus prisiskambinti, užfiksuojamas jo telefono numeris ir vėliau jam perskambinama.

Ligoninės registratūros darbuotojos mato, kiek kartų pacientas skambino norėdamas užsiregistruoti tyrimui ar vizitui pas gydytoją. Stengiamasi, kad tą pačią dieną būtų perskambinama visiems skambinusiems.

Respublikinės Klaipėdos ligoninės Pacientų registravimo centro laikinai einanti vadovės pareigas vyresnioji registratorė Aurelija Gricienė pažymėjo, kad, nuo gruodžio pradžios įdiegus naująją sistemą, sumažėjo pacientų skundų, ypač iš užsiregistravusiųjų magnetinio rezonanso tomografijos tyrimui.

Registratorės stengiasi kuo greičiau perskambinti pacientui, kuriam nepavyko prisiskambinti: kartais tai nutinka 10 minučių laikotarpiu, kartais užtrunka iki pusvalandžio ar valandos priklausomai nuo skambučių gausos. Retesniais atvejais pacientas skambučio gali sulaukti ir kitą dieną. Pacientui neatsiliepus, paprastai daugiau neperskambinama.

 

Skambina iš kelių numerių

Pastebima tendencija, kad žmonės registracijos telefonu stengiasi prisiskambinti iš kelių skirtingų numerių – 5 ar net 7, tad perskambinus registratorei paaiškėja, kad pacientas jau užregistruotas.

„Taip pacientai patys sukuria eiles. Jiems atrodo, kad kuo daugiau skambins iš skirtingų telefono numerių, tuo didesnė tikimybė bus prisiskambinti. Suprantu pacientus, kad kai skauda ir nori kuo greičiau patekti pas gydytoją, stengiesi visais įmanomais būdais. Bet mums, darbuotojams, tampa sudėtingiau dirbti. Būna, kad skambini vienu numeriu, kitu, o žmogus sako, jog ką tik kalbėjome. Taip elgiasi beveik apie pusę bandančiųjų prisiskambinti pacientų!“ – pasakojo laikinoji Pacientų registravimo centro vadovė.

Didesnis skambučių antplūdis būna, kai registruojama pas didesnę paklausą turinčius gydytojus specialistus. Pastebima, kad didžiausias pacientų aktyvumas būna, kai registruojama vizitams pas kardiologus, endoskopuotojus, neurologus ir neurochirurgus. Ligoninės interneto svetainėje skelbiami išankstinės registracijos grafikai pas gydytojus specialistus visuose padaliniuose.

Registracija pas gydytojus endoskopuotojus vyksta kiekvieną ketvirtadienį nuo 8 valandos. Kiekvieną pirmadienį registruojama kitos savaitės vizitui pas gydytojus dermatovenerologus. A. Gricienė ramino, jog tądien nepavykus prisiskambinti taloną bus galima gauti kitą savaitę.

„Pacientai vis labiau pripranta prie šios tvarkos – registruojame ne kartą per mėnesį, o kas savaitę. Be to, nepamiršta artėjančio apsilankymo pas gydytoją. Kai tenka ilgai laukti, pacientas tiesiog pamiršta apie vizitą arba per tą laiką apsilanko kitoje gydymo įstaigoje ir pamiršta mus apie tai informuoti“, – pasakojo Pacientų registravimo centro laikinoji vadovė.

 

Vizitą pamiršta ar?..

A. Gricienė pažymi, kad per dieną neatvyksta net po kelis pacientus. Pavyzdžiui, pas gydytojus endoskopuotojus tyrimams neatvyksta 2 ar net 5 pacientai. O štai kitas žmogus, kuriam šis tyrimas yra būtinas, tuo metu laukia talono pas šį gydytoją.

Nors artėjant vizitui pacientui paskambinama ir primenama apie apsilankymą, žmogus pažada atvykti, tačiau taip ir nepasirodo. Parą prieš gydytojo konsultaciją pacientai gauna priminimo žinutę, į kurią būtina atsakyti TAIP arba NE.

Pasak A. Gricienės, pacientai mėgsta vienu metu užsiregistruoti keliose skirtingose gydymo įstaigose ir paskui pamiršta informuoti apie pasikeitusius planus.

 

Pacientai „atranda“ internetą

Kiek anksčiau ligoninėje pacientų registracijai pradėtas naudoti bendras telefono numeris. Paspaudęs reikiamą skaičių, žmogus gali užsiregistruoti išankstinei registracijai (skaičius – 1), atšaukti vizitą pas gydytoją – 2, kompiuterinės tomografijos ir magnetinio rezonanso tomografijos tyrimams – 3, informacija – 4.

A. Gricienė pasidžiaugė, kad pacientai tampa vis drausmingesni ir vis dažniau informuoja apie atšaukiamą vizitą pas gydytoją. Tačiau pasitaiko ir gudraujančių: norintys užsiregistruoti išankstiniam vizitui pas gydytoją, spaudžia informacijos arba atšaukimo skaičiuką, manydami, kad taip greičiau pavyks užsiregistruoti.

Pacientų registravimo centro darbuotojos skatina aktyviau naudotis registracija internetu per portalą e. sveikata (www.esveikata.lt). A. Gricienė pažymėjo, kad vis daugiau žmonių naudojasi šia galimybe, pavyzdžiui, pastaruoju metu pas krūtų chirurgus dauguma moterų užsiregistruoja būtent internetu. Ši praktika vis dažniau įsigali ir kalbant apie patekimą pas kitų sričių specialistus. Tokiu būdu ne tik galima greičiau užsiregistruoti neišeinant iš namų, bet ir pasirinkti sau patogų laiką.

Vyresnioji registratorė paneigė susidariusią nuomonę, kad skirtingi talonai būna pateikiami registracijai telefonu ir internetu.

 

Ką daryti senjorams?

Senjorams, neturintiems elektroninės bankininkystės, patariama registruotis per savo įgaliotą asmenį. Pavyzdžiui, tėvai, auginantys nepilnamečius vaikus, juos pas gydytoją gali registruoti naudodami savo elektroninę bankininkystę. Suaugę vaikai taip gali registruoti savo tėvus – tik reikia pasirūpinti prijungimu prie e. sveikatos portalo. Šitai gali padaryti šeimos gydytojas arba turintis elektroninę bankininkystę.

Pastebima, kad dalis pacientų būtent taip ir registruojasi – per savo suaugusių vaikų paskyrą ir nusiskundimų skiltyje parašo, kad vietoj jo pas gydytoją ateis vienas iš tėvų, nurodo asmens duomenis bei būsimo paciento telefono numerį.

„Šitas variantas taip pat tinka, tačiau jeigu artimąjį užregistravęs pacientas pats norės patekti pas tą patį specialistą iki užregistruoto artimojo vizito pradžios, sistema neleis registruotis dar kartą arba atšauks pirminį vizitą“, – paaiškino A. Gricienė.

 

Svarbu – siuntimų subtilybės

Vyriausioji registratorė akcentavo, kad siuntimas galioja 2 mėnesius nuo išrašymo dienos – per tą laiką būtina užsiregistruoti pas gydytoją specialistą arba tyrimui, nors pats vizitas gali būti ir vėliau. Ji taip pat atkreipė dėmesį į tikslios registracijos būtinybę: pacientas turėtų išsiaiškinti, pas kokį specialistą ir kokiu tikslu būtina registracija. Pasitaiko, kad žmonės painioja arba tiksliai nežino, ar būtina tik konsultacija, ar tyrimas.

Taip dažnai nutinka su gydytojais endoskopuotojais, gastroenterologais arba krūtų chirurgais. Pavyzdžiui, pacientės, kurioms reikalinga tik profilaktinė diagnostinė mamografija, prašo registruoti pas krūtų chirurgą. Netinkamai užsiregistravusio paciento negalima priimti.

Registracijos centre visą dieną dirba trys specialistės, kurios pacientus registruoja tik telefonu. Be jų, kiekviename padalinyje dirba registratorės, kurios pagal galimybes taip pat atsiliepia į telefono skambučius.

Pasak A. Gricienės, ankstesnėmis vasaromis norinčiųjų registruotis pas gydytojus sumažėdavo – atostogos diktuodavo savo ritmą. Po pandemijos telefonų skambučių gausa būna visais metų laikais.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,