Logo
 Spausdinti šį puslapį

Klaipėdos apskrities policijos komisariatas pristatė 2022 metų veiklos atsaskaitą – pasirašyta ir džiugi sutartis

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Lauros Jankutės nuotr. Lauros Jankutės nuotr.

Pirmadienį vykusiame Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato 2022 metų veiklos ataskaitos pristatyme buvo pasirašytas policijos pareigūnų pritraukimo programos aprašas. Rankomis spaudė ir teisiškai įtvirtino dvi skatinamąsias priemones Klaipėdos rajono meras Bronius Markauskas ir Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Alfonsas Motuzas.

 

Šiuo metu policijos pareigūnų Klaipėdos rajone etatų skaičių sudaro 81, trūkstamų – 21. Tam, kad pritrauktų potencialius Klaipėdos rajono policijos pareigūnus, Savivaldybė programai skyrė 25 000 eurų finansinę paramą. Apraše įteisinta, jog pareigūnas, paskirtas dirbti Klaipėdos rajone, gaus vienkartinę 4 tūkst. eurų išmoką, o asmeniui, besiruošiančiam tapti policijos pareigūnu, per visą pirminio policijos profesinio mokymo, įvadinio mokymo ar studijų laikotarpį bus mokama mėnesinė 250 eurų skatinamoji išmoka. Abiem atvejais pareigūnas Klaipėdos rajono policijos komisariate įsipareigotų dirbti ne trumpiau kaip 3 metus.

„Prisidėdami finansiškai prie policijos pareigūnų pritraukimo ir motyvacijos dirbti mūsų rajone, išties rodome, kad mums rūpi iššūkiai, su kuriais susiduria policija, ir ieškome sprendimų, kaip juos sumažinti. Tikiuosi, kad numatytos skatinimo priemonės motyvuos jaunus žmones rinktis policijos pareigūno profesiją ir likti dirbti savo krašte. Be abejo, problemą būtina spręsti ir visos šalies mastu. Kas labiausiai paskatintų rinktis darbą tokiose struktūrose, kaip policija? Žinoma, kad adekvatus ir motyvuojantis atlyginimas, tačiau čia pokyčiai būtini jau ne savivaldos, o nacionaliniu lygmeniu“, – sako meras Bronius Markauskas.

2022 metų Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato veiklos ataskaitos pristatyme aptarti ir nuveikti darbo rezultatai, susipažinta su rajone vyraujančia nusikalstamumo situacija, saugumo lygiu. Statistiškai rajone 2022 metais buvo gauti 11 429 pranešimai, iš kurių 7 603 įvykiai, į kuriuos vykta gyvai. Užfiksuoti administraciniai nusižengimai – 3 685 (2021 m. – 4 766).

Nusikalstamų veiklų rajone per praėjusius metus užfiksuota 513, ištirtų – 389. Tokiu rezultatu Klaipėdos rajono policijos komisariatui vadovaujantis Ramūnas Stasiulis džiaugėsi ir sveikino kolegas: „Lyginant su 2021 metais, pastaraisiais įvykių ištirta daugiau, nors komandoje dirbančiųjų skaičius ir buvo mažesnis, jis rezultatams įtakos nepadarė“.

 

Dominuojančios nusikalstamos veiklos 2022 metais:

-        Transporto priemonių vairavimas, kai vairuoja neblaivus asmuo – 117.

-        Fizinio skausmo sukėlimas ar nežymus sveikatos sutrikdymas (smurtas artimoje aplinkoje) – 103. Nusikalstamų veiklų šioje srityje, nors ir nežymiai, tačiau yra sumažėję, lyginant su 2021 metais. Didžioji dalis nukentėjusiųjų vis dar išlieka moterys.

-        Vagystės – 102. Dominuojančios vagystės apima administracinius nusižengimus, kai padaryta žala siekia iki 100 eurų. Taip pat, prasidėjus karui Ukrainoje, pastebima, jog rajone yra stipriai išaugusios dyzelino vagystės iš kolonėlių. Pasitaikė ir tokių atvejų, kai nusikalstamos grupuotės tokias vagystes vykdė ir iš sunkiasvorių transporto priemonių – jie buvo sulaikyti nusikaltimo vietoje, rasti įkalčiai. Daugiausiai vagysčių rajone užfiksuota Sendvario seniūnijoje – 34, Gargždų seniūnijoje – 22 ir Priekulės seniūnijoje – 16.

-        Sukčiavimai – 27. Padidėjęs atvejų skaičius, kai sukčiaujama elektroninėje erdvėje – perkant ir parduodant internetu arba individualių skambučių metu, siekiant sužinoti banko prisijungimo kodus.

-        Dokumento suklastojimas/disponavimas suklastotu dokumentu – 27 atvejai.

-        Turto sunaikinimas ar sugadinimas – 24 atvejai.

-        Neteisėtas disponavimas narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis be tikslo platinti – pradėti 24 ikiteisminiai tyrimai, o atvejų, kai asmenys pagauti vartojant narkotines medžiagas, užfiksuota 21.

-        Neteisėti namų gamybos alkoholiniai gėrimai ir kontrabandiniai tabako gaminiai – 15 pradėtų ikiteisminių tyrimų. Praėjusiais metais aptikta: 606,25 litrai neteisėtos namų gamybos alkoholinių gėrimų, 454,16 litrų brogos. Taip pat rasta 12 652 vnt. kontrabandinių tabako gaminių.

 

Didesnis dėmesys narkotinių medžiagų platinimo prevencijai

Anot R. Stasiulio, pagrindinis ir didžiausias psichotropinių ir narkotinių medžiagų vartojimas metuose mūsų apskrityje yra fiksuojamas „Karklės“ festivalio metu – 2022 metais po šio masinio Lietuvos suvažiavimo pradėti 8 ikiteisminiai tyrimai dėl narkotinių medžiagų disponavimo. Statistika rodo, kad šiandien tokių nusikalstamumo atvejų vis daugėja, todėl 2023 metais viena iš prioritetinių veiklos krypčių yra numatytas didesnis dėmesys nelegaliai narkotinių medžiagų apyvartai.

„Narkotinės medžiagos, kaip ir didžiojoje dalyje Europos, taip ir Lietuvoje, turi tendenciją plisti ir kartais tas plitimas viršija mūsų galimybes. Šiandien narkotinių medžiagų vartojimo ir disponavimo atvejų jau pasitaiko ir mokyklose, ir kaimiškosiose seniūnijose. Kalbant apie Klaipėdos regioną, gali pasirodyti, kad pas mus krašte šių neteisėtų medžiagų disponavimo atvejų aptinkama daugiausiai, tačiau taip yra tik dėl to, kad mes stengiamės neslėpti faktų ir gerųjų pavyzdžių, kai yra išaiškinami patys didžiausi organizuoto nusikalstamumo susivienijimo metu platinimo atvejai, darantys didžiausią įtaką narkotikų paplitimui. Neteisėto disponavimo narkotinėmis ir psichotropinėmis medžiagomis nusikalstamos veiklos išaiškinimas priklauso tik nuo pačių policijos pareigūnų ir kriminalinės policijos žvalgybos įdirbio, taip pat bendradarbiavimo su bendruomene ir visuomenės atstovais“, – kalbėjo Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas A. Motuzas.

 

Iš 1884 KET administracinių nusižengimų atvejų – 1391 prioritetiniai

-        Vairuotojų naudojimasis mobiliojo ryšio telefonais, važiavimas esant draudžiamam šviesoforo signalui, nesustojimas prieš pėsčiųjų perėją – 440.

-        Neblaivūs vairuotojai – 338.

-        Saugos diržai, šalmai – 311.

-        Pėsčiųjų, dviratininkų KET pažeidimai – 208.

-        Vairavimas neturint teisės vairuoti – 159.

-        Pavojingas, chuliganiškas vairavimas – 64.

 

Klaipėdos rajono savivaldybės Narkotikų kontrolės ir nusikalstamumo prevencijos programasuteikė platesnes galimybes mūsų rajone dirbantiems pareigūnams bei rėmėjams – skyrė finansavimą aprangų įsigijimui, taip pat leido finansiškai paskatinti daugiausiai valandų išdirbusius 8 policijos rėmėjus bei 3 veikliausias saugios kaimynystės grupes ir įsigyti priemonių turtinių ir smurtinių nusikaltimų prevencijai.

Klaipėdos rajono policijos komisariatui vadovaujantis R. Stasiulis dėkojo visam kolektyvui už sklandų darbą, taip pat Klaipėdos rajono savivaldybei už palaikymą ir supratingumą, socialiniams partneriams, viešosios tvarkos skyriui ir rajono labui dirbantiems prokurorams.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,