Logo
 Spausdinti šį puslapį

Naujoje Gargždų krašto muziejaus parodoje kvepia rinkimais

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Gargždų krašto muziejaus nuotr. Gargždų krašto muziejaus nuotr.

Gargždų krašto muziejuje kovo 3–14 dienomis pristatoma paroda „Muziejaus fondus atvėrus“, kurioje eksponuojami įdomiausi 2022 metais gauti eksponatai. Iš viso per metus sukaupta daugiau nei 700 vienetų, o visą muziejaus ir keturių jo filialų fondą sudaro – 17 254 eksponatai. Apsilankiusieji parodoje šiemet bus kviečiami ne tik susipažinti su muziejaus vertybėmis, bet ir atiduoti savo balsą rinkimuose.

 

Dauguma eksponatų – dovanoti

Parodoje „Muziejaus fondu atvėrus“ eksponuojama daugiau nei 50 vertybių, kurių dauguma perduotos Klaipėdos rajono gyventojų. Muziejininkai džiaugiasi, kad užsukantys lankytojai dažnai tampa muziejaus bičiuliais, dovanojančiais ar skolinančiais naujus eksponatus. Iš jų formuojamos parodos, papildomos ekspozicijos ar demonstruojamos moksleiviams edukaciniuose užsiėmimuose. Smagu stebėti, kai jaunesnieji smalsiai susipažįsta, užduoda klausimus, o vyresnieji lankytojai panyra į prisiminimus apžiūrinėdami nuotraukas, namų apyvokos daiktus, senuosius banknotus.

Eksponuojama paroda išsiskiria dviem rinkiniais. Knygos, nuotraukos bei paties Mykolo Vaitkaus ranka rašytas sveikinimas bičiuliui Šv. Velykų proga – naujausios vertybės, papildžiusios gargždiškio, kunigo, rašytojo asmenybei skirtą rinkinį. Jis svarbus ne tik šiemet, minint Mykolo Vaitkaus metus, bet ir ateities kartoms pažįstant, tyrinėjant ir pristatant šviesuolį gargždiškį.

Naujai pradėtas formuoti rinkinys skirtas kraštiečiui, tautodailininkui Gediminui Rudžiui. Muziejininkai dėkingi Gedimino Rudžio artimiesiems, kurie po netekties sutiko dalį dailės darbų bei asmeninių daiktų, perleisti Gargždų krašto muziejui. Atrinkti darbai, kuriuose nutapyti Klaipėdos rajono vaizdai ir asmenybės. Gargždų krašto muziejus puoselėja ilgametį ryšį su Klaipėdos rajono tautodailės meistrais, taigi siekiama fiksuoti bei kaupti jų veiklos informaciją apie kūrėjus bei jų darbus.

 

Tradicinėje parodoje – pasiūlymas lankytojams

Šiais metais muziejininkai lankytojus bei edukacijų dalyvius skatins dalyvauti akcijoje, atiduodant savo balsą už labiausiai patikusį eksponatą. Daugiau nei savaitę vykstančių rinkimų „nugalėtojas“ – įdomiausias eksponatas ir jo istorija bus pristatyti muziejaus internetinėje svetainėje ir socialiniuose tinkluose.

„Muziejaus darbuotojams įdomi ir svarbi lankytojų nuomonė. Juolab, kad formuojant rinkinius didžiausias dėmesys skiriamas dabartinio Klaipėdos rajono teritorijai. Dėl ypatingos reikšmės dalį eksponatų muziejininkai įsigyja už lėšas, skirtas Klaipėdos rajono savivaldybės ir muziejaus bičiulių, deklaruojančių 1,2 % Gyventojų pajamų mokesčio.

Šiais metais 18 veiklos metus skaičiuojantis Gargždų krašto muziejus vis dar sprendžia didesnių patalpų klausimą, bet kiekvienam priimamam eksponatui skiriamas ypatingas dėmesys. Kasdien su eksponatų rinkimu, tyrimais bei apsauga dirba 6 muziejaus specialistai. Naujai gautos vertybės izoliuojamos, atliekamas būklės vertinimas, įtraukiamos į apskaitą, skiriamos į rinkinius, pagal temą ar laikotarpį, sudaromi jų aprašai bei pakuojamos ir saugomos pagal Kultūros ministerijos nustatytas taisykles. Kasmet teikiamas projektas Lietuvos kultūros tarybai ir laimimas finansavimas muziejaus vertybių restauravimui. Džiugu, kai iš sukauptų rinkinių galime formuoti parodas, ekspozicijas bei suteikti prieigą istorijos tyrėjams“ – kviesdama į parodą pažymėjo muziejaus direktorė Sigita Bučnytė.

Pasidomėti muziejaus veikla bei apžiūrėti parodą lankytojai kviečiami kovo 3–14 dienomis Gargždų krašto muziejuje (Sodo g. 5, Gargždai). Muziejaus darbo laikas nuo antradienio iki šeštadienio 11–18 valandomis, šeštadienį nuo 11 iki 15.30 valandos.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,