Logo
 Spausdinti šį puslapį

Užimtumo tarnyba: kartu – spartesnės žmonių su negalia integracijos Klaipėdoje link

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Freepic.com nuotr. Asociatyvi Freepic.com nuotr.

Nors visuomenės požiūris keičiasi, socialinės atskirties požymius patiria nemažai žmonių su negalia. Tai paskatino Klaipėdoje sukviesti pusšimtį darbdavių, socialinius partnerius, nevyriausybines organizacijas, miesto savivaldybės atstovus į renginį „Kartu galim daug“.

 

„Žmonės su negalia yra jautresni, juos aptarnaujantiems atvejo vadybininkams reikia laiko sukurti pasitikėjimo erdvę. Kiekvieną, net ir menkiausią, pokytį galime vertinti kaip didžiausią pasiekimą. Bet vieniems išpildyti šių klientų lūkesčius – ne visada įmanoma“, – pasakojo Užimtumo tarnybos Klaipėdos miesto 1-ojo skyriaus vedėja Gitana Gricienė.

Nuo šių metų sausio klientų su negalia galimybės darbo rinkoje ir socialiniame gyvenime pasikeitė – nauji teisės aktai leidžia būti aktyvesniems, o darbdaviams bei socialiniams partneriams, priėmusiems neįgaliuosius dirbti arba dalyvauti programose, pasinaudoti valstybės teikiama finansine parama. Kertinis šios reformos tikslas – valstybės parama ir paslaugos keliauja paskui kiekvieną žmogų su negalia, o jis gali rinktis, kokių paslaugų nori ar pas kokį darbdavį dirbtų.

Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos atstovė Idilija Valužytė, pristačiusi užimtumo didinimo programą, sakė, kad joje galės dalyvauti 250 žmonių: daugumai bus taikomas atvejo vadyba paremtas aptarnavimo modelis, o likusieji dirbs laikinus darbus.

VŠĮ „Sopa“ pateikė modernių žmonių su negalia įtraukimo į užimtumo sistemą alternatyvų – tai  DUOday ir darbo šešėliavimo iniciatyvos. Jos padeda darbdaviams apsispręsti priimti žmones su negalia, taip sukuriant socialiai atsakingo darbdavio statusą ir formuojant kitokią įmonės darbo kultūrą.

„Visada galima atsisukti į šiuos žmones. O jausmas, kai jie pasijunta bendruomenės nariais, yra neapsakomas“, – teigė VŠĮ „Sopa“ vadovė Jurgita Kuprytė.

Lietuvos sutrikusio intelekto žmonių bendrija „Klaipėdos viltis“, VšĮ Klaipėdos specialioji mokykla – daugiafunkcis centras „Svetliačiok“, reabilitacijos centro „Jurandas“ vadovai ir pranciškonų vienuolis brolis Benediktas pasidalino gerąja patirtimi bei pagalbos galimybėmis, būdais įtraukiant asmenis su negalia, kad mažėtų jų socialinė atskirtis, galėtų būti aktyvūs darbo rinkoje ir pasitikėtų savo jėgomis.

„Vis dar dažnai žmogus su negalia išstumiamas iš visuomeninio gyvenimo dėl vyraujančių stereotipų ir nežinojimo baimės, todėl skirtingų organizacijų susitikimai yra labai reikalingi. Turime vienytis ir kartu ieškoti naujų sprendimų padedant šiems žmonėms įsitraukti į viešąjį gyvenimą. Tik taip užtikrinsime geresnę jų gyvenimo kokybę“, – susitikimą apibendrino karjeros konsultantė Justina Antanina Balčiūnaitė.

Grįžtamojo ryšio neteko laukti ilgai – praėjus savaitei, susitikime dalyvavę darbdaviai  įdarbino 4 asmenis su negalia, pasinaudodami įdarbinimu subsidijuojant, vienos įmonės atstovas užpildė paraišką dėl asistento skyrimo negalią turinčiam asmeniui, dar kitas darbdavys domisi darbo vietos pritaikymu neįgaliajam.

Dėl dalyvavimo DUOday prekybos įmonė užpildė paraišką, dar trys darbdaviai taip pat susidomėjo galimybe neįgaliuosius priimti savo įmonėje ir supažindinti su darbo vietomis.

O Užimtumo tarnybos Klaipėdos klientų aptarnavimo departamento patarėja Andžela Jakienė ir Gargždų skyriaus vedėja Marta Seminavičienė gegužės 25 d. pakvies žmones su negalia į savo darbo vietas susipažinti su organizacija iš vidaus.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,