Logo
 Spausdinti šį puslapį

Lietuvos paštas perspėja apie sukčių pinkles: jauku tampa bendrovės vardas

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay.com nuotr. Asociatyvi Pixabay.com nuotr.

Lietuvos paštas įspėja gyventojus apie sukčių vėl platinamas apgaulingas SMS žinutes. Jose bendrovės vardu prisidengę sukčiai bando iš žmonių išvilioti pinigus ir asmens duomenis.

 

Sukčiai Lietuvos pašto vardu praneša esą siunta negali būti pristatyta, kol nebus sumokėtas siuntimo mokestis. Teigiama, kad jo nesumokėjus per 24 val. siunta bus grąžinta siuntėjui. Pranešimas nuveda į sukčių naudojamą interneto svetainę, kurioje, neva, galima stebėti siuntos kelią ir sumokėti siuntos mokestį.

Kitas atvejis – Lietuvos pašto vardu vykdomas sukčiavimas dėl neva turimos siuntos už kurią reikia susimokėti muito mokestį (siunčiama apgaulinga SMS su aktyvia nuoroda). Paspaudus nuorodą gavėjas yra nukreipiamas į nieko bendro su Lietuvos paštu neturinčią interneto svetainę post-lt.com.

„Gyventojus raginame būti budrius ir norime dar sykį atkreipti dėmesį, kad Lietuvos pašto siunčiamuose laiškuose niekada nebūna nuorodų į tiesioginius mokėjimus, nėra prašoma suvesti mokėjimo kortelių ar kitokių asmens duomenų. Apmokėti paslaugas galima tik prisijungus prie savitarnos ir naudojant elektroninę bankininkystę. Na, o siuntas patogiai sekti galima oficialiame tinklalapyje adresais lietuvospaštas.lt arba post.lt“, – sako Lietuvos pašto Saugos ir prevencijos departamento vadovas Andrius Varnelis.

Jis taip pat atkreipia dėmesį, kad sukčiai, kuo toliau tuo daugiau įdeda pastangų idant apgaulingi pranešimai primintų tikrą Lietuvos pašto stilistiką – naudoja įmonės logotipą, spalvas, grafinius simbolius, taip pat nurodo Lietuvos pašto kontaktus.

Gavus pranešimą visada būtina atkreipti dėmesį, iš kokio elektroninio pašto adreso pranešimas yra išsiųstas. Atkeliavus įtartinam pranešimui svarbu nespausti nuorodų ir nepateikinėti mokėjimo kortelės duomenų, neatlikti jokių mokėjimų. Tuo atveju, jeigu paspaudėte nuorodą ir suvedėte mokėjimo kortelės duomenis, patariame nedelsiant susisiekti su banku, o nukentėjus – kreiptis į policiją.

Lietuvos paštas jaučia pareigą kuo labiau apsaugoti gyventojus nuo tokio pobūdžio sukčiavimų.  Bendrovė yra inicijavusi jau ne vieną diskusiją ir kartu su Nacionaliniu kibernetinio saugumo centru, Ryšių reguliavimo tarnyba, internetinio ryšio paslaugų teikėjais siekia rasti kuo operatyvesnių sprendimų, kurie leistų užkardyti apgaulingų internetinių nuorodų naudojimą.

Siekiant užkirsti kelią sukčių siautėjimui, Lietuvos paštas kviečia gyventojus, gavusius įtartinus pranešimus su bendrovės vardu, apie juos pranešti adresu .

Informaciją apie sukčių veiksmus Lietuvos paštas visuomet perduoda atsakingoms institucijoms.

 

Apie Lietuvos paštą:

Lietuvos paštas yra didžiausias pašto ir siuntų paslaugų teikėjas šalyje. Jis valdo 171 pašto skyrių ir 354 paštomatus turintį LP EXPRESS tinklą. Daugiau negu 17 tūkstančių kaimiškų vietovių Lietuvos pašto paslaugas gyventojams teikia 550 mobiliųjų laiškininkų. Bendrovės vizija – būti regioną su pasauliu jungiančiu patikimiausiu siuntų pristatymo tinklu.

 

Fotogalerijoje – sukčių siučiamų žinučių ir tinklalapių pavyzdžiai:

Paveikslėlių galerija

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,