Logo
 Spausdinti šį puslapį

Į Jūrų muziejų atvežtas nusilpęs ruoniukas

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Arūno Grušo nuotr. Arūno Grušo nuotr.

Liepos 19 dieną iš Smiltynės į Lietuvos jūrų muziejų buvo atvežtas labai nusilpęs Baltijos pilkųjų ruonių jauniklis. Tokių nelaimėlių paprastai muziejus sulaukia pavasarį – gegužę rastas Rikis jau sustiprėjęs plaukioja bendrajame baseine kartu su kitais ruoniais.

 

Pasak Jūrų paukščių ir žinduolių skyriaus vedėjo Arūno Grušo, tai – primas atvejis, kai vidurvasarį randamas toks nusilpęs ruoniukas. Smeltė pavadinta patelė buvo leisgyvė – svėre tik 13,5 kg. Tokio svorio būna ką tik gimęs ruoniukas, o jos bendraamžiai yra 4-5 kartus sunkesni.

Tai rodo, kad ruoniukas porą mėnesių išgyveno vien iš savo riebalinio sluoksnio, kurį užsiaugino maitindamasis mamos pienu, – sakė biologas.

Arūno Grušo teigimu, taip atsitikti galėjo todėl, kad porą mėnesių Baltijos priekrantėje pūtė Šiaurės Rytų vėjas, atnešantis šaltą vandenį ir išbaidantis žuvis. Liepos viduryje Smiltynėje buvo pastebėtas ir dar vienas nusilpęs ruoniukas.

Smeltei paprasčiausiai nebuvo ko valgyti, – teigia jos globėjas. – Ji gyva išliko tik per stebuklą, buvo išsekusi kaip Osvencimo kalinė.

Muziejuje savaitę ruoniukė buvo maitinama žuvies tyre per zondą, jai skirti antibiotikai ir vitaminai. Dabar Smeltė jau nesiskundžia apetitu, godžiai praryja 2 kg silkutės per dieną, reikalaudama jos vis daugiau. Ir, kaip sako Arūnas Grušas, reikia pirštus pasaugot, kad nenukąstų. Jeigu ji ir toliau taip stiprės, vėlų rudenį arba pavasarį bus išleista atgal į jūrą.

Kol kas Smeltė, kaip ir kiti muziejuje gydyti ruoniukai, įkurdinta... viename iš administracinio pastato kabinetų, „praturtintų“ dviem voniom, kriaukle, šaldytuvu, kita reikalinga įranga. Baltijos pilkųjų ruonių gydymui ir priežiūrai lėšų skiria Aplinkos ministerija.

Kiekvienais metais Lietuvos jūrų muziejaus darbuotojai priglobia ir slaugo jūros pakrantėje rastus nusilpusius ruoniukus Tokiems ruoniukams jau dvidešimt treji metai muziejus tampa antraisiais namais. Atvežami gyvūnėliai dažnai leisgyviai, o pagiję ir sustiprėję vėl paleidžiami į Baltijos jūrą. Improvizuotoje laboratorijoje, įrengtoje šalia darbuotojų kabinetų, jau buvo išslaugyti 23  ruoniukai. Biologai pasikeisdami rūpinasi ruoniukais kiaurą parą.

Baltijos pilkieji ruoniai (Halichoerus grypus macrorhychus) – reta, nykstanti rūšis, įrašyta į Lietuvos, Latvijos, Estijos, Suomijos, Švedijos, Rusijos Raudonąsias knygas. Šie ruoniai Baltijos jūroje gyvena jau 10 000 metų.

 

smilte004

Arūno Grušo nuotr.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,