Logo
 Spausdinti šį puslapį

Už nesąžiningumą daugiabučių namų administratoriams grės baudos

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Redakcijos archyvo nuotrauka Redakcijos archyvo nuotrauka

Aplinkos ministerija siūlo gerokai sugriežtinti daugiabučių namų administratorių atsakomybę ir dvigubai padidinti baudas už jų padarytus pažeidimus. Tai numato ministerijos parengtų Administracinių nusižengimų kodekso (ANK), kuris pakeis Administracinių teisės pažeidimų kodeksą (ATPK), pataisų projektas.

 

„Siūlymą griežčiau bausti nusižengusius daugiabučių administratorius padiktavo pats gyvenimas. Sulaukiame nemažai gyventojų skundų, kad jų namo administratorius savivaliauja, pats vienas priima sprendimus, nepaiso butų savininkų interesų, aplaidžiai atlieka savo pareigas. Sugriežtinta atsakomybė, manau, gerokai sudrausmintų savavalius“, – sako aplinkos viceministrė Daiva Matonienė.

Šiuo metu pagal ATPK už daugiabučių namų administravimo pareigų nevykdymą arba netinkamą vykdymą administratoriams ir bendrijų pirmininkams taikomos nuo 200 iki 1 000 litų administracinės baudos, o už pakartotinius pažeidimus – nuo 400 Lt iki 2 000 litų. Šias baudas siūloma padvigubinti ir diferencijuoti pagal pažeidimų pobūdį.

Už pažeidimus, kai netvarkoma patalpų savininkų apskaita, bendrijos narių sąrašas, nesudarytas arba netinkamai sudarytas bendrojo naudojimo objektų aprašas, neteikiamos veiklos ataskaitos savininkams, pažeidžiama butų ir kitų patalpų savininkų susirinkimų šaukimo ar balsavimo raštu organizavimo tvarka ir terminai, nepateikiami dokumentai ir duomenys Juridinių asmenų registrui, Aplinkos ministerija siūlo nustatyti nuo 400 Lt iki 2 000 Lt baudą, o už pakartotinius pažeidimus – nuo 800 Lt iki 4 000 Lt.

Už pažeidimus, kai nesudaromi ar savininkams nepateikiami namo bendrojo naudojimo objektų atnaujinimo (remonto) ilgalaikiai ar metiniai planai, savininkų sukauptos lėšos namui atnaujinti laikomos ne atskiroje kaupiamųjų lėšų sąskaitoje ar naudojamos ne pagal paskirtį, paslaugų ir rangos darbų pirkimai, išskyrus viešuosius, vykdomi nesilaikant nustatytų reikalavimų, siūloma nuo 1 000 Lt iki 3 000 Lt, o už pakartotinius pažeidimus – nuo 2 000 Lt iki 6 000 Lt bauda.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,