Logo
 Spausdinti šį puslapį

Jakuose įrengta radijo bangomis valdomų modelių trasa

Įvertinkite šį įrašą
(4 balsai)
Radijo bangomis valdomi modeliai gali išvystyti iki 100 km/h greitį. V.Kniukštos nuotr. Radijo bangomis valdomi modeliai gali išvystyti iki 100 km/h greitį. V.Kniukštos nuotr.

Jakuose iniciatyvių bendruomenės narių dėka išdygo kiek neįprastas statinys – radijo bangomis valdomų modelių trasa. Portalas mano-gargzdai.lt pakalbino šios idėjos sumanytoją bei radijo bangomis valdomų mašinų entuziastą Virgilijų Kniukštą.

 

Prieš 7 metus susidomėjęs šiuo pomėgiu V.Kniukšta atskleidė, jog yra įvairių rūšių radijo bangomis valdomų automobilių. Jie skirstomi pagal dydį, tipą, veikimo principą.

„Pagal modelių mastelį jie skirstomi į 1/10, 1/8 , 1/5 dydžius. Toliau skirstoma pagal tipą - buggy (bagis), truggy (tragis), SCT (shourt course truck), monster truck (monstras). Pagal veikimo principą (variklį) - vidaus degimo ir elektriniai. Vidaus degimo modeliai 1/10 ir 1/8 naudoja nitro variklį. Jam naudojamas specialus nitro kuras. 1/5 modeliai komplektuojami su benzininiais 23-30cc varikliais. Modeliai galingi, kai kurie išvysto ir virš 100 km/h greitį“, - pasakojo jis.

 

Tokių modelių kainos yra nemažos -  svyruoja nuo 300 iki keleto tūkstančių litų.

 „Rimtesnė mašinėlė vaikui irgi kelis šimtus kainuoja, o sulūžus paprastai tenka išmesti ją lauk. Čia gi galima nusipirkti atsarginių ir patobulinimo detalių, be to,  nesunku ir parduoti panaudotą modelį.“ – tokių modelių privalumus vardijo pašnekovas.

Kaip atskleidė V.Kniukšta, pradinė investicija yra nemaža, bet visada galima bent jau dalį lėšų atsiimti.  „Šiuo metu pats su sūnumi naudoju 4-5 modelius, yra dar keletas tvarkomų ar laukiančių savo naujų šeimininkų“, - teigė jis.

 

Nors šiuo užsiėmimu besidominčių Jakuose nėra daug, tokias lenktynes stebėti tikrai smagu. Kaip skrieja modeliai šia trasa galite pamatyti ČIA.

Pati trasa Jakuose įrengta privačiomis modeliuotojų bendraminčių lėšomis, o prie idėjos įgyvendinimo savo darbu bei technika prisidėjo keletas bendruomenės narių.

„Iki trasos pabaigimo dar teks nemažai paplušėti - reikia ir tramplynus padaryti, ir pakylą, ir aplinką sutvarkyti. Taigi, jei tik atsirastų norinčių ir galinčių padėti - visada prašom“, – kvietė neįprasto pomėgio propaguotojas.

 

„Kasmet Lietuvoje vyksta „RC-offroad“ varžybos, kuriose būna iki 10 etapų. Jose dalyvauja virš 100 dalyvių iš Lietuvos, Latvijos, Estijos, Suomijos. Jei viskas pavyks, bandysime vieną etapą surengti ir Jakuose.“  - žadėjo V.Kniukšta.

Daugiau informacijos apie radijo bangomis valdomų modelių varžybas rasite ČIA

 

V.Kniukštos nuotraukose - radijo bangomis valdomų modelių trasa Jakuose:

Paveikslėlių galerija

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,