Logo
 Spausdinti šį puslapį

Ekspertai pateikė išvadas, kaip skatinti didesnį gyventojų užimtumą, mažinti skurdą ir socialinę atskirtį

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Asociatyvi M.Mizaraitės nuotr. Asociatyvi M.Mizaraitės nuotr.

Įgyvendinant Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos inicijuotą socialinio modelio kūrimo projektą, rugpjūčio 25 d., penktadienį, Vilniuje įvyko galutinių tyrimo rezultatų pristatymo renginys, kuriame projektą vykdantys ekspertai pateikė savo išvadas, kaip skatinti didesnį gyventojų užimtumą, kovoti su nelegalaus darbo problema, mažinti skurdą ir socialinę atskirtį.

 

Užimtumo didinimo problematiką gvildenantys mokslininkai pateikė šešias kryptis, kuriomis reikėtų dirbti norint sistemiškai spręsti nepakankamo užimtumo problemą. Tyrimo išvadas pristatęs dr. Arūnas Pocius teigė, kad užimtumo didinimą būtina įtraukti į makroekonominės politikos prioritetus, didinti paskatas gyventojams ir įmonėms įsidarbinti bei įdarbinti. Pasak jo, specialus dėmesys turėtų būti nukreiptas specifinėms asmenų grupėms, „skausmingiems" sprendimas ir ypač regionams. Ekspertas taip pat atkreipė dėmesį į Lietuvos darbo biržos ir aktyvios darbo rinkos politikos priemonių tobulinimo būtinybę.

Pasak A.Pociaus, būtina didinti darbo biržos prestižą tarp darbdavių, skatinti joje registruotis ne tik kvalifikuotus darbininkus, bet ir aukštesnės kvalifikacijos asmenys, o darbo biržos konsultantus skatinti efektyviau teikti paslaugas.

Nagrinėdami nelegalaus darbo mažinimo klausimą, mokslininkai pasiūlė penkias naujoves, padėsiančias sprendžiant šią opią problemą. Jie siūlo taikyti atvirkštinio PVM mokėjimo sistemą statybų sektoriuje, atriboti nelegalų darbą nuo nedeklaruoto darbo ir diferencijuoti atsakomybę. Ekspertai taip pat siūlo įtvirtinti galimybę sumažinti skirtą baudą už nelegalų darbą darbdaviams, jei jie tinkamai įteisina darbo santykius su nelegaliai dirbusiu asmeniu bei nustatyti fiksuotą apmokėjimo už nelegaliai dirbusių darbuotoją tvarką. Renginyje taip pat buvo išsakytas pasiūlymas įteisinti paprastesnes legalias darbo ar savarankiško darbo formas namų ūkiuose, kur pasitaiko dažni nelegalaus darbo atvejai, pavyzdžiui, auklėms, namų šeimininkėms, namų tvarkytojams.

Skurdo mažinimo problemos sprendimo būdus pristatė prof. Dr. Laimutė Žalimienė. Pasak jos, Lietuvoje plėtojamos tam tikros veiksmų kryptis socialinei atskirčiai mažinti, tačiau itin aktualiomis ir toliau išlieka pažeidžiamiausių socialinės rizikos grupių atskirties mažinimas, socialinio būsto skyrimas ir administravimas, aktyvios įtrauktiems didinimas, pagalba šeimoms ir vaikams. Pavyzdžiui, mokslininkė siūlo inicijuoti pilotinius socialinio būsto projektus, pakeisti išmokos vaikui dydį bei mokėjimo tvarką, didinti neapmokestinamą pajamų dydį, susijusį su vaikų skaičiumi, įtraukti išlaidas vaikų priežiūrai ir ugdymui į neapmokestinamąsias pajamas.

Ekspertė atkreipė dėmesį, kad būtina stiprinti tarpinstitucinį ir tarpžinybinį bendradarbiavimą sprendžiant socialinės atskirties problemas.

Valstybinio socialinio draudimo įmokų ir kitų mokesčių naštos bei mokesčių teisės analizės Europos valstybėse ataskaitą pristatė prof. Dr. Romas Lazutka. Anot jo, būtina subalansuoti Valstybinio socialinio draudimo fondo (VSDF) biudžeto pajamas ir išlaidas, t.y. didinti pajamas ir mažinti išlaidas. Jis taip pat pasiūlė apsvarstyti socialinio draudimo įmokų tarifo mažinimo galimybes ir tokiu būdu priartinti mokesčių struktūrą prie taikomų ES valstybėse. R. Lazutka taip pat grįžo ir prie užimtumo didinimo temos, nes, pasak jo, būtina plėsti darbo rinkoje sunkiau prisitaikančioms gyventojų grupėms paskatas dirbti. Mokslininkas atkreipė dėmesį ir į tai, kad be struktūrinės socialinio draudimo pertvarkos apsieiti nepavyks. Ekspertas siūlo mažinti taikomas išimtis ir suvienodinti išmokų apmokestinimą. Taip pat pasisakoma už valstybinio socialinio draudimo administravimo pertvarką ir rezervo fondo sukūrimą.

Pristačius esmines ekspertų išvadas ir įžvalgas, diskusijos persikėlė į mažesnes grupes, kur kiekvienos srities ekspertai plačiau aptarė mokslininkų išsakytus pasiūlymus. Šių diskusijų ataskaitas ir rezultatas galima bus rasti projekto internetiniame puslapyje www.socmodelis.lt ar socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje www.facebook.com/socialinis.modelis. Projekto rengėjai kviečia specialistus aktyviai dalyvauti diskusijose ir prisidėti kuriant Lietuvos socialinį modelį.

Socialinio modelio sukūrimas yra Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos inicijuotas projektas, kuriuo siekiama atlikti tyrimus ir jų pagrindu parengti pasiūlymus, kaip subalansuoti darbo santykių bei užimtumo ir valstybinio socialinio draudimo sistemas. Norima sudaryti objektyvias prielaidas šiuolaikiškai reguliuoti darbo santykius, kurti darbo vietas, sykiu kuriant tvaresnę, skaidresnę, valstybinio socialinio draudimo sistemą. Galutiniai modelio tyrimo rezultatai turėtų būti pateikti dar šiais metais.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,