Logo
 Spausdinti šį puslapį

Už vaikų buvimą viešose vietose vėlyvu metu – baudos

Įvertinkite šį įrašą
(8 balsai)
Asociatyvi Gerdos Muldarytės nuotrauka. Asociatyvi Gerdos Muldarytės nuotrauka.

Klaipėdos rajono savivaldybės politikai užsimojo pažaboti nedrausmingus nepilnamečius. Ketvirtadienį vykusio Tarybos posėdžio metu nutarta Seimui teikti siūlymą, kad viešose vietose vėlyvu metu būnančių nepilnamečių tėvams ar globėjams būtų skiriamos baudos.

 

Politikai vieningai sutarė, kad šis klausimas – labai svarbus, nes nepilnamečius vis sunkiau suvaldyti, su jais nebesusikalba mokytojai.

Vaikų buvimo viešose vietose tamsiu paros metu problema būdinga daugeliui Lietuvos savivaldybių, o savivaldybės, kurios turi patvirtinusios tai ribojančias tvarkas, susiduria su praktinio įgyvendinimo problema. Jos siūlo mokyklų taryboms mokyklų nuostatuose numatyti laiką, kuriuo moksleiviai gali būti viešose vietose mokslo metų ir mokinių atostogų metu.

Parengtame Vaiko teisių pagrindų įstatymo projekte yra numatyta tėvų ir kitų vaiko įstatyminių atstovų atsakomybė ir pareiga pasirūpinti, kad vaikas iki 7 metų neliktų be pilnamečių ar vyresnių kaip 14 metų asmenų priežiūros, o nuo 7 metų iki 14 metų neliktų be pilnamečių ar vyresnių kaip 14 metų asmenų priežiūros nuo 22 iki 6 valandos.

Beje, minėtame įstatymo projekte nėra ribojimų nepilnamečiams nuo 15 iki 18 metų. Būtent šios amžiaus grupės nepilnamečiai padaro daugiausia nusikaltimų ir teisėtvarkos pažeidimų.

Klaipėdos rajono tarybos nariai nusprendė LR Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetui teikti siūlymą dėl Administracinių teisės pažeidimų kodekso 181 straipsnio pakeitimo, papildant nuostata, kad „vaikų buvimas viešose vietose be tėvų ar globėjų priežiūros vėliau, negu nustatyta atitinkamos vietos Tarybos sprendimu, užtraukia įspėjimą arba baudą tėvams ar juos atstovaujantiems asmenims nuo 50 iki 100 litų“.

Kai kurie Tarybos nariai suabejojo, ar šios siūlomos baudos nėra per mažos, tačiau rajono meras Vaclovas Dačkauskas siūlė sankcijų nedidinti, nes šeimos, neprižiūrinčios vaikų, ir taip yra prastos finansinės būklės.

 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,