Logo
 Spausdinti šį puslapį

Gargžduose – verslo HUB‘as?

Įvertinkite šį įrašą
(5 balsai)
skywithlemon.com nuotr. skywithlemon.com nuotr.

Ar reikalingas verslo HUB‘as Gargžduose? Anksčiau ar vėliau šis klausimas tikrai bus iškeltas.

 

Verslo HUB‘as – tai vakaruose ypač paplitęs darbo vietos modelis, kuomet specialistai ir verslininkai, užuot dirbę namuose ar nuomavęsi brangias patalpas, dirba didžiulėje erdvėje po vienu stogu.

Verslo HUB‘e kiekvienas verslininkas gauna stalą, atskirą darbo vietą, interneto prieigą. Tačiau didžiausias privalumas yra bendradarbystės galimybė (coworking).

 

Įsivaizduokite, kokios galimybės atsivertų, jei jums malonioje darbo aplinkoje, šiek tiek primenančioje kavinę, kur per pertraukas galite žaisti stalo futbolą, būtų įvairiausių sričių specialistų ir verslininkų. Jūs turėtumėte galimybę neišeidami iš savo kabineto gyvai megzti ryšius, generuoti idėjas, kurti bendrus verslus ir iniciatyvas su žmonėmis, esančiais aplinkui. Pavyzdžiui, jūs – marketingo specialistas, o visai netoliese sėdi WEB dizaineris, kuriam dėstote savo reklaminės kampanijos idėją. Tada išgirstate, kaip už nugaros sėdintis fotografas prisidės prie Jūsų projekto ir padarys reikiamas nuotraukas. Jūsų produktyvumas, kūrybiškumas padidėtų daug kartų. Dar vienas tokios verslo erdvės privalumas yra tas, kad joje dažniausiai įsikuria startuoliai, turintys labai inovatyvių idėjų, kurios padeda patobulinti tiek naujus, tiek tradicinius verslus. Paprastai verslo HUB‘uose nuolat rengiami seminarai ir mokymai jauniesiems verslininkams.

 

Taigi verslo HUB‘o sukūrimas – tam tikra kovos su emigracija priemonė. Jauni specialistai ir verslininkai, turintys puikių idėjų, gauna visapusišką paramą, jiems nereikia nuomotis brangių patalpų. Jie kuria pridėtinę vertę Lietuvos, o ne užsienio šalių ekonomikai. Taigi tam tikra Savivaldybės investicija turėtų grįžti su daugiasluoksne grąža. Šiuolaikiniame pasaulyje, kuomet laikas yra didžiausia vertybė, šis modelis veikia itin puikiai. Tad kyla klausimas, kokia forma ir kada tai ateis į Gargždus?  

 

Pati paprasčiausia galimybė, reikalaujanti mažiausiai finansinių ir žmogiškųjų resursų, būtų išnaudoti bibliotekų patalpas. Išpopuliarėjus planšetiniams kompiuteriams, patobulėjus mobiliesiems telefonams, bibliotekų kompiuterių patalpos ima prarasti pirmykštę reikšmę, tad didelė jų dalis galėtų būti performuotos į verslo HUB‘us. Be to, Savivaldybė šildo ir išlaiko didžiulius bibliotekų pastatus, kurie dirba ribotą laiką. Įkūrus ten verslo HUB‘us, darbo laikas turėtų būti pailgintas, tad pastatai būtų išnaudojami efektyviau. Kitas šio varianto pliusas – sukuriama darbo vieta. Potencialūs verslo HUB‘o naudotojai mokėtų tam tikrą mokestį už patalpų nuomą. To mokesčio galėtų užtekti išlaikyti papildomam darbuotojui ir sumokėti mokesčiams.

 

Kiek sudėtingesnis variantas – verslo centro kūrimas Gargžduose. Teko girdėti, kad Savivaldybės lygmenyje apie tai kalbama. Tačiau kada, kaip ir kur tai įvyks, dar nežinoma. Suprantama, kad verslo centrui sukurti reikalingi kur kas didesni resursai nei verslo HUB‘ui.

Dar vienas variantas –sukurti šią verslo erdvę ES fondų pagalba. Reikėtų, kad kuri nors įstaiga imtųsi iniciatyvos, parašytų projektą, kurio rezultatas būtų verslo HUB‘as Gargžduose. 

 

Dabar esminis šiuo straipsniu užduodamas klausimams skaitytojams – ar reikalingas verslo HUB‘as Gargžduose?

Mano turimomis žiniomis, Klaipėdoje yra bent trys HUB‘ai. Ar Gargžduose yra jaunų ir vyresnių verslininkų, kurie palaikytų šią iniciatyvą ir kurie naudotųsi verslo HUB‘o teikiamais privalumais? Ką manote Jūs? 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,