Logo
 Spausdinti šį puslapį

Gatvėms – vertų prisiminti žmonių vardai

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi Margaritos Mizaraitės nuotrauka. Asociatyvi Margaritos Mizaraitės nuotrauka.

2013−2014 metais 8 gatvės buvo pavadintos žymių žmonių – asmenybių, garsinusių savo kraštą, vienaip ar kitaip prisidėjusių prie jo dvasinio, kultūrinio ar ekonominio jo suklestėjimo vardais. Tai pigiausias ir paprasčiausias būdas įamžinti žymius ar ne tokius žinomus, galbūt primirštus, tačiau vertus prisiminimo žmones, kuriuos turime gerbti, iš jų darbų mokytis.

   

Dažniausiai žinomo žmogaus vardu vienoje ar kitoje vietovėje gatvei suteikiamas pavadinimas, jei tas žmogus čia gimęs arba miręs, arba čia kurį laiką gyvenęs, su tuo kraštu vienaip ar kitaip susijusi jo veikla.

   

Štai 2014 m. Gargžduose pagaliau viena iš gatvių pavadinta kalbininko žodynininko Aleksandro Lengvino (1907−1940) vardu, o Priekulės seniūnijoje, Voveriškių kaime, − čia gimusio vertėjo, spaustuvininko, leidėjo, Mažosios Lietuvos visuomenės veikėjo Martyno Šerniaus vardu. Netrukus Kretingalės seniūnijoje Stančių kaime taip pat gyventojų siūlymu bus pavadinta gatvė žymaus Lietuvos pedagogo Martyno Krukio vardu.

   

Džiugu, kad ir gyventojai, anksčiau skeptiškai priimdavę asmenų vardais pavadintas gatves, dabar jau patys teikia gerų pasiūlymų. Taip ir vėl išgirstame apie žmones, kuriuos buvome visiškai nepelnytai palikę užmarštyje: taip Dovilų seniūnijoje Šernų kaime dar 2012 m. metais atsirado Klaipėdos krašto medžioklės draugijos steigėjo ir pirmininko, daugelio miškų valdytojo Kurto Baltzerio vardu pavadinta gatvė, o Vėžaičių seniūnijoje Gerduvėnų kaime – vieno iš Rainių kankinių Prano Lukausko gatvė. 

  

Kartais vienoje giminėje yra ne viena ryški asmenybė, pavyzdžiui – Reisgių, iš kurių ypač tėvas ir sūnus – abu Martynai. Žymūs švietėjai, visuomenės veikėjai, apie jų giminę plačiai rašoma ir Editos Barauskienės knygoje „Priekulė“, enciklopedijose, mokslo darbuose ir kitur. Todėl Dovilų seniūnijoje jų gimtajame Jurgių kaime viena iš gatvių buvo pavadinta Reisgių.

  

Su žinomo botaniko Eriko Purvino Sendvario seniūnijoje Klausmylių viensėdyje vardu susikertančias nedideles gatveles pavadiname retų augalų, kuriuos jis tyrė vardais, o Kretingalės seniūnijoje Zeigų kaime viena gatvė pavadinta pirmojo Lietuvos jūrų kapitono Liudviko Stulpino vardu, todėl netoliese – Laivų ir Burių gatvės.

  

Prieš keletą metų vieną iš Kantvainų gatvių pavadinome Richardo Kanto – žymiojo filosofo Imanuelio Kanto prosenelio vardu. Būtent šiame kaime dar XVII amžiuje R. Kantas laikė karčemą. Pernai jam pastatytas krikštas Lietuvininkų ąžuolyne gretimuose Agluonėnuose.

   

Nuolat gaiviname ir tų žmonių atminimą, kurių vardais gatvės jau pavadintos, − rašytojos Ievos Simonaitytės vardu prieš keletą metų pavadinta Priekulės gimnazija, dar sovietmečiu Agluonėnų gyvenvietėje viena gatvė pavadinta jos romano pavadinime minimo kaimo – Aukštujų vardu („Aukštujų Šimonių likimas“), o Agluonėnų seniūnijos Šauklių kaime viena gatvė pavadinta kito romano herojaus – Viliaus Karaliaus vardu.

  

Kitam iš Klaipėdos rajono Judrėnų seniūnijos Kurmių kaimo kilusiam žinomam rašytojui Antanui Ramonui artimųjų iniciatyva pastatytas paminklinis akmuo buvusios tėviškės vietoje. Tikime, kad atsiras proga šiame krašte ir gatvę pavadinti, kaip ir ne vienam šviesuoliui, dar laukiančiam savo eilės.

  

Gatvių pavadinimai suteikiami Savivaldybės tarybos sprendimu. Klaipėdos rajone Tarybai pavadinimus siūlo suteikti Pavadinimų suteikimo komisija.

   

Tai tik keletas pavyzdžių, kaip galima po kruopelę atverti krašto istoriją ir iš naujo ją įvardyti. Ir ateinančiais metais kviečiame rajono gyventojus prie to prisidėti!

 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,