Logo
 Spausdinti šį puslapį

Valdovų rūmuose padėka įteikta Klaipėdos rajono savivaldybei

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Margaritos Mizaraitės nuotrauka. Asociatyvi Margaritos Mizaraitės nuotrauka.

Metiniame visų šalies savivaldybių merų susitikime Aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas Klaipėdos rajono savivaldybės merui Vaclovui Dačkauskui įteikė padėką už didžiausią pažangą 2014 m. įgyvendinant Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programą.

     

Daugiabučių renovaciją iš sąstingio išjudino savivaldybės

Vilniuje, Nacionaliniame muziejuje Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmuose vykusiame savivaldybių vadovų susitikime buvo apdovanoti aktyviausiai daugiabučių modernizavimo programą vykdančių savivaldybių atstovai, aptarti šiemetiniai daugiabučių renovacijos rezultatai.

Renginyje dalyvavo ir LR ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius. Jis džiaugėsi, kad daugiabučių modernizavimo tempai pastaraisiais metais ženkliai išaugo. Premjero teigimu, tai rodo, kad jo vadovaujamos Vyriausybės parengtas naujas renovacijos modelis yra priimtinas savo būstą norintiems atnaujinti gyventojams. Taip pat jis pabrėžė didelį savivaldybių bei jų vadovų indėlį, kad nuo 2013 m. pasiekta daugiau negu per visą ankstesnį beveik dešimties metų renovacijos laikotarpį.

Pastebėta, kad šiuo metu aktyviau renovacija vyksta mažesniuose miestuose, tačiau kitais metais tikimasi proveržio ir didžiuosiuose. Manoma, kad per šiuos ir kitus metus renovacijai skirtos lėšos pasieks daugiau kaip 1,5 mlrd. Lt. Kalbėta, kad prie gerų renovacijos rezultatų prisidėjo ne tik savivaldos įsitraukimas, bet ir sklandus bendradarbiavimas tarp institucijų bei gyventojų. Tai, jog šiandien rangos darbai vyksta prie 700 šalies daugiabučių, yra glaudus Aplinkos ministerijos, Būsto energijos taupymo agentūros, savivaldybių ir gyventojų bendradarbiavimo rezultatas.

Sparčiausiais renovacijos tempais gali pasigirti Anykščių, Ignalinos, Jonavos, Druskininkų, Molėtų, Vilkaviškio, Tauragės, Marijampolės, Alytaus, Telšių, Kelmės, Kupiškio ir Varėnos rajonai, Palangos, Kauno ir Vilniaus miestai. Pastebėta, kad anksčiau rangos darbų pirkimų konkurse dalyvaudavo tik viena ar daugiausia dvi bendrovės, tai dabar padėtis gerokai pasikeitusi. Rekordą pasiekė rangos darbų pirkimo konkursas Gargžduose esančiam daugiabučiui atnaujinti – jam pateikti net septyni pasiūlymai.

Įgyvendinant Daugiabučių namų atnaujinimo programą, naujausiais Būsto energijos taupymo agentūros duomenimis, iš viso yra parengti ir suderinti 3099 namų energinio efektyvumo didinimo projektai. Iš jų 1695 daugiabučių gyventojai jau yra pritarę šiems projektams, o 1202 projektams įgyvendinti buvo pradėti rangos darbų pirkimai, iš kurių pasirašytos 792 namų atnaujinimo rangos darbų sutartys.

Naujausią Daugiabučių namų atnaujinimo programos įgyvendinimo statistiką rasite peržiūrėję renovacijos žemėlapį http://mapslt.maps.arcgis.com/apps/StorytellingTextLegend/index.html?appid=9761ef9c549244d9ad07bd0c03eeb5a4.

      

Kitąmet Gargždams naujų spalvų suteiks 14 atnaujintų daugiabučių

Savivaldybės meras V. Dačkauskas ir Administracijos direktorius Č. Banevičius už darbą, įgyvendinant Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programą padėkojo Turto valdymo skyriaus vedėjui Audriui Kampui ir vyriausiajam specialistui Mindaugui Gerdauskiui.

„Džiaugiamės, kad Aplinkos ministerijoje mūsų darbas buvo įvertintas. Dėkojame gyventojams, kad jie vis labiau supranta, kaip svarbu prižiūrėti ir tvarkyti namą, kuriame gyvena. Yra aktyvių žmonių, kurie patys beldžiasi į kaimynų duris, ragindami sutikti renovuoti pastatą. Reikėtų paminėti, kad didelį darbą šioje srityje atliko ir UAB „Gargždų būstas“ darbuotojai“, − sakė Turto valdymo skyriaus vedėjas A. Kampas.

Gargžduose buvo atrinkta 17 daugiabučių namų, kurie naudoja daugiausiai energijos ir kuriuos būtina renovuoti. Iš jų 3 namų gyventojai nepritarė savo turto modernizavimui ir nusprendė nesinaudoti valstybės siūloma programos parama. Viename 2013 m. susikūrė bendrija, tad šio namo gyventojai patys rūpinasi renovacijos reikalais. 13 daugiabučių namų savininkai pritarė programai, patvirtino investicinius projektus. Programos administratorius UAB „Gargždų būstas“ savininkų įgaliojimu kreipėsi į banką ir gavo banko patvirtinimą, kad finansuos namų modernizavimo projektus. Buvo paskelbti projektavimo ir rangos darbų viešųjų pirkimų konkursai.

„Pagal patvirtintą tvarką, pirmiausiai buvo perkama per CPO (Centrinę pirkimo organizaciją). Per CPO pavyko nupirkti projektavimo ir rangos darbus 2 namams. Nepavykus nupirkti per CPO, buvo skelbti nauji konkursai per Būsto energijos taupymo agentūros tinklalapį. Kai kuriems namams pavyko rasti rangovą tik po 2 ar 3 konkurso“, − pasakojo skyriaus vadovas A. Kampas. 

Su konkursų laimėtojais buvo pasirašytos sutartys, parengti ir su Būsto energijos taupymo agentūra suderinti techniniai projektai, kurie pristatyti butų ir patalpų savininkams. Rangovai gavę leidimus statybai pradės pirmuosius darbus. Pastatams šiltinti buvo pasirinkta ventiliuojamo fasado sistema, todėl bus galima dirbti ir šaltuoju metų laiku. Statybos darbai ir namo atnaujinimo projektai turi būti baigti iki 2015 m. spalio 1 d., nes nuo šios datos daugiabučių gyventojams teks didesnės renovacijos išlaidos – Valstybės parama sumažės apie 12 proc.

Už namo renovacijos darbus gyventojams iš anksto mokėti nereikia. Paskolą, kuriai taikomos fiksuotos 3 proc. palūkanos, ima projekto administratorius, o baigus statybos rangos darbus Valstybė padengia visas dokumentacijos rengimo išlaidas ir 40 proc. energiją taupančioms priemonėms išleistos sumos. Likusią 60 proc. dalį per 20 metų apmoka gyventojai. Ši suma negali viršyti per mėnesį nerenovuotame name mokamos sumos už šildymą.

„Nors iš I-ojo sąrašo bus atnaujinama didelė dalis daugiabučių, deja, iš II-ojo sąrašo 27 atrinktų namų gyventojų valia bus renovuojami tik 3. Iš žiniasklaidos sužinoję apie nepavykusių pastatų renovacijas žmonės net nesileidžia į kalbas. Tačiau tokių pavyzdžių yra išties nedaug palyginus su gausybe sėkmingai įgyvendintų projektų. Daug gyventojų Lietuvoje džiaugiasi ne tik atnaujintais ir gražiais pastatais, bet ir sutaupo daugiau negu 40 proc. energijos kaštų“, − sakė Turto valdymo skyriaus vyriausiasis specialistas M. Gerdauskis.

Reikėtų pažymėti, kad asmenys, kurie turi teisę į būsto šildymo kompensaciją, privalo pritarti namo renovacijai, nes Valstybės lėšas būtina taupyti. Pagal Seimo priimtą įstatymą, nesutinkantiems renovuoti daugiabučio Valstybės parama pirmus metus sumažinama 50 proc., o antrus ir trečius būsto šildymas išvis nekompensuojamas.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,