Logo
 Spausdinti šį puslapį

Ligos pamažu kėsinasi į rajono gyventojus

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi Simos Ulvikienės nuotrauka. Asociatyvi Simos Ulvikienės nuotrauka.

Šių metų lapkričio mėnesio registruotais duomenimis, sergamumas gripu ir kitomis ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) Klaipėdos rajone buvo būdingas įprastam sezonui.

 

Per lapkričio mėnesį sergamumas šiomis ligomis augo: nuo 43,36 atvejų 10-čiai tūkstančių gyventojų iki 61,7 atv./10 000 gyventojų per savaitę. Per lapkričio mėnesį užregistruotas 1021 susirgimas, iš jų 865 – vaikų iki 17 metų amžiaus. Susirgimų gripu iš viso buvo užregistruota 3 atvejai, kiti susirgimai – kitos ūmios viršutinių kvėpavimo takų infekcijos.

    

Lyginant su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, šiemet sergamumas gripu ir ŪVKTI Klaipėdos rajone yra didesnis. Pernai 48-ąją metų savaitę Klaipėdos rajone rodiklis siekė 55,02 atvejų 10-čiai tūkstančių gyventojų per savaitę, šiemet – 61,7.

    

Prasidėjus gripo sezonui, kol dar nėra didelis sergamumas gripu ir ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis, rekomenduojama pasiskiepyti sezoninio gripo vakcina. Sezonine gripo vakcina yra apsirūpinusios visos rajono pirminės sveikatos priežiūros įstaigos. Nemokamai, t.y. už valstybės lėšas, gripo sezonine vakcina yra skiepijami asmenys, sergantys lėtinėmis širdies-kraujagyslių, kvėpavimo takų, inkstų ligomis, lėtinėmis ligomis, susijusiomis su imuniniais mechanizmais, piktybiniais navikais; asmenys, gyvenantys socialinės globos ir slaugos įstaigose; sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojai; vyresni nei 65 amžiaus žmonės, nėščiosios.

    

Primename, kad plintant gripui ir kitoms virusinėms kvėpavimo takų ligomis, rekomenduojama kruopščiai plauti rankas su muilu ir vandeniu, ypač grįžus iš žmonių susibūrimo vietų, darboviečių, sveikatos, ugdymo įstaigų, viešojo transporto ir pan., slaugant sergantįjį. Kosint ar čiaudint būtina užsidengti nosį ir burną vienkartinėmis nosinaitėmis. Būtina dažnai vėdinti patalpas, drėgnu būdu valyti horizontalius paviršius: stalus, kėdes, spinteles, durų rankenas ir pan., vengti sąlyčio su sergančiais žmonėmis, tinkamai apsirengti esant šaltam, darganotam, vėjuotam orui. Susirgus kuo skubiau kreiptis į gydytoją, neiti į darbą bei nevesti sergančių vaikų į ugdymo įstaigas.

 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,