Logo
 Spausdinti šį puslapį

Pažintis su ruoniais kvepia žuvimi

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Popietės akimirka. Organizatorių nuotr. Popietės akimirka. Organizatorių nuotr.

     Iki pat kovo pabaigos kiekvieną penktadienį, šeštadienį ir sekmadienį Lietuvos jūrų muziejaus delfinariume po pirmojo delfinų pasirodymo nuo 12.45 iki 13.30 val. lankytojai yra kviečiami į nemokamą popietę „Ruoniai Baltijos jūroje", kurioje susipažįsta su dar vienu jūrų žinduoliu. Šiuos nuotaikingus edukacinius užsiėmimus, skirtus visai šeimai, veda patys gyvūnų prižiūrėtojai – biologai.


     Pasak Jūrų muziejaus direktorės Olgos Žalienės, mintis pakviesti lankytojus į tokią popietę kilo dėl to, kad iš karto po delfinų pasirodymo nėra kelto, grąžinančio lankytojus į Klaipėdą.
     – Tą valandos tarpą ir nusprendėme panaudoti edukacijai, – pasakoja Olga Žalienė.
     45 minučių užsiėmimas neprailgsta: interaktyvios lentos galimybės leidžia žaismingai ir išradingai, įtraukiant ir klausytojus, papasakoti apie ruonius.      Ypatingas dėmesys skiriamas Baltijos jūroje gyvenančioms ruonių rūšims: pilkiesiems, žieduotiesiems ir Rytų Atlanto paprastiesiems.
     Pasak užsiėmimą vedančio biologo Igno Kazlausko, dvi pastarosios rūšys prie Lietuvos krantų pastebimos labai retai. Žymiai dažniau pavyksta pamatyti pilkąjį ruonį. Ypač pavasarį, kai jūros srovės atplukdo į šią pakrantę pamestinukus – per anksti be mamų likusius ir pražūčiai pasmerktus ruoniukus.
     Didelę dalis užsiėmimo būtent ir skirta šiai temai. Nes leisgyvius rastinukus kiekvieną pavasarį tenka gelbėti muziejininkams.
     Improvizuotoje laboratorijoje, įrengtoje šalia darbuotojų kabinetų, jau buvo išslaugyti 22 ruoniukai, didžioji dalis kurių buvo gražinti Baltijos jūrai.      Dalis ruoniukų buvo per stipriai sužaloti, kad galėtų išgyventi laisvėje. Šie gyvūnėliai rado draugišką prieglobstį Lietuvos Jūrų muziejuje ar kituose pasaulio zoologijos soduose ir akvariumuose.
     Kadangi Jūrų muziejaus ekspozicijos, esančios Nerijos forte (ten yra ir ruonių baseinai), yra uždarytos rekonstrukcijai, lankytojai neturi galimybės pamatyti šių gyvūnų. Tačiau gali sužinoti, kuo gi jie maitinasi – gyvūnų prižiūrėtojai atsineša ir kibirėlį žuvies, skiriamos ruoniams.
     – Todėl šias popietes dar vadiname „kvepiančias žuvimi", – šypsosi biologas Ignas Kazlauskas.
     Popietėje yra ir specialios veiklos, skirtos patiems mažiausiems. Jie iš jos išsineša ne tik žinias, bet ir pačių rankomis dekoruotą ruoniuko figūrėlę.

 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,