Logo
 Spausdinti šį puslapį

Į Daukšaičius pakvies tarptautinis liaudiškos muzikos festivalis

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Pintuvės Joninių rytą. Bendruomenės archyvo nuotr. Pintuvės Joninių rytą. Bendruomenės archyvo nuotr.

     Klaipėdos rajono Veiviržėnų seniūnijos pakraštyje įsikūrusi „Daukšaičių pušynėlio" bendruomenė – itin vieninga ir organizuota. Jos nariai aktyviai mini kalendorines šventes, dalyvauja gerumo akcijose, mugėse.

     Šiemet kaimelio planuose – tarptautinis liaudiškos muzikos festivalis, kuris taps ne tik išskirtiniu Joninių, bet ir Daukšaičių 320-ies metų jubiliejaus paminėjimu.

 

     Dalyvaus kolektyvai iš Lenkijos ir Rusijos

     Kaip pasakojo bendruomenės „Daukšaičių pušynėlis" pirmininkė Alma Vanagienė, į šventę, kuri planuojama birželio 20 d. (šeštadienį) atvyks kolektyvai ne tik iš Klaipėdos rajono. Tikimasi sulaukti svečių iš Punsko (Lenkija) ir Rusijos. Iš viso planuojama, kad šventinėje scenoje pasirodys apie 100 žmonių.

     Jonines daukšaitiškiai, anot pirmininkės, mini jau apie 20 metų, kaimo gyventojai tiesiog neįsivaizduoja, kaip galėtų apsieiti be šios vasaros šventės.
     „Praėjusiais metais Daukšaičių miestelio centre ir skveruose šurmuliavo apie 1000 žmonių", – šventės dalyvių gausą prisiminė aktyvi daukšaitiškė.
     Kadangi buvo vykdomas projektas „Kalendorinių švenčių tradicijos ir papročiai Punsko ir Daukšaičių bendruomenėse", Joninių šventė buvo gausi tradicinių žaidimų, būrimų, simbolikos.
     „Šiemet sugalvojome šiek tiek kitaip – rengti liaudiškos muzikos festivalį", – kalbėjo A.Vanagienė.

Praėjusiais metais į Daukšaičių Jonines atvyko gausus būrys Punsko lietuvių. Bendruomenės archyvo nuotr.

 

     Punsko lietuviai demonstruos savas Joninių tradicijas

     Kaip pasakojo bendruomenės pirmininkė, Punsko lietuviai ketina taip pat aktyviai įsijungti į Joninių šventės veiklas, savo gerąja patirtimi apie Joninių tradicijas ir papročius jie pasidalins kūrybinių dirbtuvių veiklose, dalyvaus šventinėje programoje, koncertuos ir įtrauks žiūrovus į Joninių liaudiškus šokius, ratelius, žaidimus, burtus.
     Nuo 16 val. prasidės vakarinė šventės dalis, kurioje vyks liaudiškos muzikos festivalis. Pagal Klaipėdos r. Savivaldybės tarptautinių projektų programą bendruomenei „Daukšaičių pušynėlis" Joninių šventės organizavimui ir svečių iš Punsko priėmimui yra skirta 1400 Eur.

 

     Daukšaitiškių tikslas – parodyti savo kaimo galimybes

     Iki šventės pradžios likus daugiau nei mėnesiui, pagrindinis vietos gyventojų rūpestis – tinkamai jai pasiruošti.
„Mūsų tikslas – išryškinti kaimo galimybes, todėl šiemet į šventę bus pakviesti tik vietiniai prekeiviai. Norime parodyti visiems, ką mes mokame, kuo didžiuojamės", – kalbėjo A.Vanagienė.
     Renginio metu veiks Daukšaičių kaimo, taip pat kaimyninių seniūnijų „darbštuolių kiemeliai". Juose bus galima įsigyti sūrių, konditerijos gaminių, medaus, arbatžolių, paragauti žemaitiškos virtuvės patiekalų, įsigyti originalių bendruomenės narių rankomis pagamintų suvenyrų.

     Taip siekiama, kad vietos gyventojai galėtų parodyti savo kūrybą, realizuoti produkciją.

     Siekiant garsinti savo kaimo vardą, daukšaitiškių pagaminti rankdarbiai bus gražiai supakuoti, paženklinti „Daukšaičių pušynėlio" simbolika.

 

     320-ies metų jubiliejaus proga – senųjų fotografijų stendas

     Daukšaičių 320-ies metų jubiliejaus proga bendruomenės namuose buvo paruoštas ir unikalių senųjų fotografijų stendas. Nuotraukų autorius – kaimo šviesuolis devyniasdešimtmetis Vincas Štulcas. Prieš 40-50 metų darytose fotografijose atsispindi tradicinis kaimo gyvenimas, vietos žmonės.
     Sausio pabaigoje buvo surengtas V.Štulco autorinis vakaras, kuriame senjoras parodė niekur nematytą filmuotą medžiagą iš kaimo gyvenimo.
Kaip teigė A.Vanagienė, save ar artimuosius filmuotoje juostoje atpažinę daukšaitiškiai aikčiojo iš nuostabos.

 

     Kalendoriuose – naujas tradicinis renginys

     Tradiciniai Daukšaičių bendruomenės renginiai sutampa su kalendorinėmis šventėmis: kasmet organizuojama Trijų Karalių šventė, Užgavėnės, Kaziuko mugė, Joninės, Žolinės, adventinė popietė, kalėdinis vakaras. Bendruomenė taip pat noriai įsijungia į įvairias labdaros akcijas, pavyzdžiui, dalyvauja Maltos ordino akcijoje „Sriuba vienišiems seneliams".
     Daukšaičiuose organizuojamos ir ilgaamžių gyventojų jubiliejinės šventės, sporto renginiai, vedami edukaciniai užsiėmimai, mokymai, važiuojama į ekskursijas.
     Bendruomenės nariai lankosi rajono įstaigų rengiamose mugėse, kuriose prekiauja pačių pagamintais floristikos gaminiais, surinktomis vaistažolėmis, rankdarbiais.
     Šiais metais, gegužės mėnesį, senjorų pageidavimu, pirmą kartą buvo suorganizuota „Senjorų vakaronė". Renginys vyresnio amžiaus kaimo gyventojams praskaidrino nuotaiką, privertė pamiršti kasdienius rūpesčius ir padėjo turiningai praleisti laisvalaikį, todėl planuojama jį įtraukti į tradicinių Daukšaičių renginių kalendorių.

 

vvg

Daugiau informacijos apie pajūrio bendruomenes – internetinėje svetainėje www.pajuriobendruomenes.lt

Joninių šventės akimirkos – bendruomenės archyvo nuotraukose:

Atnaujinta 15 gegužės 26, Antradienis 21:55

Paveikslėlių galerija

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,