Logo
 Spausdinti šį puslapį

Nuoširdus ir nenuilstamas darbas suvienijo Vėžaičių bendruomenę

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Vėžaičių bendruomenės savanoriai lankėsi Italijoje. Vėžaičių bendruomenės savanoriai lankėsi Italijoje.

     Kiekvienas, užsukęs į Vėžaičių konferencijų centrą, žavisi moderniomis ir jaukiomis patalpomis, jų galimybėmis. Retas susimąsto, kad už viso to slepiasi ilgos valandos nuoširdaus ir savanoriško miestelio bendruomenės narių triūso.

 

     Talkose dirbta 3700 valandų

     Pagal „Leader" programą Visuomeninė organizacija Vėžaičių bendruomenė įgyvendino projektą „Vėžaičių konferencijų centro įkūrimas", kuriam skirta 449 286,08 litų (130 122,24 eurų) parama. Nors suma nemenka, kaip pasakojo Vėžaičių bendruomenės pirmininkas Vidmantas Gedvilas, sunkiausias buvo savanoriškas darbas.

     „Pagal projektą 10 proc. darbų turėjo būti savanoriški. Tai buvo didelis iššūkis", – prisipažino V.Gedvilas.

 

Bendruomenės nariai negailėjo savo laiko. A.Jokubaičio nuotr.

 

     Pirmiausia žmones teko sutelkti bendrai veiklai ir tai pavyko. Bendruomenės pirmininkas nurodė, kad iš viso buvo surengta 17 talkų, jose 3700 valandų triūsė ir savo jėgų negailėjo 78 žmonės. Jų atlikti darbai įvertinti bemaž 50 tūkst. litų (14 481 euru).

     Negana to, bendruomenė savo jėgomis suremontavo greta esantį koridorių, nors jis nebuvo įtrauktas į projektą.

 

     Triūsą vainikavo rezultatas

     Tarp 78 savanorių buvo ir daugiau, ir mažiau dirbusių, pasitaikė ir tokių, kurių nepavyko įkalbėti ateiti į neatlygintinas talkas. Beveik kiekvienoje talkoje triūsė maždaug 10 aktyviausių vėžaitiškių branduolys. V.Gedvilas prisiminė, kad uoliai darbavosi ir jo a.a. 80-ies metų tėvas.

     „Prisimenu, kaip visos moterys pabaigoje buvo pavargusios. Raginau dar susitelkti, nes atidarymas buvo numatytas už dviejų savaičių. Vienur reikėjo grindis išplauti, kitur kažką nušveisti... Jau pyko jos", – šypsojosi V.Gedvilas, prisiminęs nuveiktus darbus.

     „Bet atidarymas buvo puikus!" – tuoj atsiliepė bendruomenės moterys.

 

     Dirbti buvo verta

     Viena aktyviausių talkų dalyvių Aldona Gedvilienė atskleidė, kad iš pradžių buvo sunku patikėti, kad pavyks tiek daug padaryti.

     „Patalpos buvo baisios – labai apleistos. Bet žmonės labai geranoriškai ėjo dirbti. Visi nudulkėję vėliau kieme išsivirdavome valgyti. Didelis privalumas tas, kad bendras darbas, pašnekesiai pietų metu subūrė žmones", – džiuginančia patirtimi dalijosi A.Gedvilienė.

     Moteris neslėpė, kad buvo skeptikų, kurie netikėjo, kad žmonės dirba už dyką, tačiau dabar visi yra patenkinti.

     „Buvo įdomu ir gera. Visus darbus dirbame bendruomenės labui", – reziumavo A.Gedvilienė.

     Aktyviai talkose darbavosi ir Petras Baltiejus. Jis teigė, kad įdėtas vargas tikrai pasiteisino.

     „Tos patalpos žmonėms buvo žinomos, tik laikas buvo padaręs savo... Kai ėmėmės projekto, žinojome, kad toks centras tikrai bus reikalingas", – sakė P.Baltiejus.

     Vyras samprotavo, kad gyventojus eiti į talkas paskatino žinojimas, kad jų darbas turės likutinę vertę.

     „Reikia dirbti, nes niekas iš nieko neatsiranda. Ką pats darysi, tą ir turėsi. Ir ne viskas šiuo atveju pinigais matuojama. Viską darėme dėl bendruomenės gerovės ir bendrystės", – patikino P.Baltiejus.

     Kita uoli talkų dalyvė Gėnia Anužienė antrino, kad projekto nauda – akivaizdi. Ji prisipažino į talkas ėjusi su didžiausiu noru.

     „Kitų „ūkiškų" darbų nelabai turiu, tad man talkos buvo ir pramoga, ir sportas, proga pajudėti", – kalbėjo G.Anužienė.

 

     Paskatinimas – kelionės

     Dirbusių savanorių laukė maloni staigmena – kas daugiausiai plušėjo talkose, buvo apdovanoti pažintine kelione į Italiją.

     „Keturios bendruomenės rašėme projektą, gavome po 10 tūkst. litų (beveik 2 897 eurus). Kelionės metu susitikome su trimis bendruomenėmis: su viena – Lenkijoje ir su dviem – Italijoje. Projekto tikslas – pasidalinti informacija, kaip vyresnio amžiaus žmonės įtraukti į bendruomeninę veiklą", – aiškino V.Gedvilas.

 

Kelionės akimirka. A.Jokubaičio nuotr.

 

     Bendruomenės pirmininkas pasakojo, kad gautus pinigus kelionei padalino tiems bendruomenės nariams, kurie dirbo daugiausiai.

     „Iš pradžių galvojome, kad žmonės susipyks, tačiau bėda buvo išspręsta, pasiėmus darbų tabelį. Kas daugiausiai dirbo, tiems kompensavome visą sumą – 1700 litų (daugiau nei 492 eurus), kitiems – 1300 litų (daugiau nei 376 eurus) ir t.t. Ir visi buvo laimingi", – kalbėjo V.Gedvilas.

     Puikus stimulas dirbusiesiems buvo ir nemokama ekskursija po Lietuvą.

     Paklaustas, kokio savanorystės indėlio dar trūksta, V.Gedvilas tvirtino, kad darbai dar nesibaigė.

     „Pavyzdžiui, reikėtų baigti tvarkyti rūbinę, tad savanoriškai dirbti nusiteikę žmonės tikrai būtų naudingi", – akcentavo V.Gedvilas.

 

Daugiau informacijos apie pajūrio bendruomenes – internetinėje svetainėje www.pajuriobendruomenes.lt

 

vvg

Vėžaičių bendruomenės darbų, kelionių, švenčių akimirkos – A.Jokubaičio nuotraukose:

Atnaujinta 15 birželio 07, Sekmadienis 21:00

Paveikslėlių galerija

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,