Logo
 Spausdinti šį puslapį

Smilgynų gyventojai stos į kovą su nedrausmingais vairuotojais

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Dulkantys keliai gyventojams yra didžiulis galvos skausmas. Dulkantys keliai gyventojams yra didžiulis galvos skausmas.

Pralėkė automobilis, o paskui jį – dulkių kamuolys. Tokius reginius kasdien matantys Smilgynų ir aplinkinių kaimų gyventojai nebegali su tuo daugiau taikstytis.

 

Dulkės kyla kamuoliais

Kaimo bendruomenė „Smilgynai ir kaimynai“ vienija 8 kaimus: Smilgynus, Šatrius, Šakinius, Sėlenus, Sėlenėlius, Eglynus, Alksnius ir Šlapšilę. Ne vieną jų vagoja ilgi žvyrkeliai, kuriuose apie kitų gerovę nesusimąstantys vairuotojai greičio pedalus spaudžia nesikuklindami. Už jų automobilių likę dulkių kamuoliai irgi neatrodo kukliai.

Bendruomenės „Smilgynai ir kaimynai“ pirmininkė Rasa Petrauskienė tvirtino, kad dulkantys keliai vietos gyventojams yra didžiulis galvos skausmas.

„Mūsų žvyrkeliai labai dulka. Automobiliams lekiant, dulkių stulpai pakyla į aukštumas. Nebūna net kuo kvėpuoti“, – aiškino R.Petrauskienė.

Pasak jos, šie regioniniai keliai yra retai laistomi ir gyventojams dėl to kyla daug problemų.Juose leidžiama važiuoti 70 kilometrų per valandą greičių. Kadangi žvyrkeliai pakankamai geri, duobių nėra, vairuotojai tempo ir nelėtina.

 

Visur – vien dulkės

Bendruomenės pirmininkė kalbėjo, kad dulkės gyvenvietėse – kasdienis vaizdas.

„Pralekia pasikeisdamos kelios sunkiasvorės mašinos ir visas dulkių kamuolys nusėda ant žmonių. Jei ne ant jų – tai ant namų. Jei kam džiūsta skalbiniai, galima juos iš naujo skalbti. Pavyzdžiui, automobiliai, stovintys kiemuose, iš juodų lieka balti. Šalia gyvena žmonės, vaikšto vaikai,besilaukiančios moterys. Šaligatvių nėra, tad visi vaikšto keliu ir nuolat kvėpuoja dulkėmis“, – nuogąstavo R.Petrauskienė.

Ji pridūrė, kad gyvenvietėse yra daug vaikų ir kūdikių, kurių nė negalima išvežti į lauką. Negana to, dulkių sluoksnius kasdien tenka šveisti nuo savo daržuose užaugintų daržovių, vaisių ir kitų gėrybių.

 

Imsis veiksmų

Bendruomenės „Smilgynai ir kaimynai“ nariai svarstė, kad situaciją pirmiausia pagerintų vairuotojų sąmoningumas.

„Mes patys važinėjame kultūringai. Ir netgi nevengiame sudrausminti kitų, greitai lakstančių. Tie vairuotojai net nesuvokia, ką jie daro ir kaip kenkia aplinkiniams gyventojams. Kažką daryti reikia“, – įsitikinusi R.Petrauskienė.

Bendruomenės nariai mąstė, kad reikėtų atkreipti vairuotojų dėmesį – apeliuoti į sąžinę. Viena idėjų – pakabinti stendus, kuriuose jie būtų raginami vairuoti kultūringai. Galbūt bus pasitelkti ir šmaikštūs užrašai.

 

Iš Kelių eismo taisyklių:

Ne gyvenvietėse leidžiama važiuoti:

lengvaisiais automobiliais, motociklais ir triračiais automagistralėse nuo balandžio 1 d. iki spalio 31 d. – ne didesniu kaip 130 km/h greičiu, nuo lapkričio 1 d. iki kovo 31 d. – ne didesniu kaip 110 km/h greičiu, greitkeliuose nuo balandžio 1 d. iki spalio 31 d. – ne didesniu kaip 120 km/h greičiu, nuo lapkričio 1 d. iki kovo 31 d. – ne didesniu kaip 110 km/h greičiu, keliuose su asfalto ar betono danga – ne didesniu kaip 90 km/h greičiu, kituose keliuose – ne didesniu kaip 70 km/h greičiu.

 

vvg

Daugiau informacijos apie pajūrio bendruomenes – internetinėje svetainėje www.pajuriobendruomenes.lt

 

 

Atnaujinta 15 birželio 26, Penktadienis 17:20

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,