Logo
 Spausdinti šį puslapį

Į keramikos užsiėmimus – mokytis, tobulėti ir pabendrauti

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Užsiėmimų metu bendruomenės nariai semiasi žinių, mokosi ir tobulėja. Užsiėmimų metu bendruomenės nariai semiasi žinių, mokosi ir tobulėja.

Kaimo bendruomenės „Smilgynai ir kaimynai“ narius nedvejojant galima vadinti tikrais darbštuoliais. Be galybės kitų veiklų jie kiekvieną savaitę skuba į keramikos užsiėmimus, kuriuose semiasi įgūdžių, tobulėja ir kuria pačius įvairiausius darbus.

 

Patalpos – lyg po karo

Buvo metas, kai kaimo bendruomenės „Smilgynai ir kaimynai“ nariai galėjo tik pasvajoti apie jaukias savas patalpas, kuriose galėtų sueiti ir bendrauti. Jų neturint, tekdavo rinktis valdybos narių turimose kaimo turizmo sodybose, o į valdybos posėdžius eiti tai pas vieną, tai pas kitą.

Šiandien viskas – kitaip. Bendruomenės nariai nuo 2013-ųjų metų balandžio laiką leidžia gražiuose bendruomenės namuose, kurių pastatas naujam gyvenimui atgimė pačių smilgyniškių ir aplinkinių kaimų gyventojų dėka.

Viskas prasidėjo nuo to, kad iniciatyvi bendruomenė pastebėjo, jog vietovėje beveik neplėtojami smulkūs verslai, o atlikta apklausa parodė, kad gyventojai labiausiai nori turėti galimybių stiprinti savo gebėjimus. Pagal „Leader“ programą imtasi įgyvendinti projektą „Septynių kaimų gyventojų gebėjimų ugdymas ekonominio gyvenimo įvairinimui“. Buvo gauta 98 571,19 Lt (28 548,19 Eur) parama.

Bendruomenė užsimojo skatinti gyventojų meninę saviraišką ir stiprinti molio apdirbimo gebėjimus ir siuvimo bei siuvinėjimo įgūdžius. Tačiau pirmiausia teko suremontuoti 1870 metais statyto pastato patalpas, kuriose anksčiau veikėSėlenų pagrindinė mokykla. Jas bendruomenė panaudos sutarties pagrindu gavo iš Klaipėdos rajono savivaldybės.

Patalpų būklė buvo ypač prasta.

Patalpos buvo kaip iš po karo. Viską buvo apėmęs pelėsis, grindys supuvusios...“ – sunkią pradžią prisiminė bendruomenės nariai.

 

vidine keramika

Bendruomenės nariai daugiausia savo kurtų darbelių išdovanoja.

 

Mokosi ir tobulėja

Šiandien kardinaliai pasikeitusiose patalpose istoriją byloja palikti autentiškų plytų motyvai. Čia niekada nėra nuobodu. Aktyvūs Smilgynų ir kitų kaimų gyventojai užsiima galybe veiklų. Viena jų – molio ir keramikos užsiėmimai, vykstantys kas savaitę.

Pasak bendruomenės pirmininkės Rasos Petrauskienės, visi žino, kad kiekvieną antradienį 18 val. vyksta molio užsiėmimai, tad visada susirenka grupelė žmonių – tuščia niekada nebūna.

Lipdome molį, keramiką,turime įsigiję degimo krosnį. Kai parašome kokį projektą, pasikviečiame lektorių. Kitą kartą ir patys palektoriaujame, taip pat surandame, kas nemokamai surengia paskaitėlių. Kai niekas neveda paskaitų, patys darome, ką sugebame“, – pasakojo R.Petrauskienė.

Ji tvirtino, kad kol kas užsiėmimų dalyviai daugiausia semiasi žinių, mokosi ir tobulėja. Tačiau lentynose surikiuoti kūriniai byloja, kad jie kruopštiems bendruomenės nariams pavyksta vis geriau ir geriau.

Iš pradžių nieko nemokėjome. Menininkė iš Vokietijos, liaudies meistrė Helga Bing važiavo pas mus kelis mėnesius, mokė pagrindų, lipdyti visokias figūras. Iš pradžių lipdėme tik vazeles, lėkšteles...“ – vardijo R.Petrauskienė.

Dabar bendruomenės nariai jau gali pagaminti įvairių daiktų, taip pat lieti iš formų.

 

Papuoš namus

Bendruomenės nariai pasakojo, kad daugiausia darbelių išdovanoja. Praėjusią savaitę savo lipdytomis molinėmis širdelėmis (jų padarė net 120) ir surengtu koncertu jie pradžiugino Viliaus Gaigalaičio globos namų gyventojus ir darbuotojus.

Nutraukti užsiėmimų bendruomenės nariai neketina. Priešingai – viliasi, kad laimėjus projektą, pavyks surengti daugiau pamokų.

Ateityje žadame gaminti molinius namų numerius. Tačiau dar norime įgauti įgūdžių. Taip pat turime įvairių minčių dalyvauti mugėse. Kai patobulėsime, savo gaminių galėsime pasiūlyti aplinkinėms kaimo turizmo sodyboms. Be to, norime išmokti žiesti“, – ateities planais dalijosi bendruomenės pirmininkė.

 

Vaizdo įrašas:

 

vvg

Daugiau informacijos apie pajūrio bendruomenes – internetinėje svetainėje www.pajuriobendruomenes.lt

               

mano-gargzdai.lt nuotraukos:

 

 

Atnaujinta 15 birželio 26, Penktadienis 17:22

Paveikslėlių galerija

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,