Logo
 Spausdinti šį puslapį

Tilvikų kaimo bėdas atperka gyventojų vienybė

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
B.Petkevičienė įsitikinusi, kad, ištikus bėdai, Tilvikų gyventojai padės vieni kitiems. B.Petkevičienė įsitikinusi, kad, ištikus bėdai, Tilvikų gyventojai padės vieni kitiems.

Ko gero, retą Lietuvos kaimą aplenkė emigracijos banga ar darbo stygius. Ne išimtis ir Klaipėdos rajono Tilvikų kaimas. Tačiau jo gyventojai nepasiduoda ir viliasi, kad gyvenvietė dar įgaus antrą „kvėpavimą“.

        

Gretas praretino emigracija

Kaip ir visoje šalyje, nemenkas būrys tilvikiškių, prasidėjus krizei, nutarė laimės ieškoti svečiose šalyse. Tilvikų kaimo bendruomenės valdybos narė Barbora Petkevičienė pasakojo, kad emigracijos padariniai – ypač pastebimi.

„Svetur, daugiausia į Angliją ir Airiją, išvyko apie 40 mūsų žmonių. Ir jie dar yra negrįžę, tik vienas kitas“, – nuogąstavo tilvikiškė.

Pasak moters, per šventes jaunimas grįžta aplankyti artimųjų, dalyvauja varžybose, tačiau gyventi čia vargu ar grįš.

          

Reikia gyvasties

Atokiame Klaipėdos rajono kaime netrūksta ir kitų bėdų: čia nėra didelių verslininkų, uždaryta anksčiau veikusi kaimo turizmo sodyba, gyvenvietė nevilioja naujakurių.

„Esame paprastas kaimelis. Pristinga mums kartais dėmesio... Kadangi esame atokiau nuo visų kitų, ir greideriuojant kelius nukenčiame, reikia palaukti, nes darbininkams būna ne pakeliui“, – Tilvikų kaimo gyventojams aktualius rūpesčius vardijo B.Petkevičienė.

2008-2010 metais savo veiklumu ir energija džiugino apylinkių jaunimas, kuris dabar yra kiek „prigesęs“.

„Buvo anuomet jaunimo lyderis, kuris į talkas po 20 vyrukų sukviesdavo. Vėliau jis išvyko studijuoti į užsienį ir bepasirodo labai retai. Lyderis, kuris pastūmėtų ir kitus – labai reikalingas“, – mąstė B.Petkevičienė.

Ji svarstė, kad būtų puiku, jei kaimui kas įneštų gyvasties ir naujovių.

            

tiltelis

Prie tvenkinuko kasimo darbų prisidėjo vietiniai žmonės.

 

Išties pagalbos ranką

Visgi tilvikiškiai turi ir kuo pasidžiaugti. B.Petkevičienė tvirtino, kad gyventojai čia gražiai tvarkosi, triūsia keli didesni ūkininkai.

Nors pagal „Leader“ programą įgyvendinant projektą „Tilvikų parko pritaikymas aktyviam poilsiui ir pramogoms“ stigo laiko organizuoti didesnius renginius, gyvenvietė nėra pasyvi: rengiamos Joninių šventės, įvairios sporto varžytuvės.

Ypač džiugina gyventojų vienybė.

„Laimei, didelių išbandymų nepasitaikė. Tačiau prireikus, tikrai subėgs visas kaimas ir, jei reikės, išties pagalbos ranką“, – užtikrintai kalbėjo B.Petkevičienė.

Ji prisiminė, kad kartą kaime dingo vaikas. Visi sujudo, jaudinosi, išnardė tvenkinius. Visų džiaugsmui, viskas baigėsi laimingai ir kiek juokingai – pasirodo, mergaitė buvo įsliūkinusi į rūsį ir ten užmigusi.

          

SCENA

Scenos įrengimui pritrūkus lėšų, parėmė Artūras Auksorius.

 

Dirbo talkose

Entuziastingai Tilvikų gyventojai renkasi ir į organizuojamas talkas. Tvarkant kaimo parką jų prireikė ne vienos.

„Į talkas parke susirinkdavo po 15-17 dalyvių. Kartais kiek mažiau. Talkų surengta labai daug. Pirmiausia teritorijoje iškirtome krūmus, paskui išsinešėme šakas, prisidėjo žmonės prie tvenkinuko kasimo. Šis darbas mums kainavo daugiau nei 4 tūkst. Lt (daugiau nei 1158 Eur). 600 Lt (daugiau nei 170 Eur) skyrė Klaipėdos rajono savivaldybė, likusius pinigus skyrėme iš bendruomenės biudžeto, dar žmonės prisidėjo savomis lėšomis“, – džiaugėsi bendruomenės narė.

Pagalbą suteikė ir daugiau geranoriškai nusiteikusių žmonių.

„Atsiranda geraširdžių žmonių. Kulių girininkijos girininkai padovanojo spyną ir trosą, saugantį įvažiavimą į parką. Scenos įrengimui pritrūkus lėšų, padėjo ir parėmė Artūras Auksorius“, – teigė B.Petkevičienė.

            

Vizijose – gražios idėjos

Artimiausiu metu žadama patobulinti vaikų žaidimų aikštelės įrenginius: pridėti dar vienas kopetėles, laipiojimo virvę.

Netrūksta ir gražių svajonių: turėti erdvesnes bendruomenės patalpas, į jau sutvarkytą parką atvesti elektrą, šią gamtos kertelę padaryti dar patrauklesnę – galbūt kada nors per parko teritoriją įrengti nusileidimo trosą, kuriuo būtų galima praskrieti per visą slėnį.

 

vvg

Daugiau informacijos apie pajūrio bendruomenes – internetinėje svetainėje www.pajuriobendruomenes.lt

Atnaujinta 15 birželio 26, Penktadienis 17:23

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,