Logo
 Spausdinti šį puslapį

Bendruomenė „Smilgynai ir kaimynai“ – lyg graži vieninga šeima

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Paklausti, kaip randa laiko užsiimti tokiu kiekiu veiklų, bendruomenės nariai tvirtino, kad, jei yra noro, laiko visada galima rasti. Paklausti, kaip randa laiko užsiimti tokiu kiekiu veiklų, bendruomenės nariai tvirtino, kad, jei yra noro, laiko visada galima rasti.

Jie kartu džiaugiasi ir pramogauja, kartu liūdi. Ir tai – ne du geriausi draugai. Taip apibūdinti galima vieningumu, bendryste ir aktyvumu išsiskiriančią Klaipėdos rajono kaimo bendruomenę „Smilgynai ir kaimynai“.

 

Suburti nebuvo sunku

Kaimo bendruomenė „Smilgynai ir kaimynai“ įkurta 2010 m. rugsėjo 7 d. Ji vienija 8 kaimus: Smilgynus, Šatrius, Šakinius, Sėlenus, Sėlenėlius, Eglynus, Alksnius ir Šlapšilę.

Bendruomenės pirmininkė Rasa Petrauskienė paklausta, ar buvo sunku suburti žmones į bendruomenę, tvirtino, kad tai buvo lengva.

Aplinkiniai kaimai neturi nei kultūros namų, nei kokio parko, nėra tokios vietos, kur būtų galima susiburti, susirinkti. Anksčiau buvome nepažįstami, dabar vieni kitus pažįstame. Švenčiame visų jubiliejus, padedame vieni kitiems“, – teigė bendruomenės pirmininkė.

Anot jos, aktyvių narių netrūksta, tiesiog vieni aktyviau renkasi į vienas veiklas, antri – į kitas. Aktyviausiųjų branduolį sudaro maždaug 25 žmonės. Bendruomenės veikloje entuziastingai dalyvauja ir senjorai, ir vaikai.

 

Lipdo, siuvinėja, verda muilą

Pradėjęs bendrauti su bendruomenės nariais supranti, kad ji yra išties unikali – vieninga it kumštis, o daugybę veiklų tiesiog sunku suskaičiuoti.

Kiekviena savaitę bendruomenės nariai skuba į keramikos ir molio užsiėmimus. Dar viena veikla – siuvimas ir siuvinėjimas mašina.

Vykdome užsakymus – žmonės gali kreiptis. Galime išsiuvinėti norimus užrašus ar paveiksliukus. Gauname užsakymų iš mokyklų, darželių išsiuvinėti švarkelius“, – vardijo bendruomenės pirmininkė R. Petrauskienė.

Molio apdirbimo gebėjimus ir siuvimo bei siuvinėjimo įgūdžių bendruomenės nariai įgavo pagal „Leader“ programą vykdyto projekto „Septynių kaimų gyventojų gebėjimų ugdymas ekonominio gyvenimo įvairinimui“ metu.

Bendruomenės nariai gali nustebinti ir pačių virtu natūraliu muilu.

 

vidine smilgynu veiklos

Bendruomenė yra įsigijusi reikiamą stalo teniso įrangą, vyksta treniruotės, varžybos.

 

Muzikalūs ir sportiški

Džiugina tai, kad bendruomenėje netrūksta talentingų žmonių. Įvairių renginių metu savo poezijos kūriniais džiugina Jūratė Budrienė ir Regina Tarvydienė. Visus išjudina ir nejučia linguoti verčia suburta vokalinė-instrumentinė grupė „Smilgynai ir kaimynai“, kurioje muzikuoja Algirdas Žemgulis, Stasys Pamedytis ir Ovidijus Lingys. Grupė repetuoja bendruomenės namuose ir pasirodo per visus gyvenvietėje vykstančius renginius, o dabar pradėjo koncertuoti ir kitose vietovėse. Savo dainomis dažnai pradžiugina ir Milda Žemgulytė.

Mėgstantys sportą taip pat nėra užmiršti – bendruomenė yra įsigijusi reikiamą stalo teniso įrangą, vyksta treniruotės.

Norintys atsipalaiduoti bendruomenės nariai gali pasimėgauti limfodrenažinio masažo aparatu.

Daug gražių akimirkų dovanoja ir turimas projektorius bei ekranas ant sienos.

Kai vyksta įdomios varžybos, pavyzdžiui, krepšinio, visi susirenkame ir smagiai jas žiūrime kartu. Galime žiūrėti ir filmus, tačiau nebespėjame“, – šypsojosi R.Petrauskienė.

Dar vienas bendrystės įrodymas – įsteigtas nelaimių fondas.

Kartą įvyko avarija. Kad padėtume nukentėjusiai moteriai, bendruomenės valdyba surinkome pinigų ir juos atidavėme nelaimę patyrusiai šeimai. Tada kilo mintis įsteigti nelaimės fondą, kad, jei kartais kas atsitiktų, bendruomenė galėtų padėti“, – idėją pristatė bendruomenės pirmininkė.

 

Draugėn suburia tradicinės šventės

Verta paminėti ir bendruomenės organizuojamų tradicinių švenčių įvairovę.

Pagrindinė mūsų šventė – Užgavėnės. Kasmet persirengėliai važinėja po kaimus, kviečia visus į prie bendruomenės namų vykstančią šventę. Būna paruoštas scenarijus, muzika, laužas, Morė, kepame blynus, verdame košę, geriame karštą vyną. Labai graži šventė“, – džiaugėsi R.Petrauskienė.

Kiekvienais metais „Smilgynų ir kaimynų“ bendruomenė surengia adventinę popietę. Ji, pasak bendruomenės pirmininkės, būna ramesnė, kartu su klebonu visi susėda prie stalo, pasiruošia programėlę. Prieš Kalėdas visada vyksta tradicinės mišios, laikomos už bendruomenę. Į jas suguža visų aplinkinių kaimų gyventojai.

Kasmet vasarą švenčiamas ir bendruomenės gimtadienis, kurio metu irgi netrūksta atrakcijų ir smagių akimirkų.

Įdomu tai, kad kiekvienas bendruomenės narys žino, kad Naujųjų metų išvakarėse niekur neišvykusieji, vieniši gyventojai 23.30 val. gali ateiti į bendruomenės namus. Čia visada susirenka žmonių, kurie kartu gali pasidžiaugti eglute, muzika, fejerverkais.

Smilgynai ir kaimynai“ nepraleidžia ir Gargžduose vykstančių renginių – dalyvauja Obuolių fiestose, miesto gimtadienio šventėse.

Paklausti, kaip randa laiko užsiimti tokiu kiekiu veiklų, bendruomenės nariai tvirtino, kad, jei yra noro, laiko visada galima rasti.

 

Yra ir noro, ir žmonių

Bendruomenės narių galvose kunkuliuoja ne ką mažiau idėjų ir planų ateičiai: jie viliasi laimėti projektus ir rengti zumbos treniruotes, anglų kalbos pamokas, svarsto apie šokių vakarus „Kam per 30“.

Praverstų ir didesnės bendruomenės namų patalpos.

Dabar viską galime daryti turimose patalpose, tik jų – per mažai. Užsiimame įvairia veikla, pavyzdžiui, po kiekvieno keramikos užsiėmimo viską sutvarkome, kad kiti galėtų muzikuoti, žaisti stalo tenisą ir pan. Jei būtų kokia patalpėlė veiklai su moliu, nereikėtų visko nuolat kraustyti. Bet džiaugiamės ir tuo, ką turime. Be to, iš savo lėšų pasistatėme malkinę“, – kalbėjo R.Petrauskienė.

Pasvajojama ir apie galimybę įrengti rekreacinę zoną.

Tvarkome žemės klausimus, norime statyti sulčių ir vyno fabrikėlį.Būtų gerai lauke įrengti sceną, sporto aikštyną, vaikų žaidimų aikštelę, parką... Ir noro yra, ir žmonių“, – bendruomenės svajas vardijo R.Petrauskienė.

 

vvg

Daugiau informacijos apie pajūrio bendruomenes – internetinėje svetainėje www.pajuriobendruomenes.lt

 

Bendruomenės „Smilgynai ir kaimynai“ veiklų akimirkos:

 

Atnaujinta 15 birželio 26, Penktadienis 17:23

Paveikslėlių galerija

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,