Logo
 Spausdinti šį puslapį

Kas švenčia Vietos savivaldos dieną?

Įvertinkite šį įrašą
(3 balsai)
Asociatyvi Agotos Kundrotaitės nuotr. Asociatyvi Agotos Kundrotaitės nuotr.

     Spalio 10 dieną Lietuvoje minima Vietos savivaldos diena. Kadangi šiemet ši graži šventė sutapo su laisvadieniu, jau savaitės pabaigoje per Lietuvą nuvilnijo jos paminėjimo atgarsiai įvairiose šalies savivaldybėse. Daug kur vyko iškilmingi minėjimai, koncertai, kuriuose buvo sveikinami „savivaldybių darbuotojai, dirbantys labai atsakingą darbą".


     Skaitant komentarus socialiniuose tinkluose, netikėtai užkliuvo vieno komentatoriaus klausimas, kuriuo autorius paprašė patikslinti, ką reikėtų laikyti savivaldybės darbuotoju? Be abejo, apeliuojama buvo į tai, kad savivaldybėje yra daug įstaigų ir įmonių, kurių savininku yra savivaldybė, tačiau šių įstaigų ir įmonių atstovai į šventę pakviesti nebuvo.

     Keli kuklūs atsakymai suglumino daug labiau nei pats klausimas. Savivaldybės tarybos nariai, viešųjų ir biudžetinių įstaigų darbuotojai svarstė, kas su kuo sudaro darbo sutartį, ką galima, o ko negalima įvardinti kaip savivaldybės (ar net savivaldos!!!) darbuotoju.

     Leiskite patikslinti, kas yra kas, remiantis Lietuvos Respublikos Vietos savivaldos įstatymo (aktuali redakcija, galiojanti nuo 2015 07 10 iki 2016 01 01) 3 straipsnyje pateikiamomis pagrindinėmis šio įstatymo sąvokomis:

     Savivaldybė – įstatymo nustatytas valstybės teritorijos administracinis vienetas, kurio bendruomenė turi Konstitucijos laiduotą savivaldos teisę, įgyvendinamą per to valstybės teritorijos administracinio vieneto nuolatinių gyventojų išrinktą savivaldybės tarybą, kuri sudaro jai atskaitingas vykdomąją ir kitas savivaldybės institucijas ir įstaigas įstatymams, Lietuvos Respublikos Vyriausybės (toliau – Vyriausybė) ir savivaldybės tarybos sprendimams tiesiogiai įgyvendinti. Savivaldybė yra viešasis juridinis asmuo.

     Vietos savivalda – įstatymo nustatyto valstybės teritorijos administracinio vieneto nuolatinių gyventojų bendruomenės, kuri turi Konstitucijos laiduotą savivaldos teisę, savitvarka ir savaveiksmiškumas pagal Konstitucijos ir įstatymų apibrėžtą kompetenciją.

     Savivaldybės bendruomenė – savivaldybės nuolatiniai gyventojai, bendrais viešaisiais poreikiais, interesais ir savivaldos teisiniais santykiais susieti su savivaldybės taryba ir kitais viešojo administravimo funkcijas atliekančiais savivaldybės subjektais.

     Taigi, jei jau švenčiame Vietos savivaldos dieną, pirmiausia, turėtume atsigręžti į kiekvienos savivaldos pagrindą – ją sudarančią bendruomenę. Bandymai „pavogti" šventę iš bendruomenės ir ją paversti profesine švente, kukliai tariant, glumina. Džiugu, kad tarp visų komentatorių atsirado bent vienas sveiko proto žmogus, parašęs „švęskime vietos savivaldos dieną su visa bendruomene, o ne taip kaip būna švenčiama. Nėra tokios profesijos savivaldos darbuotojas ar savivaldininkas....". Ačiū jam.

 

Klaipėdos universiteto Viešojo administravimo ir teisės katedros dėstytoja Gabrielė Burbulytė

www.valdysena.lt

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,