Logo
 Spausdinti šį puslapį

Energinio naudingumo reikalavimai taikomi ne visiems pastatams

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Aplinkos ministerijos nuotr. Aplinkos ministerijos nuotr.

     Aplinkos ministerijos Statybos ir būsto departamento specialistai gauna vis daugiau paklausimų apie minimalių energinio naudingumo reikalavimų taikymą gamybos, pramonės, sandėliavimo paskirties ir žemės ūkiui tvarkyti skirtiems negyvenamiesiems pastatams.

 

     Pagal Statybos įstatymą minimalūs pastatų energinio naudingumo reikalavimai privalomi naujiems statomiems ir rekonstruojamiems, atnaujinamiems ar remontuojamiems pastatams, kai jų rekonstravimo, atnaujinimo ar remonto, kuriais atkuriamos ar pagerinamos pastato atitvarų ir (ar) inžinerinių sistemų fizinės ir energinės savybės, kaina sudaro daugiau kaip 25 proc. pastato vertės.

     Pastatams, kuriems nėra nustatomi minimalūs privalomi energinio naudingumo reikalavimai, yra priskirti ir nedaug energijos sunaudojantys gamybos ir pramonės, sandėliavimo paskirties bei žemės ūkiui tvarkyti skirti negyvenamieji pastatai. Vadovaujantis Europos standartų nuostatomis, tokiais pastatais laikomi pastatai, kuriuose ilgiau kaip keturis mėnesius per metus šildomas mažesnis negu 50 kvadratinių metrų naudingasis plotas, o likusi pastato naudingojo ploto dalis šildoma trumpiau kaip 2 mėnesius per metus arba jos šildymui naudojama technologinių procesų metu išsiskirianti šiluma.

     Tad pastatų energinio naudingumo reikalavimai netaikytini šiltnamiams ar gamykloms, kurie šaltuoju sezonu šildomi tik technologiniam procesui užtikrinti ar apšildomi naudojantis juose vykdomo technologinio proceso metu išsiskiriančia šiluma, taip pat, tokiems gamybiniams pastatams, kuriems technologiškai šildymas nereikalingas, o šildoma tik nedidelė jų dalis (pvz. iki 50 kvadratinių metrų ploto buitinės patalpos ar darbuotojų persirengimo kambariai).

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,