Logo
 Spausdinti šį puslapį

Net ir viena cigaretė užtraukia atsakomybę

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Klaipėdos AVPK nuotrauka. Klaipėdos AVPK nuotrauka.

Klaipėdos apskrities VPK Klaipėdos rajono PK Prevencijos poskyrio pareigūnai lapkričio 25–26 dienomis vykdė prevencinę priemonę, kurios metu prie prižiūrimoje teritorijoje esančių mokymo, ugdymo įstaigų stebėjo, kaip laikomasi Lietuvos Respublikos tabako kontrolės įstatymo nuostatų, draudžiančių asmenims, jaunesniems nei 18 metų, disponuoti tabako gaminiais ir juos rūkyti.

 

Nepilnamečių rūkymas yra labai opi problema. Siekiant bendromis policijos pareigūnų ir pedagogų pastangomis „išgyvendinti“ rūkymą iš mokyklų, Klaipėdos apskrities VPK Klaipėdos rajono PK policijos pareigūnai vykdė prevencinę priemonę prie Klaipėdos rajono ugdymo įstaigų. Priemonės metu pareigūnai stebėjo, kaip moksleiviai elgiasi pertraukų metu. Suskambus pertraukos skambučiui, moksleivių „rūkalių“ kompanijos (be striukų) skubėdavo į mokyklos teritorijoje esančią rūkymo vietelę. Jaunimėlis „traukė dūmą“, šnekučiavosi. Užklupti rūkantys moksleiviai paaiškino, jog žinojo, kad rūkyti draudžia įstatymas. Žadėjo, kad tai bus paskutinis kartas.

Prevencinės priemonės metu pareigūnai nustatė 10 nepilnamečių, kurie traukė dūmą pertraukų metu. Visi jie prisipažino žinoję, kad nepilnamečiams rūkyti ar turėti tabako gaminių draudžia įstatymas.

Dėl nepilnamečių padaryto teisės pažeidimo, pagal Lietuvos Respublikos administracinių teisės pažeidimų kodekso 1856 str. (Jaunesnių kaip aštuoniolikos metų asmenų tabako gaminių ar susijusių gaminių rūkymas (vartojimas) ar jų turėjimas) Klaipėdos aps. VPK Klaipėdos r. PK pradėta 10 administracinių teisenų. Vieno nepilnamečio turėtas cigarečių pakelis ,,Marlboro“ bei kito nepilnamečio turėta elektroninė cigaretė buvo paimti ir, priėmus sprendimus medžiagose, bes sunaikinti.

Primename, kad Lietuvos Respublikos Seimas 2015 m. balandžio 23 d. priėmė Tabako kontrolės įstatymo pataisas, kuriomis įtvirtino draudimą asmenims iki 18 metų rūkyti (vartoti) tabako gaminius ar jų turėti. Nuo gegužės 1 d. nustatyta administracinė atsakomybė už šį pažeidimą. Nepilnamečių asmenų tabako gaminių ar susijusių gaminių (elektroninių cigarečių) rūkymas (vartojimas), taip pat tabako gaminių ar susijusių gaminių (elektroninių cigarečių ir pildomųjų talpyklų) turėjimas užtraukia baudą nuo 14 iki 28 eurų su tabako gaminių ar susijusių gaminių konfiskavimu. Bauda už jaunesnių kaip 16 metų asmenų nusižengimą skiriama tėvams arba globėjams (rūpintojams). Už pakartotinius nusižengimus bauda siekia nuo 28 iki 86 eurų su tabako gaminių ar susijusių gaminių konfiskavimu.

Taip pat prevencinės priemonės metu viešojoje vietoje, gatvėje buvo sustabdytas Klaipėdos rajono gyventojas, kuris turėjo 0,35 l talpos butelį su skaidriu skysčiu, skleidžiančiu stiprų naminės degtinės kvapą. Vyriškis paaiškino, kad šis skystis – naminė degtinė. Dėl vyriškio padaryto teisės pažeidimo, pagal Lietuvos Respublikos administracinių teisės pažeidimų kodekso 177 str. 1 d., jam buvo taikyta administracinė atsakomybė.

 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,