Logo
 Spausdinti šį puslapį

Vakarų Lietuvoje steigiama nauja Lietuvos kariuomenės brigada „Žemaitija“

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi Dariaus Damulio nuotr. Asociatyvi Dariaus Damulio nuotr.

     Atsižvelgiant į būtinybę stiprinti Lietuvos gynybinius pajėgumus nuo 2016 m. sausio 1 d. Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgose steigiamas naujas vienetas – motorizuotoji pėstininkų brigada „Žemaitija".

 

     „Suprasdami, kad potencialios grėsmės atveju formuoti naujus karinius vienetus gali paprasčiausiai nebūti laiko, taikos metu egzistuojančią kariuomenės struktūrą siekiame priartinti prie karo meto struktūros, kuria yra grindžiami Lietuvos gynybos planai. Antrosios motorizuotosios pėstininkų brigados steigimas Vakarų Lietuvoje yra dar vienas žingsnis siekiant sustiprinti mūsų šalies gynybinę galią," – sako Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Jonas Vytautas Žukas.

     Antroji Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų brigada steigiama Seimo sprendimu, pasiūlius Valstybės gynybos tarybai. Naujosios brigados štabas veiks Klaipėdoje, jo pagrindą sudarys Sausumos pajėgų vadovybės Operacijų planavimo ir valdymo centras. Brigadai priskiriami ir du šiuo metu veikiantys Sausumos pajėgų batalionai: Lietuvos didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų (Klaipėdoje) ir Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio mechanizuotasis pėstininkų (Tauragės r.).

     Per 2016 m. brigadą planuojama papildyti ir tiesiogiai jos štabui pavaldžiomis logistikos, žvalgybos ir ryšių kuopomis, o 2017 m. planuojama pradėti formuoti ir du naujus batalionus – pėstininkų ir artilerijos. Naujosios brigados užduotys tokios pačios, kaip ir šiuo metu jau veikiančios „Geležinio Vilko" brigados – saugoti ir ginti sausumos teritoriją, vykdyti gynybines ar puolamąsias užduotis.

     Brigados kareivių pagrindą sudarys nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos kariai. Vadovaujantis ir aukštesnės kvalifikacijos personalas – kareiviai, seržantai, puskarininkiai ir karininkai – bus skiriami iš profesinės karo tarnybos karių.

     Motorizuotosios pėstininkų brigados „Žemaitija" formavimą planuojama baigti iki 2021 metų.

     Naujoji brigada pavadinta „Žemaitijos" vardu, taip siekiant pagerbti kovinę žemaičių dvasią ir ryžtą. Anksčiau taip pat buvo vadinama ir 1999-2004 m. veikusi motorizuotoji pėstininkų brigada, kuri 2002 m. buvo reorganizuota į Vakarų karinę apygardą ir 2004 m. panaikinta.

     Motorizuotajai pėstininkų brigadai vadovaus pulkininkas leitenantas Artūras Radvilas. Jis yra baigęs studijas Baltijos gynybos koledže, JAV sausumos pajėgų karo koledže, įvairius kursus NATO mokykloje, Europos saugumo studijų centre. Plk. ltn. A. Radvilas kelis kartus dalyvavo NATO tarptautinėse misijose Afganistane, jis taip pat vadovavo ir vienai iš Lietuvos vadovaujamų Goro provincijos atkūrimo grupių. Iki paskyrimo vadovauti „Žemaitijos" brigadai, plk. ltn. A. Radvilas ėjo Sausumos pajėgų vadovybės Operacijų planavimo ir valdymo centro viršininko pareigas.

     Įsteigus naująją motorizuotąją pėstininkų brigadą „Žemaitija", ji kartu su mechanizuotąja pėstininkų brigada „Geležinis Vilkas" sudarys Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų pagrindą.

     Siekiant užtikrinti Sausumos pajėgų vienetų efektyvumą taikos ir karo metu, nuo 2016 m. pradžios bus pertvarkoma ir mechanizuotoji pėstininkų brigada „Geležinis Vilkas". Į ją grąžinami du pėstininkų batalionai – Karaliaus Mindaugo husarų (Panevėžys) ir Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų (Alytus), o Kęstučio batalionas perkeliamas į naujai suformuotą brigadą „Žemaitija". Po pertvarkos brigadą „Geležinis Vilkas" sudarys penki batalionai. Ateityje ją papildys Logistikos batalionas.

     Turėdama dvi pėstininkų brigadas Lietuva bus pajėgi vykdyti operacijas, būtinas Lietuvos saugumui užtikrinti, užtikrinti tinkamą sąjungininkų priėmimą ir vykdyti kolektyvinės gynybos operacijas, operatyviai reaguojant į šalies suvereniteto pažeidimus.

     Oficiali motorizuotosios pėstininkų brigados „ Žemaitija" steigimo ceremonija vyks sausio 15 d. Klaipėdoje.

 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,