Logo
 Spausdinti šį puslapį

Paskelbtas šauktinių sąrašas

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi Dariaus Damulio nuotr. Asociatyvi Dariaus Damulio nuotr.

     Šiandien, sausio 11-ąją, interneto svetainėje http://sauktiniai.kam.lt paskelbti 2016 metų šaukimo į nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą sąrašai. 

 

     Buvo įsivėlusi klaida

     Sąrašai buvo sudaryti sausio 7 d. Krašto apsaugos ministerijoje. Kaip ir pernai šeši sąrašai pagal regionus buvo sudaryti naudojant kompiuterių programą.

     Tiesa, dėl techninės ir žmogiškosios klaidos į Vilniaus regiono 2016 metų šaukimo sąrašą iš pradžių nepateko naujai įsteigtų Trakų, Ignalinos ir Šalčininkų karo prievolės teritoriniams padaliniams priskirti karo prievolininkai. Šie padaliniai buvo įsteigti 2016 m. sausio 1 d.

     Klaidai ištaisyti Krašto apsaugos ministerijoje skubiai sušauktas 2016 m. šaukimo organizavimo komisijos ir visuomenės stebėtojų, dalyvavusių sausio 7 d. sudarant sąrašus, posėdis. Posėdžio dalyviai vienbalsiai priėmė sprendimą taisyti pastebėtą klaidą ir koreguoti tik vieną iš šešių – Vilniaus regiono – sąrašą, o nesudaryti visų šešių regioninių 2016 m. šaukimo sąrašų iš naujo.

     „Klaida atsirado dėl programinės įrangos, kuri nebuvo laiku pakoreguota. Todėl posėdžio dalyviai priėmė sprendimą taisyti klaidą ir koreguoti tik vieną klaidingą sąrašą – Vilniaus regiono. Po pakartotinai atlikto Vilniaus regiono sąrašo koregavimo praktiškai niekas nesikeitė. Tik Vilniaus regiono ir kitų penkių regionų sąrašai sutrumpėjo, nes išsibraukė dalis prievolininkų, kurie buvo žemiausiose sąrašo vietose. Žalos praktiškai nėra, niekas sąrašų nekeitė," – sakė 2016 m. šaukimo organizavimo komisijos komisijos pirmininkas Krašto apsaugos savanorių pajėgų vadas pulkininkas Arturas Jasinskas.

 

     Šaukimo nurodymus siųs dalimis

     Pasak krašto apsaugos ministro J. Oleko, šių metų šaukimo sąraše – 30228 jaunuoliai, t.y. maždaug šeštadaliu mažiau nei praėjusiais metais. Anot ministro, šis sąrašas mažesnis, kadangi praėjusiais metais atėjo daug savanorių, mūsų jaunuoliai yra sveikesni. Taip pat jau šiais metais turime daugiau kaip 600 savanorių, todėl tikėtina, kad ateis jų dar daugiau ir jie užpildys reikiamas 3 tūkstančių nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos karių gretas.

     Sudarius sąrašus šaukimo nurodymai į nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą karo prievolininkams bus pradėti siųsti registruotu paštu sausio 11 dieną.

     Skirtingai nei 2015 m., šaukimo nurodymai šiemet bus siunčiami ne iš karto visiems į 2016 m. sąrašus patekusiems jaunuoliams, o dalimis, priklausomai nuo tarnybos pradžios laiko. Taip siekiama tolygiai išskirstyti karo medicinos komisijų darbo krūvį ir pirmiausiai patikrinimo procedūras vykdyti su tais jaunuoliais, kurie pareikš norą tarnybą atlikti savo noru.

 

     Pirmieji tanybą pradės balandį

     Kaip ir pernai, šiemet Krašto apsaugos ministro įsakymu nustatytas nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos karių skaičius – 3 tūkstančiai.

     Pagal Lietuvos kariuomenės vado patvirtintą 2016 m. metinį šaukimo planą pirmieji nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos kariai tarnybą pradės 2016 m. balandžio 4 d., vėliau šaukimo etapai vyks kas birželį, liepą, rugpjūtį, rugsėjį, o paskutinė šaukimo banga bus spalį, kai bus pašauktas didžiausias šauktinių skaičius – per 1,3 tūkst. karių.

     Šiais metais dalis nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos karių tarnybą pradės Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomajame pulke Rukloje, kur tarnaus tris mėnesius, o kitus šešis tarnybą tęs priskirtame dalinyje, kiti – visus tarnybos mėnesius tarnaus priskirtame kariuomenės dalinyje. Pirmieji šauktiniai tarnybą pradės Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomajame pulke, o vėliau tarnybą tęs LDK kunigaikščio Butigeidžio dragūnų batalione Klaipėdoje.

     Po sąrašų sudarymo nuo sausio 11 d. savo noru tarnybai atlikti registruotis toliau galės ir tie jaunuoliai, kurie nebus patekę į 2016 m. šaukimo sąrašus.

     2015 m. į nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą pristatyta 3010 karių, iš jų 2133 savanoriai ir 877 – į 2015 m. šaukimo sąrašus patekę ir norą tarnybą pirmumo tvarką atlikti pareiškę karo prievolininkai.

     Devynių mėnesių trukmės nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą LR Seimas atnaujino 2015 m. kovą. Tai buvo padaryta atsižvelgiant į pasikeitusią geopolitinę situaciją ir valstybės saugumui kylančias grėsme. Sugrąžinus šauktinių tarnybą taip pat siekiama sustiprinti ir pagreitinti kariuomenės dalinių užpildymą profesinės karo tarnybos kariais, suformuoti pakankamą kariuomenės parengtąjį rezervą ir užtikrinti tinkamą piliečių pasirengimą ginti savo valstybę.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,