Logo
 Spausdinti šį puslapį

Baltijos šalių gyventojai linkę keliauti savarankiškai, o didžiausi keliautojai – estai

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Asociatyvi Pixabay nuotr. Asociatyvi Pixabay nuotr.

Lietuviai, latviai ir estai mieliau keliones planuoja patys negu kreipiasi į kelionių agentūrą, o lietuviai keliauja mažiausiai iš Baltijos šalių gyventojų. Tokias tendencijas atskleidė trijų Baltijos šalių gyventojų nuomonės tyrimas, kurį 2015 m. rudenį atliko rinkos tyrimų bendrovės RAIT Lietuva, RAIT Latvia ir Faktum&Ariko (Estija).

 

Per ateinantį pusmetį išvykas į užsienio šalis (į šiltus kraštus, atostogauti su šeima ir pan.) planuoja 12 proc. lietuvių ir 18 proc. latvių. Labiausiai keliauti trokšta estai - kas trečias (33 proc.) Estijos gyventojas ketina keliauti per ateinančius 6 mėnesius.

Lietuvoje išvykas į užsienį dažniau planuoja 25-34 metų amžiaus respondentai (26 proc. iš keliauti planuojančiųjų). Tarp kitų amžiaus grupių tokias keliones ateinančiam pusmečiui numačiusių respondentų yra gerokai mažiau, mažiausiai jų senjorų (65-75 m.) tarpe - 4 proc.

Praėjusio pusmečio išvykomis į užsienį latviai ir estai lietuvius lenkia kone dvigubai - atitinkamai 37 proc. ir 35 proc. jų keliavo, o tarp vykusių į užsienį atostogauti ar turistauti lietuvių buvo 18 proc.

Savarankiškai keliauti pigiau ir „laisviau"

Iš visų Baltijos šalių gyventojų labiausiai į kelionių agentūras linkę kreiptis lietuviai – 38 proc. visų, artimiausiu metu planuojančių išvykas į užsienį, apklaustųjų. Dažniau su kelionių agentūrų pagalba išvykas į šiltus kraštus ar šeimos atostogas planuoja moterys (45 proc.).

Visgi, beveik pusė (48 proc.) keliones kitam pusmečiui planuojančių lietuvių išvykoms ruošiasi patys. Tarp latvių ir estų savarankiškai keliones planuojančiųjų gerokai daugiau – atitinkamai 71 proc. ir 56 proc.

„Lietuvos gyventojų komentarai atskleidė, jog į kelionių agentūras dažniausiai kreipiamasi siekiant patogumo ir vengiant veltis į organizacines smulkmenas. Estai ir latviai dar paminėjo tokių kelionių saugumą. O patys keliauti mėgstantys Baltijos šalių respondentai kaip tokių kelionių privalumus įvardina jų pigumą ir laisvę, kurią sukuria galimybę susidaryti išvykos planą ir grafiką patiems“, – sako Dovilė Radavičiūtė, UAB „RAIT" tyrimų padalinio vadovė.

Tyrimą apie trijų Baltijos šalių gyventojų keliavimo įpročius ir planus atliko rinkos tyrimų bendrovės RAIT Lietuva, RAIT Latvia ir Faktum&Ariko (Estija) 2015 m. spalio-lapkričio mėnesiais. Buvo apklausti 2973 Lietuvos, Latvijos ir Estijos gyventojai.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,