Logo
 Spausdinti šį puslapį

„Ąžuoliuko“ pedagogai Rygoje surengė Užgavėnių šventę

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
„Ąžuoliuko“ pedagogai Rygos lietuviams priminė Užgavėnių papročius ir tradicijas. Dalyvių nuotr. „Ąžuoliuko“ pedagogai Rygos lietuviams priminė Užgavėnių papročius ir tradicijas. Dalyvių nuotr.

Vasario 8 dieną Gargždų lopšelio-darželio ,,Ąžuoliukas‘‘ 12 pedagogių vyko į Latviją, Rygos lietuvių vidurinę mokyklą. Mokyklos direktorės Aldonos Treijos ir pasaulio lietuvių bendruomenės vicepirmininko, Lietuvos istorijos mokytojo, projektų vadovo Rolando Žalnieriaus kvietimu organizavo Užgavėnių šventę.

 

Šventės programą parengė meninio ugdymo pedagogė Daiva Paškauskienė. Jai talkino priešmokyklinio ugdymo pedagogė Edita Girijotienė, kuri  1991–1993 metais  dirbo mokytoja šioje Rygos mokykloje.

Užgavėnių linksmybės prasidėjo mokyklos salėje. Pirmieji rinkosi pradinių klasių, vėliau vyresniųjų klasių mokiniai.

Pedagogės, įkūnijusios Užgavėnių personažus (ožką, arklį, žydą, čigonus, velnią, raganą, daktarą, giltinę, elgetą, lašininį, kanapinį), priminė šios šventės papročius ir tradicijas, padėjo rygiečiams išvaryti žiemą. Skambėjo dainos, sukosi rateliai ir žaidimai. Ugdytinius linksmino Lašininio ir Kanapinio kova. Neapsieita ir be Morės deginimo įstaigos kieme. Apjuosę laužavietę mokiniai padėjo skanduoti „Žiema, žiema, bėk iš kiemo“, šoko, linksminosi. Šventėje dalyvavo Rygos lietuvių bendruomenės persirengėliai, kurie dar nepamiršę Užgavėnių tradicijų.  

Po gausių Užgavėnių vaišių mokyklos žiemos sode direktorė Aldona Treija  papasakojo apie mokyklą.  Prieš 20 metų įkurta Rygos lietuvių vidurinė mokykla – viena pavyzdingiausių tautinių mažumų mokyklų Latvijoje. Mokytojai iš Lietuvos dėsto lietuvių kalbą, Lietuvos istoriją, geografiją, etnokultūrą. Vaikai mokosi lietuvių liaudies šokių ir dainų.

Lietuvos istorijos mokytojas, projektų vadovas Rolandas Žalnierius supažindino su mokyklos erdvėmis.   Mokykla – viena moderniausių Latvijoje. Žavėjo platūs ir  šviesūs mokyklos koridoriai, šiuolaikiška skaitykla ir biblioteka, konferencijų salė, erdvi sporto salė, muziejus, popamokinio ugdymo centras. Rožių alėja, rododendrais ir kitomis gėlėmis apsodinta, alpinariumais išpuošta aplinka pripažinta gražiausiai  tvarkoma Rygoje.

Aplankėme žymiausias Rygos senamiesčio vietas. Ekskursijoje mus lydėjo Rygos lietuvių bendruomenės narys, šokių kolektyvo „Bijūnas“ šokėjas Algimantas Eičinas.

Gražūs ir šilti bendradarbiavimo santykiai, užsimezgę  lankantis mokykloje jau antrą kartą, nutiesė tiltus tolimesnei partnerystei, puoselėjant etninę kultūrą ne tik už įstaigos, bet ir už šalies ribų.

       

Lopšelio-darželio „Ąžuoliukas“ nuotraukos:

 

Paveikslėlių galerija

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,