Logo
 Spausdinti šį puslapį

Klaipėdos rajone bankrutavo dar vienas fizinis asmuo

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Nurašant įsiskolinimus, Klaipėdos rajone sėkmingai užbaigtos 2 fizinių asmenų bankroto bylos. Asociatyvi Corbis nuotr. Nurašant įsiskolinimus, Klaipėdos rajone sėkmingai užbaigtos 2 fizinių asmenų bankroto bylos. Asociatyvi Corbis nuotr.

Užgulus finansiniams sunkumams, kai kuriems žmonėms lyg skęstantiesiems tenka griebtis šiaudo – bankrutuoti. Vasario mėnesio pradžioje Klaipėdos rajono apylinkės teisme užbaigta antroji fizinio asmens bankroto byla.

 

Prislėgė ekonominė krizė

Naujausia Klaipėdos rajone užbaigta bankroto byla – 56 metų buvusio verslininko. Šią bylą administravęs UAB „Principo reikalas“ bankroto administratorius Irmantas Lengvinas informavo, kad problemų dėl mokumo verslininkui kilo 2008 metais Lietuvą ištikusios ekonominės krizės metu.

„Verslui patiriant sunkmetį, vyras laidavo už savo įmonės įsiskolinimus savo turtu. Byloje kreditoriai pareiškė bendrą 83 tūkst. Eur kreditorinių reikalavimų sumą. Mokumo atkūrimo planas buvo įvykdytas per 7 mėnesių laikotarpį. Šio plano vykdymo laikotarpiu asmuo kreditoriams grąžino 4 tūkst. Eur, 78 tūkst. Eur įskolinimų suma buvo nurašyta, o 1 tūkst. Eur įsiskolinimų išliko nenurašyti ir juos asmeniui reikės padengti po bankroto bylos užbaigimo“, – teigė bankroto administratorius I.Lengvinas.

 

Rajone nagrinėjamos 52 bankroto bylos

Fizinių asmenų bankroto įstatymas (FABĮ) įsigaliojo 2013 m. kovo 1 d. Kaip nurodė I.Lengvinas, šiuo metu Lietuvos teismuose nagrinėjama 841 bankroto byla (iš jų – 52 Klaipėdos rajone).

Pasak UAB „Principo reikalas“ bankroto administratoriaus, iki šiol, nurašant įsiskolinimus, sėkmingai užbaigtos 22 bylos (iš jų – 2 Klaipėdos rajone), nenurašant įsiskolinimų, iki šiol nutrauktos 47 bankroto bylos (iš jų – 3 Klaipėdos rajone).

I. Lengvinas pabrėžė, kad praėjusių metų gruodžio 22 d. buvo priimtas reikšmingas FABĮ pakeitimas – nuo 2016 sausio 1 d. mokumo atkūrimo plano įgyvendinimo terminas yra konkretus – 3 metai. Iki sausio 1-osios galiojusioje įstatymo redakcijoje terminas buvo apibrėžiamas kaip neilgesnis už 5 metų laikotarpį, tačiau kreditoriai visada reikalaudavo maksimalaus 5 metų termino ir tik išimtiniais atvejais sutikdavo jį trumpinti.

 

Įstatyme – pokyčiai

Kaip tvirtino I. Lengvinas, taip pat pakeistame įstatyme numatyta galimybė fiziniam asmeniui susitarti su įkaito turėtoju ir (ar) hipotekos kreditoriumi dėl įkeisto turto išsaugojimo fizinio asmens bankroto proceso metu. Teismas, tvirtindamas planą, įvertina, ar šis susitarimas nepažeidžia kitų kreditorių teisių ir (ar) teisėtų interesų.         

„Gali būti laikoma, kad šis susitarimas nepažeidžia kitų kreditorių teisių ir (ar) teisėtų interesų, jeigu išsaugomas įkeistas turtas, kuris yra vienintelis gyvenamasis būstas ir būtinas fizinio asmens ir (ar) jo išlaikomų asmenų poreikiams tenkinti, ir kiekvieną mėnesį mokėjimams hipotekos kreditoriui skiriamos lėšos yra mažesnės negu kiekvieną mėnesį fiziniam asmeniui gyvenamojo būsto nuomai skirtinos reikalingos lėšos įkeisto turto, kuris yra vienintelis gyvenamasis būstas, pardavimo atveju arba jeigu pardavus įkeistą turtą fizinis asmuo negalėtų vykdyti pelningos individualios ir (ar) ūkininko veiklos“, – įstatymą citavo I.Lengvinas, pridūręs, kad iki šių metų sausio 1 d. galiojusioje įstatymo redakcijoje visas asmens turtas buvo parduodamas, nebent asmuo padengdavo skolas ir turto pardavimo neprireikdavo.

Anot UAB „Principo reikalas“ bankroto administratoriaus, nuo šiol norintis išsaugoti įkeistą turtą asmuo, hipotekos kreditoriui sutikus, bankroto proceso metu mokės nuomos mokestį hipotekos kreditoriui, o užbaigus bankroto bylą (nurašius kitus įsiskolinimus), toliau išpirkinės turtą paskolos sutarties pagrindu.

Beje, pasak I.Lengvino, būtina atkreipti dėmesį, kad kai kurie kreditoriniai reikalavimai nenurašomi.

„Tai – reikalavimai dėl žalos atlyginimo dėl suluošinimo ar kitokio kūno sužalojimo, ar mirties ir piniginių lėšų vaikui (įvaikiui) išlaikyti (alimentų) bei reikalavimai, kurie kyla iš fizinio asmens pareigos sumokėti valstybei baudas, paskirtas už fizinio asmens padarytus administracinius teisės pažeidimus arba nusikalstamas veikas. Nenurašomi ir įkeitimu ir (ar) hipoteka užtikrinti kreditoriai reikalavimai, jeigu šie kreditoriai ir fizinis asmuo susitarė dėl įkeisto turto išsaugojimo fizinio asmens bankroto proceso metu“, – vardijo I.Lengvinas.

 

informacija

Fizinio asmens bankroto bylos nutraukimas:

1. Teismas priima nutartį nutraukti fizinio asmens bankroto bylą, jeigu yra nors viena iš šių sąlygų:

1) nustatytais terminais planas nepateikiamas teismui tvirtinti;

2) teismas nepatvirtina plano;

3) paaiškėja, kad fizinis asmuo pateikė neteisingą informaciją apie savo turtą, pajamas, įsipareigojimus, nemokumo priežastis ar kita ir dėl to plane numatytos priemonės gali būti neįvykdytos;

4) paaiškėja, kad fizinis asmuo tapo nemokus per paskutinius 3 metus iki bankroto bylos iškėlimo ar negalėjo atkurti mokumo iškėlus bankroto bylą dėl šio įstatymo 5 straipsnio 8 dalies 2 punkte nurodytų veiksmų ar 5 straipsnio 8 dalies 3 punkte nurodytų žalingų įpročių;

5) paaiškėja, kad fizinis asmuo buvo teistas už nusikaltimus ar baudžiamuosius nusižengimus, nurodytus Baudžiamojo kodekso 207, 208, 209, 216, 222 ir 223 straipsniuose, ir teistumas nėra išnykęs, jeigu dėl to jis tapo nemokus;

6) fizinis asmuo nuslepia nuo bankroto administratoriaus bankroto proceso metu gautas lėšas ir kitą turtą, kurių vertė viršija vieną bazinės socialinės išmokos dydį per mėnesį, ir tai gali pakenkti kreditorių interesams ar turėti įtakos fizinio asmens mokumui atkurti;

7) iškeliama neribotos civilinės atsakomybės juridinio asmens, kurio dalyvis yra fizinis asmuo, bankroto byla;

8) fizinis asmuo nevykdo kitų šio įstatymo nustatytų reikalavimų;

9) fizinis asmuo miršta;

10) kitais šio įstatymo nustatytais atvejais.

2. Teismas gali priimti nutartį nutraukti fizinio asmens bankroto bylą, jeigu plane numatytos priemonės neįgyvendinamos ir dėl to kreditoriai, kurių reikalavimų suma vertine išraiška viršija visų teismo patvirtintų kreditorių reikalavimų 2/3 sumos, kreipiasi į teismą dėl fizinio asmens bankroto bylos nutraukimo.

3. Nutraukus fizinio asmens bankroto bylą šio straipsnio 1 ir 2 dalyse nustatytais atvejais, visi mokesčiai ir su jais susijusios sumos, palūkanos ir netesybos skaičiuojami nuo teismo nutarties iškelti šią bylą įsiteisėjimo dienos, išskyrus jau įvykdytus skolinius įsipareigojimus.

Šaltinis: LR Fizinių asmenų bankroto įstatymas.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,